zondag 6 september 2015

Overvloed en grenzen stellen

Regelmatig verbaas ik me over de overvloed van spullen die we hebben, die we krijgen en waar we mee te maken hebben.

Wij leven best wel bewust, als ik het zo mag noemen. En toch staan er heel veel spullen in ons huis, die we gekocht hebben of die we gekregen hebben. Dat is natuurlijk niet erg, maar de hoeveelheid verbaas ik mij soms over.

Sinds we op onze uitgaven letten, krijgen we veel tweedehands. Daar hoeven we niks voor te doen... zodra mensen weten dat je het graag aanpakt en er oprecht blij mee bent, wordt de deur platgelopen met mensen die iets voor je hebben. Vooral kinderspullen komen hier veel aanwaaien.

Het begon al tijdens de zwangerschap van onze kleine man. Van familie kregen we kleertjes, traphekjes, speelgoed etc. gewoon omdat ze het over hadden.... Tijdens de zwangerschap van de meisjes kreeg ik via via 10 boodschappentassen vol met kleding, en daarnaast nog speelgoed, een badje en nog veel meer. Veel spullen heb ik inmiddels weer doorgegeven aan zwangere vriendinnen, want we hadden natuurlijk ook al heel veel.

Van mijn zus krijg ik regelmatig kleding en verzorgingsproducten die zij toch niet gebruikt, en onze buren brengen tassen vol met kleding en speelgoed onze kant op, omdat hun jongens het niet meer passen of er niet meer mee spelen, en onze kleine man kan het nog prima aan.

Het is niet eens zo dat het typische tweedehands spullen zijn, het zijn vaak nog merkspullen ook... die best veel geld waard zijn. Doordat wij zoveel krijgen, hoeven we minder te kopen, soms heb ik zelfs een beetje het gevoel dat we profiteren van anderen....

Hoewel het zo'n 50 jaar terug niet eens gek was dat iedereen een hele winter op hetzelfde paar schoenen liep, hebben we nu heel veel schoenen. Eigenlijk een beetje te veel. En soms heb ik echt het idee dat we doorgeslagen zijn.
Onze kleine man komt bijna elke week wel met een traktatie thuis van het kinderdagverblijf, en hij gaat maar 2 dagen... en dat zijn dus snoepzakjes vol... met speelgoedjes, snoepjes etc. Niet 1 dingetje, maar een heel zakje vol, ook dat is heel normaal tegenwoordig.

Ik vind het met kinderen nu nog lastiger om hier een standpunt in te nemen, want natuurlijk willen kinderen allemaal zo'n uitdeelzakje, en ik ga dat ook echt niet verbieden, maar ik denk er wel vaak over na... wat hebben we toch veel!
Er is genoeg op te ruimen hier in ieder geval ;) En zoals gezegd, dan leven wij eigenlijk nog best bewust, hoe zou het bij mensen zijn die maar kopen en kopen? Kunnen die hun huis nog wel in? ;)

5 opmerkingen:

 1. Ik ben het met je eens. We leven in een enigszins doorgeslagen welvaartsmaatschappij. Wat jij doet: spullen aannemen en weer doorgeven is een goede manier om de berg afval te verminderen. Alles wat niet nieuw aangeschaft wordt is meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eh, ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik loop de hele winter op hetzelfde paar schoenen en zeker de winter daarop ook nog. Net zo lang tot ze versleten.zijn:).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik loop ook op hetzelfde paar schoenen een aantal jaar achter elkaar tot ze versleten zijn. En dan zijn het ook nog schoenen die ik vorig jaar 2e hands gekregen heb! Manlief loopt zomer en winter op de zelfde sneakers soms ook meerdere jaren. Ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk niet meer dan normaal vind om dingen te gebruiken tot het versleten is.

   Verwijderen
  2. Mijn man en ik hebben allebei verschillende paren schoenen. Laag, hoog, plat, hak.
   Je kunt ook niet bij elk kledingstuk dezelfde schoenen dragen is mijn mening.
   Daar komt bij dat schoenen wisselen de levensduur aanzienlijk verlengt.
   Ik heb dus meerdere paren maar doe daar jaren mee. Als je naar een verjaardag ofzo moet wil je toch ook niet op een paar afgetrapte schoenen lopen?

   Verwijderen
 3. ik heb meerdere paren schoenen .. de 1 versletten binnen 2 maanden de andere doe ik jaren mee, soms niet eens afhankelijk van merk of prijs :( durf hierdoor ook eigenlijk niet te investeren in duurdere schoenen.. heb met dit weer altijd iets van sneakers voor de normale (werk) dagen, nette schoenen voor verjaardagen enz, in de winter snowboots (geinvesteerd in goede merksnowboots.. kan er minimaal 10 jr mee doen en ik weet zeker dat ze goed stroef zijn en lekker lopen, erg belangrijk als je dagelijks naar school moet lopen met eigen en opvangkids!!) soms nog een paar leuke fijne schoenen als ik wat tegenkom (maar ik haat winkelen.. dus die kans is klein..) zomers sandalen en slippers, voor de sauna nog andere slippers (badslippers), enz.. man heeft 3 verschillende sneakers/sportschoenen en een paar nette schoenen.. en dan de kids nog.... :p haha idd overvloed... merk vooral dat t huis dichtslibt nu we kids hebben en ik werk als gastouder.. speelgoed/spullen van 0-4 kan niet weg, maar eigen kids worden ouder en krijgen dus ook weer ander speelgoed.. best lastig. maar nu we een huishoudelijke hulp hebben krijg ik langzamerhand ook wat tijd om meer te gaan uitzoeken en weg doen.. maar is met alles hier.. soms gaan dingen jaren mee soms maar kort. en de kids groeien natuurlijk bijna elk jaar in een nieuwe maat.. elk jaar verjaardag, sint en kerst weer nieuw speelgoed.. blijven opruimen.. kost veel tijd maar is ook weer heel fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen