woensdag 26 augustus 2015

Emotionele waarde

Sommige spullen die ook gewoon in de weg liggen hebben emotionele waarde, ik vind het lastig om die te verkopen of weg te doen.

1 van die dingen is bijvoorbeeld mijn trouwjurk. De jurk herinnert me aan de prachtige dag, maar het is wel een heel ding die in onze enige kast best veel ruimte inneemt.

Ik hoorde via via dat je op marktplaats weinig krijgt voor een tweedehands trouwjurk, en hoewel ik dat nog niet heb geprobeerd, zou ik het zonde vinden om hem voor een habbekrats te verkopen.

Maar ja, als verkopen en wegdoen geen optie is, wat doe je er dan mee? In de kast neemt het veel ruimte in, de zolder wordt hier gewoon gebruikt als werkruimte en zal later gebruikt worden met kinderkamers en de schuur lijkt me qua vochtigheid niet echt een optie.

Ook andere dingen met emotionele waarde vind ik lastig, denk aan foto's enzo, wat doe je daar mee? Ze liggen in de kast en soms worden ze bekeken, maar verder niet, al zou ik ze niet weg willen doen. Ik heb heel veel foto's van mijn kindertijd en dat vind ik heel waardevol.

Aan de andere kant zijn het ook geen dingen die ik als er brand uitbreekt ga opzoeken, dan neem ik liever mijn man, kinderen en de katten mee ;)

Wat doen de andere "opruimers" met dit soort dingen? Tips zijn welkom! :)

11 opmerkingen:

 1. Wellicht is er een plek waar je hem kunt doneren waar hij verhuurd of uitgeleend wordt aan mensen die het anders niet kunnen betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb die van mij aan de school van mijn dochter gedoneerd. Nu zit ze niet meer op die school, maar heb die jurk écht niet gemist en dat ga ik ook echt niet doen ;) Maar ik heb er ook lang over getwijfeld hoor.
  Misschien handiger om te wachten met zulke dingen tot je klaar bent met opruimen? Zou hem zelf liever nog weggeven aan een bekende dan aan zo'n vervelende ver-onder-de-prijs-biedende-marktplaats-verveel... Er was destijds een stichting die ze inzamelde voor Pakistan, maar die man had ik gebeld, hij was er mee gestopt helaas. Jammer, want mijn trouwjurk was er precies zo een die ze daar (India enzo) ook dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn jurk al een jaar na de bruiloft verkocht. Mijn moeder heeft hem voor mij gekocht en ik heb de opbrengst aan haar gegeven. Het was idd niet veel, maar een jurk die al een jaar in een zak op zolder hangt, daar heb ik echt niks aan. Er zijn leuke foto's gemaakt, daar heb ik genoeg aan. Op marktplaats verkocht aan een meisje dat hem ging dragen naar de bruiloft van haar broer (ik had een zwarte gala jurk) en ze was er zo blij mee dat ze me achteraf nog een foto stuurde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heb de mijne de dag na mn bruiloft verkocht aan de buurvrouw van mn schoonmoeder, die 2 dochters had die gingen trouwen, een maand na elkaar, ik kreeg er zelfs het volledige bedrag voor, ze betaalde zelf de stomerij en was reuze blij (en ik uiteraard ook)
  geen minuut spijt van gehad
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik mijn kelder ging opruimen voor de verhuizing, kwam ik mijn twee trouwjurken tegen... De eerste nog uit 1991 (ik ben dus eerder getrouwd geweest) en de tweede van mijn huwelijk met Martin uit 2008. En allebei heb ik ze weggedaan. Omdat ik er toch niets meer mee deed en er zelfs nooit meer naar keek. Ook alleen mijn trouwjurk uit 2008 bewaren, was geen optie, simpelweg omdat zo'n jurk te veel kastruimte inneemt. In Dordrecht was dat geen enkel probleem, maar dalijk in Amsterdam is kastruimte schaars. Daarom hebben we ook Martin's trouwpak weggedaan. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, maar ik vond het ook prima toen de jurken in mijn kelder hingen. Als je niet zeker weet of je je jurk wilt wegdoen, bewaar je hem toch nog? Hij (je jurk) eet tenslotte niet mee...Doe wat je hart je ingeeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de mijne hangt ook nog steeds, (bijna 30 jaar na dato) alsof ik er ooit weer in pas :(
  Mijn tantes maakten destijds van hun trouwjurk ook wel een doopkleed

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb mijn trouwjurk weer gedragen tijdens het feestje om ons 5-jarig huwelijk te vieren en hoop dat op de volgende feestjes ook te kunnen doen. Al is het niet vaak, ik heb daardoor niet het gevoel dat hij in de weg hangt.
  Een vriending van mij heeft hem op een etalagepop in een kamer staan als decoratie. Dat moet -in alle betekenissen van het woord- passen, maar als het past is het wel heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb mijn jurk op een pasvorm staan in mijn slaapkamer zodat ik er elke dag naar kan kijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heb hem laten in lijsten. Hij hangt bij ons op de slaapkamer. Moet je wel niet teveel willen veranderen, want het is een hele zware lijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn moeder heeft mijn doopkleed uit haar trouwjurk laten maken. Symbolisch is dat zoooo mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het mooie aan herinneringen is, is dat ze in je gedachten zitten.
  Of je de spullen nu wel of niet meer in je bezit hebt.
  Mooi voorbeeld is je trouwjurk.
  Als je trouwjurk niet meer in je bezit is wil dat niet zeggen dat je de herinnering niet meer bezit.
  Klinkt misschien logisch maar deze gedachten helpen mij om makkelijk afstand te doen

  BeantwoordenVerwijderen