vrijdag 25 september 2015

bewust leven


Op mijn nieuwe blog heb ik mijzelf voorgesteld als iemand die bewust leeft. Dat kan natuurlijk veel inhouden, maar voor mij betekend het eigenlijk consuminderen en vooral nadenken voordat je iets koopt of doet. We leven in een tijd waarin we heel rijk zijn, we hebben veel spullen en we kunnen heel veel kopen als we dat willen. Dat is heel fijn voor ons, maar minder fijn voor het milieu en aangezien ik nu kinderen heb, zou ik het fijn vinden als mijn kinderen later ook nog een beetje gewoon kunnen leven. 

Er zijn heel veel tips om te besparen en bewuster te leven, ik kan er pagina's vol over schrijven (ow ja, dat doe ik natuurlijk al, haha!) maar als je even op internet zoekt, kun je veel doen. Er zijn tips die ik persoonlijk te ver vind gaan, maar er zijn ook dingen die ik doe, die iemand anders misschien weer overdreven vindt. 

Wat dat betreft is het echt persoonlijk, maar je kunt allemaal iets doen. Ik merk dat ik me de laatste tijd een beetje stoor aan het feit dat er heel veel geconsumeerd wordt. Mensen lijken (of zijn?) zich echt niet bewust wat we met de aarde aan het doen zijn.

Ik las laatst bij een andere blogger dat er een bepaalde datum in het jaar is, op die datum zijn de grondstoffen die de aarde in 1 jaar kan verwerken "op". Vroeger verbruikten we bijvoorbeeld in twee jaar wat de aarde in 1 jaar aankan, maar inmiddels is het gewoon korter dan een jaar. De datum viel dit jaar al ergens in Augustus! Daar schrik ik van, want hoe achterlijk is dat eigenlijk? Zijn we allemaal een soort politicus die het probleem lekker voor de volgende laten liggen? Dat kan natuurlijk eigenlijk helemaal niet! 

Zoals ik jullie ook vaker vertel, ben ik absoluut niet heilig. Met mijn 3 kinderen, die allemaal wegwerpluiers hebben (of hebben gedragen) en niet te vergeten de auto, die ik graag pak. Maar hierdoor probeer ik juist op andere vlakken mijn best te doen, dat is dus wat besparen en bewuster leven heel persoonlijk maakt. 

Welke bespaar of bewuster leven tip gaat jou echt te ver?! 

5 opmerkingen:

 1. Theezakjes na gebruik ophangen en nog een keer gebruiken doe ik niet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wc papier hergebruik. Niet doorspoelen na een plas. Amper in de douche. Lach me ooit een ongeluk met die serie van extreme cheapskates

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk vooral die dingen die Senna noemt. Ik wil me wel schoon voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vorige week een lezing bijgewoond van André Kuipers. Ga daar maar eens naartoe en dan zie je hoe de aardbol eruit ziet. Je schrikt ook van de rotzooi in de ruimte. Van de enorme verspilling licht. Onze zuiderburen spannen de kroon met licht. Het hele land is gewoon verlicht 'snachts. Ook ik doe geen gekke dingen. Je een theezakje voor een pot gebruik ik wel 5 keer in een mok voordat ik een nieuwe pak, maar dat is omdat ik geen potten zet.
  Een grote besparing was mijn thermoskan. Eén keer water koken en overgieten in de thermoskan. Van daaruit maak ik mijn thee. Scheelde echt veel stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Restjes meenemen in een restaurant. Ik wil niet gierig lijken.

  BeantwoordenVerwijderen