dinsdag 21 juli 2015

Regenton... ideaal!

De regenton staat inmiddels bijna een week op zijn plek, mooi aangesloten op de regenpijp...


Mooi staat hij he?! 

Het valt mij echt op, hoe snel hij vult, want na een ochtendje regen was hij zo vol;




Hij zat dus helemaal vol. De rest van de week wordt er geen regen meer verwacht, dus we kunnen dit mooi gebruiken om de planten in de tuin water te geven.

Regenwater is ook veel beter voor planten dan kraanwater, het bevat minder kalk en heeft exact dezelfde temperatuur als de omgeving van de planten en dat vinden ze fijn! Een nieuwe regenton heb je tegenwoordig in verschillende vormen en maten, waaronder zelfs met plantenbak zodat je deze super mooi in je tuin kunt verwerken.

Je hoeft dit natuurlijk niet te doen om te besparen op je waterrekening, want dan duurt het wel even voordat je de investering hebt terugverdiend ;) Maar voor het milieu scheelt het natuurlijk wel weer een beetje, en daar worden we blij van! 

Op internet kan ik helaas weinig vinden over het gebruik van het water uit een regenton.... je kunt het natuurlijk niet drinken ofzo, dus... wie o wie heeft er ook een regenton? En waar gebruik jij het water voor naast de planten? :)

Like Samen Besparen op facebook... *klik*




11 opmerkingen:

  1. Wij hebben precies dezelfde en ik heb een tip voor je: bevestig aan de pijp waar het water de ton binnenkomt met tape een nylonkousje. Dit houdt veel troep zoals takjes, blaadjes en vogelpoep uit de dakgoot tegen. Anders gaat dat op de bodem van de ton liggen en je water gaat naar sloot stinken.
    Wij geven alle tuinplanten water uit de ton. Behalve gratis water is een fijne bijkomstigheid dat ik niet steeds naar de keuken hoef te lopen om water. Je kunt ook je stoep ermee schuren (beetje azijn toevoegen), of je vuilcontainers schoonmaken. In de loop der jaren scheelt het enorm veel water.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een regenton die het water van het schuurtje opvangt: dat gebruik ik om de tuin te gieten.
    We hebben ook een regenton in de grond. Hiermee vangen we het water dat op het dak van het huis valt op. Dat is heel gebruikelijk in België. Via een pomp wordt dat water dan gebruikt voor de toiletten, de wasmachine (heerlijk zachte was) en de buitenkraan. Het scheelt echt een hoop op de waterfactuur, en het milieu natuurlijk. Als het lange tijd droog blijft moeten wij jammer genoeg ook overschakelen op leidingwater.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb geen regenton maar het is me wel opgevallen dat huisdieren regenwater veel lekkerder vinden dan kraanwater. Nu hebben jullie geloof ik geen huisdieren maar als je ze hebt: vul hun drinkbakjes met regenwater en ze drinken stukken meer. Met name bij katten is dat fijn ivm hun risico op nieraandoeningen.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben ook dezelfde !
    Mijn moeder wast er altijd de auto mee, het schijnt dat je dan niet hoeft af te zemen omdat er geen druppels achter blijven (kalk?)
    Groetjes, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het gaat inderdaad echt supersnel! Ik heb er ook twee, maar met 1 bui zijn die echt wel vol. Ik gebruik het eigenlijk alleen voor de planten. Eerder ook nog wel eens voor de varkens.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. volgens mij kun je de wasmachine erop aansluiten, zoals green evelien doet. Of een emmer water in de wasmachine gooien via het wasmiddelenbakje. Verder kun je erin afwassen, en het gebruiken voor een zwembadje. Niet te lang stil laten staan want dan kan er legionella in komen, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ramen met een natte doek vegen en met de gieter na, streeploos en droogt zonder sporen.
    Dieren water geven. Groente de eerste keer spoelen. Auto afspoelen voor de eerste laag los stof. Naspoelen droogt netjes weg.
    Kleding in de week zetten.
    Voetenbadjes, watergevechten en voeten wassen, huisdieren schoonspoelen na de sloot.

    Mijn tonnen hebben een tapkraantje bij de bodem. Ik zet er regelmatig een slang aan, voor het water geven.

    Ik maak er niet mee schoon en ik was er ook niet mee. Daarvoor is het water te donker. In een zwembadje zou ik alleen doen als je er een zuivering in hebt of zeker weet dat er niet uit wordt gedronken. Daarnaast vaker vervangen dan kraanwater. Azijn toevoegen en terrassen en paadjes boenen. Of strooizout en dan met een klein gietertje de voegen begieten. Fietsen wassen, daarna wel je ketting even smeren.
    Af en toe een plens over de droogmolen, mijn man 'vergeet' altijd de hoes erom te doen. Spullen van de huisdieren schoonmaken of naspoelen.

    Ik heb een deksel op de ton, oa tegen muggenlarven, onder ongedierte en invallende rommel.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben ook een deksel maar door de pijp waar het water de ton inkomt valt rommel uit de goot. Vandaar de nylonkous.

      Verwijderen
  8. Wij hebben ook een regenton maar ik zou er niet graag mee afwassen:) Alleen voor de planten en de stoep schuren!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeetje, hij zit inderdaad al goed vol zeg! Geweldig om zo je regenwater te verzamelen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Echt super zo'n regenton, heb er ook al een paar keer naar gekeken maar vind ze nog te duur, wacht even tot ik er eens tegen aan loopt.. je weet maar nooit ;-) en de tip van de nylon kous ga ik zeker onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen