donderdag 20 augustus 2015

1 supermarkt

We denken er nu geruime tijd over na om te gaan verhuizen, of het uiteindelijk gaat gebeuren weten we nog niet, maar de grootste reden is toch dat we graag rustiger willen wonen.

Een heel klein dorp lijkt ons wel een stap te ver, maar een middelmatig dorp dan weer wel ;) dat is eigenlijk best grappig want we zijn beiden niet in een dorp opgegroeid!

Het nadeel van een dorp lijkt ons vooral dat je er zo weinig hebt. Er zijn natuurlijk minder mensen dus ook weinig winkels oid. Waarschijnlijk kun je kiezen uit 1 supermarkt en dat is het dan wel.

We wonen nu ergens waar we sowieso twee supermarkt op loopafstand hebben. Daarnaast kan ik op de fiets nog makkelijk naar 3 andere supermarkten. Er zin basisscholen en een middelbare school op loopafstand, echt alles is gemakkelijk te bereiken.

Toch zouden we het heerlijk vinden om wat rustiger te wonen, gewoon meer groen om je heen en weg van de drukte, misschien wel meer in de natuur zijn?!

Wat trekt jou het meest? Het makkelijke stadse of het minder grootte in een dorp?

19 opmerkingen:

 1. Geboren in de grachtengordel in Amsterdam, 25 jaar gewoond, daarna 40 jaar in andere grote stad in de randstad nu op platteland van Zeeland, met aan beide kanten vrijuitzicht en net buiten dorp. Heerlijk die rust en weinig mensen en verkeer. In dorp 2 supermarkjes,1 kleine en een prijsvechter en de andere 3 grote op 8-15 km. Wel auto daarvoor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iets er tussen in. Een soort groot dorp met voldoende winkels.
  Al snap ik je heel goed want een boerderijtje en zelfvoorzienend leven trekt me ook wel.
  Ik heb in Emmeloord gewoond en daar omheen heb je een aantal kleine dorpen met geen of weinig winkels. De huizen waren in de dorpen goedkoper. Maar aan reiskosten ben je flink meer geld kwijt ivm boodschappen en aktiviteiten van de kinderen.
  Dus met kinderen liever in een groot dorp/kleine stad wonen met voorzieningen én groen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon in Amsterdam, net buiten de A10, ben 10 minuten van de binnenstad, maar waar ik woon is er heel veel groen, parken en tuinen. En toch openbaar vervoer en winkels op loopafstand. Ik vind het handig. -Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De combinatie van beiden. En die hebben we gevonden, wonend in een dorp dat vastgeplakt zit aan een grotere stad. Alle rust, in vijf minuten lopen midden in het bos maar ook met vijf kilometer fietsen in de binnenstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij wonen in een heel klein dorpje. Wij hebben alleen een dokter een kroeg en cafetaria en een gymzaal. Oh ja ook nog een cultuurhuus. Ik ga 1 keer in de week boodschappen doen met de auto. En als ik wat vergeten ben spring ik op de fiets (wel elektrisch) en ben ik binnen een kwartier bij de aldi of lidl, jumbo, coop. Middelbare school zit op 13 km fietsen. Wij hebben de kinderen al wat groter dat is misschien wel makkelijker de oudste is 18 en de jongste 12. Maar ze zijn natuurlijk wel klein geweest: ) Ik vind het fijn wonen op het platteland.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik woon in een dorp waar we helemaal geen winkels hebben. Dat vereist een goede planning (alle dingen die (bijna) op zijn op een lijstje zetten. 1x per maand de voorraad aanvullen en 1x per week de boodschappen doen. Voor vergeten dingen een oplossing bedenken zonder dat je minimaal 12 km (heen en weer) moet reizen. Is even wennen maar heel goed werkbaar. Ik doe het inmiddels al 12 jaar op deze manier.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk is het om in een dorp te wonen. Wij wonen in een ieniemienie dorp zonder supermarkt, maar met een schooltje en het bevalt ons super goed! Voor de boodschappen gaan we een keer per week naar de supermarkt in de stad een paar km verderop en verse groenten halen we uit de zelfoogsttuin net buiten het dorp. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij wonen in een dorp, waar 65 woningen staan. Dus heel klein, maar midden in een natuurgebied. Er staat 1 woning naast ons op 30 meter afstand en een sloot er tussen.Achter huis alleen maar land en water en riet. 's avonds als je achter het huis staat hoor je de stilte. Toen wij hier kwamen wonen, waren de kinderen 6 en 4 jaar. We hadden geen toilet, maar een tonnetje boven de sloot. Ook hadden wij geen warm water, laat staan een douche. We sliepen in de bedstee, waar er 2 van waren, dus de kinderen bij elkaar en wij in 1. Maar wat hebben we genoten van die tijd. Nee er was helemaal geen winkel en ook geen school. De kinderen werden gehaald door een schoolbusje en voor boodschappen is het 12 km rijden. Het is even wennen, maar ik zou voor geen goud terug willen naar de stad, waar ik alleen maar de straat over moest steken om bij een grote supermarkt te komen. De kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben zelf kinderen, maar allemaal roepen ze, dat ze later hier willen wonen, als wij uit dit huis gaan.Natuurlijk hebben wij verbouwd en bij gebouwd en het is nu een knus boerderijtje met een kamelenrug (Zo noemen ze dat hier)als dak. Het dak is van riet. Haha zal een gezellige boel worden, alles in 1 huis.

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb honderd keer liever een dorp. Of beter nog: naast een dorp. Zelf woon ik op 4 km afstand van een dorp met supermarkten en dat vind ik prima. Je bent er zo als het moet, je kunt het fietsen of met de auto doen en het is soms ook lekker dat het niet naast de deur is, omdat je dan wat creatiever wordt met wat je hebt, wat vaak weer goed is voor de portemonnee. Een stad zou ik écht niet permanent willen wonen, zeker niet met kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik woon zelf in het midden van het land. In een dorp wat tot stad is gegroeid.. Alles bij de hand, woon vlakbij het centrum maar overdag is het hier heel erg rustig. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij wonen met onze drie kids in een kleine stad, maar we missen een groter tuintje voor de kids. Alles is wel op wandelafstand, school is achter de hoek enz. Als we het allemaal gaan uitrekenen, dan gaan we echt veel duurder leven als we naar het platteland verhuizen: verwarming, meer benzinekosten, duurdere boodschappen in de buurtWinkel, meer spullen nodig om een tgrote tuin te verzorgen...nee, uit financieel en ecologisch oogpunt blijven we echt beter in de stad wonen
  Grtz, nina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf woon ik in Veenendaal. Vlakbij het centrum, alles bij de hand maar altijd rustig zowel overdags als 's avonds.. Een dorp als Veenendaal zou echt wat voor jullie zijn. Niet mega groot en toch veel voorzieningen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij wonen in een vrij landelijk dorp, maar vlakbij is ook een stad. Ideaal vind ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij wonen in een dorp met rond de 10.000 inwoners. Keuze uit drie vier supermarkten, hema, kruitvat, groentenboer, slagerij op loop en fiets afstand. Meerdere basisscholen en genoeg sportverenigingen.

  Hiervoor negen jaar in een kleiner dorp gewoond. daar inderdaad maar 1 supermarkt en verder geen drogist o.i.d.
  Dat heb ik toen wel gemist.

  Groetjes Jen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tja, beide heeft zijn voors en tegens, prioriteiten op een rijtje zetten.
  Ik heb zowel met een "gat, klein dorp, groter dorp als met een stad ervaring.
  Ik kan nog steeds niet zeggen welke van de eerste 3 ik het prettigst vindt, stad valt wel af hoor wel aan de rand met veel groen, maar veel lawaai van doorgaand verkeer.
  Het ligt natuurlijk ook aan de regio waar je voor kiezen kan en hoever je dan van wat grotere dorpen afziet.
  Meer auto gebruik wellicht en das dan weer jammer.

  Succes met jullie keuze
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een dorp trekt mij het meeste, maar je hebt ook minder grote steden.. de steden net buiten de randstad etc is dat geen tussen oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nu woon ik in een gehucht met 85 inwoners. Daarvoor in het centrum van een grote stad. De rust, de natuur het is heerlijk. Maar als ik weer eens ik de stad kom geniet ik net zo. Fijn op een terrasje mensen kijken. De dynamiek van een stad mis ik weleens. Ondanks de rust nu. Een huis in een buitenwijk van een middengrote stad, dat lijkt me ideaal !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. we wonen in een dorp.. officieel... maar alleen al onze wijk heeft 4 basisscholen (vinexwijk, de 4 scholen ook als cluster bij elkaar.. kdv en psz ernaast, en ons eigen winkelcentrumpje wat ooit begon met alleen een Plus noodsupermarkt :p) t dorp zelf heeft 1 groter winkelcentrum(pje...) en meerdere kleine, tig supermarkten (lidl, 2x plus, ah, jumbo, dirk enz) en heel veel andere winkels.. misschien een groot dorp, geen idee hoeveel inwoners we hebben.. wel duidelijk erschil tussen t oude deel (overwegend gereformeerd) en de nieuwere delen.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het verschil tussen stad en dorp hoeft echt niet zo groot te zijn. Ik ben opgegroeid in een iets groter dorp, gewoon met verschillende supermarkten, een Hema etc. En nu woon ik in een dorp dat aan een grote stad vast zit, alles op fietsafstand. Ik woonde ook altijd graag in de stad, maar ik vind de mentaliteit en rust en ruimte van een dorp fijner.

  BeantwoordenVerwijderen