maandag 28 september 2015

Pensioen!


Op vele blogs lijkt het eerder met pensioen gaan vaak een doel waar naartoe wordt gewerkt. En hier in huis zijn we ook regelmatig bezig om te kijken wanneer we met pensioen zouden kunnen gaan. Dat klinkt voor sommigen vast een beetje vreemd, ik ben immers 28 en man is 30, dus we moeten nog wel even! 

Ik denk dat wij het vooral belangrijk vinden om een keuze te hebben. Juist omdat we jong zijn, is de kans groot dat, als wij de huidige pensioenleeftijd bereikt hebben er helemaal geen pensioen meer is. Of dat je gewoon door moet werken. 

Ik heb ook het idee dat er inmiddels maar weinig mensen hun pensioen echt halen. Niet alleen het letterlijk halen van hun pensioen, maar ook het hebben van een baan tegen die tijd is nog best een prestatie, en ik heb het idee dat dat alleen maar erger wordt. 

Daarom zijn we er nu al mee bezig. Hoe fijn zou het zijn, om zelf die keuze te maken? Als je geen baan meer hebt, kunnen beslissen dat je dan met pensioen gaat, of als je ouder wordt beslissen om alleen nog maar een paar dagen te werken. Ik denk dat het een grote luxe is als je dat zelf kunt beslissen.

Natuurlijk zijn we daar nog lang niet, onze kinderen zullen nog opgroeien, onderwijs nodig hebben, misschien gaan studeren etc. En ow ja, de hypotheek is er ook nog...  Dus de leeftijd waarop dit allemaal zal of kan gebeuren weet ik niet, en het leven loopt weleens anders hoe je het bedenkt, dat werd hier afgelopen week weer erg duidelijk. 

Alleen het feit dat we er mee bezig zijn is al een goed teken, dus daar gaan we maar gewoon mee door ;) 

Ben jij al bezig met je pensioen? 

8 opmerkingen:

 1. Het is maar wat je onder 'pensioen' verstaat. Ik hoop dat ik met manlief tegen de tijd dat we 60 zijn niet meer volledig moeten werken. Ik werk al part-time en manlief full time+ Het streven is; manlief 2-3 dagen werken, ik blijf part-time werken, de hypotheek betaald. Of het allemaal gaat lukken....... geen idee maar je kunt er wel naar toe werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag laatst op een website van de overheid dat ik tot 69 jaar moet werken en ik ben van 1970. Man is iets jonger dus hij moet nog een paar maanden langer. Ik denk dat uiteindelijk het pensioen probleem opgelost wordt doordat je zo lang moet doorwerken dat er nauwelijks "vrije" jaren overblijven. Als het je lukt om in dienst te blijven dat is.
  Ik werk zelf parttime en dat kan ik heel lang vol houden denk ik. Man wil wellicht de ene week vier dagen en de andere week vijf dagen gaan werken. Omdat hij manager is, moet dit wel te combineren zijn met zijn drukke baan, want anders lever je loon in maar blijft in de praktijk dezelfde uren maken.
  We willen in ieder geval ruim voor ons pensioen hypotheekvrij zijn, zodat we daar ons werk op af kunnen stemmen.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja en nee.. ik bouw als zzper geen pensioen op.. het zelf afsluiten vind ik niet opwegen tegen het zelf sparen wat we nu doen en de kosten van zelf pensioen opbouwen... mijn man bouwt wel pensioen op.. (of we bij elkaar blijven hoop ik natuurlijk wel, maar weet je nooit van te voren.. dat snap ik!) wel willen we heel graag een huis kopen ipv huren, zodat we tegen de pensioenleeftijd een afgeloste hypotheek hebben... ik ben 31, mijn man bijna 31. nu kunnen we niet een huis kopen naar onze zin, we sparen ongeveer mijn inkomen om in de toekomst een huis te kopen wat naar onze zin in en wat we dus in de loop der jaren kunnen aflossen zodat we of vermogen hebben om een kleiner huis te kopen, of gewoon nauwelijks woonlasten hebben, ideaal (lijkt me.. ) op die manier investeren we ook in ons pensioen :) t wordt wel steeds lastiger om t spaargeld niet zomaar uit te gaan geven..;) maar goed zolang t elk jaar nog groeit, zijn wij happy, ook al is t minder dan zou kunnen (omdat we te veel uitgeven voor t naar de spaarrekening gaat :p)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn beide nog onder de 30. We hebben al vele berekeningen gemaakt. Manlief mag op zijn vroegst met 53 jaar met vroeg pensioen. Dit is voor ons ook zeker haalbaar als ik positief nieuws krijg mbt mijn Wajong, is ditniet het geval dan is het voor manlief niet mogelijk om op zijn 53e te stoppen met werken. Tussen oktober en april horen wij meer. Spannend vind ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn allebei 65 jaar en krijgen sinds eind augustus AOW. We hebben een bedrijfje aan huis en blijven gewoon doorwerken. Wel mnder dan voorheen (nu allebei nog 2 1/2 dag, voorheen meer dan 5 dagen)

  Voor iemand in loondienst is het erg moeilijk om na je pensionering parttime te gaan werken, dat ondervinden veel vrienden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het in de toekomst anders uit ziet. Het kan niet zo zijn dat er tot het 70e jaar gewerkt moet worden terwijl er voor de jeugd geen banen zijn. Veel werk zal in de toekomst over genomen worden door robots en automatisering. Dit betekend dat een groot deel van de mensen geen baan heeft. De enige oplossing is een betere verdeling van arbeidsplaatsen ( dus minder uren werken en op jongere leeftijd dan 70 jaar, te stoppen).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het helemaal met je eens. Zelf ben ik pas 25 en wil nog niet met pensioen. Mijn baan is sowieso heel leuk. Maar het hebben van een keuze is voor mij belangrijk! De vrijheid om zelf te beslissen wat je wil, of dat nou eerder stoppen met werken is of een jaartje naar het buitenland.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zit zelf midden in een soort van reorganisatie op dit moment. Ben me er goed bewust van dat ik nu al de rust heb en nog steeds een goed betaalbare hypotheek heb ook als er geen nieuwe plek voor mij te vinden is. Hoe heerlijk. Ik leef in het nu maar door goed te kijken waar het geld blijft weet ik onmiddellijk waar ik de kraan moet dichtdraaien mocht ik ineens boventallig raken. Als mijn man 67 is zijn we van de hypotheek af, zelf ben ik dan 60. Ik hoop dat we allebei die streep halen eb dan ook een paar jaar kunnen overbruggen met spaargeld of desnoods met kleine inkomsten. Ben er al wel druk mee bezig inderdaad om te kijken hoe we het een en ander zo mooi mogelijk voor onszelf kunnen inkleden. Wil niet afhankelijk zijn en blijven van een groot inkomen. Wat is er mooier dan te kunnen genieten van elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen