Wij hebben hier helaas niet zoveel voordeel van. Onze kleine man gaat nu nog wel naar de opvang, maar vanaf eind Februari gaat hij naar school. De meisjes gaan nu niet naar de opvang, die kunnen we met veel puzzelen zelf en door familie laten opvangen, ik ben heel blij met mijn flexibele baan!
Ik ben van mening dat de kinderopvang vanaf de peuterleeftijd best goed kan zijn. Kinderen leren er heel veel en onze kleine man ontwikkeld heel snel, maar er mag ook weleens iets gedaan worden aan de kwaliteit van de kinderopvang, dat is de belangrijkste reden dat onze meisjes er niet heen gaan, ik wil dat nu gewoon nog niet.
Kinderen die heel lang met een poepluier lopen, elke dag verschillende leidsters, invalsters, stagiaires en noem het maar op... helaas is dat niet alleen bij "ons" kinderdagverblijf, maar hoor ik veel klachten van ouders om me heen. Het verbaasd me niks dat de kinderdagverblijven steeds rustiger worden, en of je dat dan moet stimuleren door de kinderopvangtoeslag omhoog te gooien, daar twijfel ik wel aan.
Wij kiezen er nu dus voor om onze meisjes zelf op te vangen en een gedeelte door familie, daar ben ik overigens heel blij mee, want dat kan natuurlijk niet iedereen! Hierdoor hebben we wel genoegen moeten nemen met een baan die flexibel is en minder verdiend.... maar ja, iedereen moet keuzes maken, toch?!
Wat vinden jullie van de kinderopvang?
Door medische problemen kon onze zoon niet naar de kinderopvang. Onze oudste zoon heeft wel 3 jaar gebruik gemaakt van kinderopvang. Hij vond dit erg leuk en ook gaf het ons rust. Inmiddels werk ik minder, maar ik ben wel blij dat ik zelf op mijn kinderen kan passen, in plaats van ze weg te brengen naar opvang.
BeantwoordenVerwijderenIk brand me niet meer aan dat onderwerp ;)
BeantwoordenVerwijderenWij hadden toen een fijn kdv. Genoeg leidsters, elke dag de zelfde (lieve) gezichten: maakte het iets draaglijker dat ik een kleine baby er heen moest brengen. Maar dat veranderde: steeds meer vreemde gezichten, vaste krachten die eruit gingen 'omdat ze competenties niet hadden behaald' of zelf zwanger waren. En dan stond er weer een heel goed bedoelende 17-jarige ofzo.... Vorig jaar zijn ze dan ook failliet gegaan. Gek....
BeantwoordenVerwijderenAlles wat jij hier boven benoemd heb ik niet mee te maken gehad. Mijn kinderen gingen en gaan nog steeds met heel veel plezier naar de opvang. Met de allergie wordt goed rekening gehouden en er is veel persoonlijke aandacht. Misschien ook wel omdat het hier kleinschalig is en de leidsters vaste gezichten zijn. Inval is bijna altijd dezelfde persoon en als het een keer niet zo is is er altijd een andere leidster die ze wel kennen.
BeantwoordenVerwijderenDat de kinderopvang ook voor niet werkende zal worden vind ik vreemd. Ik betaal mij immers al jaren scheel aan kinderopvang en werk daarbij. Levert de staat nog wat op.
Ons inkomen samen is net iets boven modaal, maar als ik niet zo werken ver onder modaal.
Toeslagen zijn afhankelijk van inkomen. Dus als ik niet zou werken en mijn kinderen wel naar de opvang breng krijg ik meer toeslag maar levert het de staat niks extra's op. Beetje krom toch?
Het is de bedoeling dat peuters vanaf 2,5 van niet werkende ouders voortaan ook 2 dagdelen naar de opvang of peuterspeelzaal kunnen. Tot nu toe is het zo dat niet werkende ouders daar fors voor moeten betalen en dat sommige kinderen daardoor niet de kans krijgen om naar de psz te gaan. De regering wil daarom ook voor deze groep ouders een toeslag zodat ook die kinderen naar de psz zouden kunnen gaan als ouders dat willen.
VerwijderenJe kiest voor kinderen. Dus zelf er voor zorgen. En indien je dit niet zelf doet, is het heel gemakkelijk om commentaar op het kinderdagverblijf te geven. Conclusie: je kunt het zelf beter dus zelf doen. Alles opgelost.
BeantwoordenVerwijderenNiet iedereen heeft financieel gezien de keus om niet meer of veel minder te werken of familie die bij kan springen.
VerwijderenBeste Swenne,
VerwijderenAls je het financieel niet aan kunt, moet je het krijgen van kinderen uitstellen totdat je het wel aan kunt.
Klinkt waarschijnlijk hard maar het is echt een kwestie van eigen verantwoording.
Je kunt de gemeenschap niet financieel op laten draaien voor de kosten van jouw kind.
Inderdaad, ik vind deze opmerking ook heel kort door de bocht: niet iedereen heeft de keus!
VerwijderenMijn twee oudsten zijn naar de opvang geweest (ik kon geen beroep doen op familie en financieel kon het niet anders dan dat ik ging werken) en ik was eigenlijk best tevreden over de kwaliteit van de opvang. De kinderen leerden er veel en gingen ook graag.
Hier in België gaan de meeste kinderen wel al rond 2,5 jaar naar school, dus de situatie is hier wel iets of wat anders
Ik sluit me aan met de mening van Swenne voor alle duidelijkheid.
VerwijderenBeste Tessie,
VerwijderenAfgezien van of het financieel haalbaar is of niet, wil ik ook blijven werken. De gemeenschap heeft ook meebetaald aan mijn opleiding, ik mijn talenten dan ook graag inzetten buiten mijn gezin om. En de gemeenschap zal nu dan misschien betalen voor mijn kind, later zal mijn kind misschien jouw tuin onderhouden, loodgieter bij je zijn of je huisarts. Zo zijn we er toch voor elkaar als gemeenschap?
En hoeveel zekerheden moet je hebben in het leven voordat je mag stoppen met anticonceptie?! En wat zijn zekerheden nog waard? Een vaste baan zegt tegenwoordig ook niets meer...
En stel dat ik zou wachten op financiële zekerheden en ik zou op een hogere leeftijd kinderen krijgen zitten daar ook weer meer medische risico's aan verbonden. Dan zou de gemeenschap ook moeten opdraaien voor de kosten van mijn kind. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je het volgens mij niet zo zwart wit kunt stellen.
Zelf pedagogisch medewerker. Helaas nu zonde baan omdat ik na drie jaar contracten eruit moest.
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal van lang lopen met een vieze luier vind ik onzin. De kinderen worden echt wel goed verzorgd. Eten en drinken op z'n tijd en ook de nodige aandacht.
De wisselende gezichten baart ook mij zorgen. Mijn werkgever werkt ook liever met nul-uurders Rn tijdelijke contracten ipv vastigheid op de groep. Alles om maar zo goedkoop mogelijk het personeel in te kunnen zetten.
Ik werkte in 1 week wel op zes verschillende locaties. Dit is echt een groot aandachtspunt.
Met deze problemen, zou ik zelfs mijn eigen kinderen er niet willen brengen (zegt genoeg toch)
Niet elk kind heeft moeite met wisselend personeel. Meestal heeft de ouder er meer moeite mee om het kind bij weer iemand anders achter te laten.
Ha, tricky onderwerp ;-) zelf heb ik als (fulltime-)werkende moeder geen van mijn 4 kinderen ooit naar "de kinderopvang"gebracht. Bij mijn oudste 2 was mijn moeder nog jong en vitaal en wilde zij graag op haar eigen kleinkindjes passen omdat ze dat zelf gewoon leuk vond. En mijn 2 jongsten toen ben ik minder gaan werken, 25,5 uur, die gingen voor enkele uurtjes per week naar mijn beste vriendin die een kindje in dezelfde leeftijd had en dichtbij woonde, nu alles op school zit, komt het ongeveer 5-6 x per maand voor dat ze voor een uurtje of 2 met een der schoolmoeders, tevens moeder van een vriendje van hun meegaan. En daar speelden ze toch al weleens dus...t valt ze bijna niet eens op :-)
BeantwoordenVerwijderenIk heb zelf geen ervaring met kinderdagverblijven, vanaf volgende maand gaat onze zoon van 1,5 naar een gastouder. Vanwege de kleinschaligheid, het huiselijke en de vertrouwdheid van één oppas voor mijn zoon hebben wij bewust voor een gastouder gekozen in plaats van het kdv.
BeantwoordenVerwijderenZelf ben ik werkzaam geweest in de kinderopvang, ik zou voor geen goud mijn eigen kinderen in deze baby/ kinder fabriekjes onder brengen. Hoe goed, lief en verzorgend de leidsters ook zijn. Ze hebben bepaalde schema's af te werken. Zo stonden er regelmatig een rij wippers op tafel met kindjes die gelijk tijdig een fruitsap toe gediend kregen. Lag er iemand te slapen ja jammer. Geen tijd om later het hapje in te halen. Vaste verschoon tijden. Eerder een lekkende luier, helaas geen tijd. Het ging mij heel erg aan het hart op die manier te moeten werken. Ben al snel geswitched naar een bso waar dit niet aan de orde was. Daar was het met 80-100 kinderen op een middag wel heel groot schalig en ook al kende ik alle kinderen van naam en gezicht echt erg persoonlijk aandacht kun je ze niet geven. Voor mij is het lichamelijk niet meer te doen om te werken maar als ik daar wel toe in staat was dan had ik er nog voor gekozen om thuis te blijven voor de kinderen. Mijn keus om de kinderen op de wereld te zetten dus mijn taak om voor ze te zorgen. ( mijn persoonlijke mening)
BeantwoordenVerwijderenMijn dochter gaat twee middagen per week naar de buitenschoolse opvang. In het begin was het echt nodig, maar nu gaat ze meer omdat die twee middagen haar zichtbaar goed doen. Ze heeft het naar haar zin, er zijn veel kinderen om mee te spelen, en ze is er ook weerbaarder door geworden.
BeantwoordenVerwijderenZoveel mensen, zoveel meningen.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig zelf heel andere ervaringen met het kdv. Onze kinderen hebben nooit tekenen vertoond dat ze te lang met een poepluier zouden lopen. Overigens ken ik (helaas) ook ouders die hun kleintjes heeel lang met een poepluier laten lopen. Er was weinig verloop van personeel toen maar onze jongste is al 10 dus ik ben er even uit.
BeantwoordenVerwijderenOver de bso ben ik heel tevreden. Leuke activiteiten, veel ravotten en sporten buiten. Hoeveel kinderen hangen niet middag na middag achter de pc. En wisselende leid(st)ers ach daar kijkt dochter niet meer van op. Dat boeit haar niet.
Niet iedereen kan flexibel werken en wil dat ook. Ik ben gesteld op mijn baan en ga met plezier aan het werk. Die paar uurtjes opvang per week wegen voor mij niet zwaar. Sterkter nog ik pik wel eens middagje verlof op een bso dag. Heerlijk voel ik me ook totaal niet schuldig over. Wij krijgen van de kosten iets minder dan 1/3 terug via de belastingdienst. Wij hebben een inkomen van 2 1/2 x modaal en mopper niet.
Ilse
Ilse
ik ben gastouder.. hele andere vorm van kinderopvang.. vast gezicht, meer tijd voor de kids (alhoewel t ook echt wel druk is.. :p ) en gewoon in mn eigen huis dus in huiselijke sfeer in het ritme van ons gezin :) heerlijk! ik kan me oo niet voorstelen om mn kind naar een kdv te moeten brengen.. maar ik heb ook geen hoge opleidingen oid, voor een supermarktbaantje zou ik dat niet snel doen.. dan liever van 1 inkomen rond komen dan een baantje wat ik niet leuk zou vinden en weinig overhouden..;) (heb mezelf oo nooit als werkende moeder gezien als ik vroeger droomde over mn leven later.. wel over moeder zijn, maar niet over werkende moeder zijn.. dus nu ideaal.. ik werk vanuit huis, ben fulltime thuis voor mn eigen kinderen, maar wel met inkomen) beide kids gaan naar psz/zijn geweest (dochter is al bijna 6) juist omdat ik wil dat ze al voor school eraan wennen om oo zonder mij te zijn en hoe zoiets werkt met een groep leeftijdsgenoten etc. en hiervoor krijg ik ook KOT. op zich goed als ze dat verhogen. maar ben t met je eens.. de kwaliteit mag oo flink in geinvesteerd worden! en net als scholen, mag er ook verschil in kdv's komen (montessori/vrije school(onvoorwaardelijk opvoeden ) etc)
BeantwoordenVerwijderen