donderdag 4 juni 2015

Praten over geld


Praten over geld is niet echt een vaak voorkomend iets. Mensen zijn niet echt enthousiast als je vraagt wat ze nou verdienen en hoeveel spaargeld ze hebben. Dat is natuurlijk wel logisch, want mensen kunnen ook heel jaloers worden. Er wordt vaak gekeken naar wat "de buurman" heeft, maar als iedereen alleen naar zichzelf keek, zouden we misschien allemaal iets makkelijker praten over geld. 

Ik vind het dan ook altijd een hele verademing dat we een stel vrienden hebben die heel open zijn over geld. Ik vertel hier zelf natuurlijk ook heel wat financiële dingen. Ik blog inmiddels niet meer anoniem, en daardoor merk ik dat ik een stuk voorzichtiger ben geworden met het delen van de "echte cijfers" dat is jammer, maar uit zelfbescherming vind ik het zo fijner. Al zou ik ook weer niet wakker liggen als iemand onze financiële situatie van voor tot achter kent... zo bijzonder zijn we geloof ik ook niet ;) 

Even terug naar de vrienden van ons. Als ik met haar klets, dan vind ik het een verademing om gewoon te kletsen over het boodschappenbudget, hoeveel we kunnen sparen etc. we weten zelfs elkaars inkomen. Zij verdienen ongeveer net zoveel als ons en hebben ook een heel ander uitgavenpatroon. Het lukt allemaal net, er is inmiddels een kindje op komst en sparen vinden ze nu heel moeilijk. Ik vind het dan fijn om haar tips te geven, zodat het allemaal iets makkelijker loopt. En op mijn beurt leer ik ook weer veel van haar. 

Daarom pleit ik er nu gelijk maar voor dat we meer over geld moeten praten! Leren van elkaar en financieel gezond blijven of worden.... geef elkaar tips en trek geen scheve gezichten... sommigen hebben meer en anderen hebben minder, dat zal altijd zo blijven ;) 

Praat jij makkelijk over geld? 

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

5 opmerkingen:

 1. Ik praat zelf heel gemakkelijk over geld, mijn man dan weer totaal niet. Maar moet dan ook wel zeggen dat ik hier financieel alles regel dus het ook voor het grootste deel bij mij op mijn schouders komt. Je hebt een ontzettend leuk blog, ik heb alles teruggelezen! Ik blijf je volgen! Liefs, Anne-Co

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben er voorzichtig mee omdat ik merk dat het tot jalouzië leid. In twee gevallen bij een vriendin en familielid. Beiden hebben een hoger inkomen maar ook veel hoger uitgavenpatroon, waardoor ze bijna niets overhouden, Ik heb lager inkomen en zit bovenop mijn uitgaven waardoor ik de laatste 4 jaar best wat heb kunnen sparen maar ook heb kunnen trakteren. Ik heb ze verteld hoe ik het doe maar zij pakken het niet op. Ze doen veel 'emotieaankopen', ik ga heel rationeel met mijn geld om. Daardoor groeit mijn buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar mijn schoonfamilie zijn we wat voorzichtig met praten over geld. Man verdient veel meer dan zijn broers en zijn moeder heeft een klein inkomen en vindt alles veel. We laten het een beetje in het midden.
  Mijn ouders weten wel onze inkomsten en uitgaven net als een hele goed vriend en vriendin en mijn beste vriendin. We zijn daar open over geld. Bespreken ook onze wensen, dromen en zorgen. Met ouders en vriend en vriendin zitten we financieel op dezelfde golflengte. Mijn vriendin heeft minder te besteden maar is een wizard met geld.
  Ik leer soms van hen en maak ook regelmatig andere keuzes (wij beleggen niet bijv).
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik praat alleen met mijn vriend en ouders over mijn financiele situatie. Ik heb er ook geen behoefte aan om van een ander te weten hoeveel ze verdienen, of wat ze op hun spaar hebben staan, of wat ze aan schulden hebben. Ik kan niets met die informatie en de mensen om mij heen kunnen niets met de cijfers van mij. Ik moet mijn huur betalen en niet iemand anders. Beetje zwart wit misschien, maar geld interesseert me niet zo.....en gluren bij de buren doe ik ook niet aan ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben er heel open over, maar merk dat anderen dat idd niet zijn en zelfs mn vader heeft zoiets van nou dat hoeft niet iedereen te weten..tja, boeiend.. het is zoals t is... :p en ben blij dat we goed met ons geld omgaan en tegelijkertijd ook wel genieten maar wat minder duur ;)

  BeantwoordenVerwijderen