vrijdag 8 mei 2015

Update; buffer.

Aangezien onze gezinssamenstelling veranderd is van 3 naar 5 heb ik gisteren maar weer eens de bufferberekenaar van het Nibud ingevuld. Eens in de zoveel tijd kijk ik of we goed op weg zijn.

Ik vind het zelf nogal lastig om te bedenken hoeveel buffer je nou aan moet houden en wat tel je daarin mee? We hebben bijvoorbeeld ook 3 spaarrekeningen voor de kinderen, maar tel je die dan wel of niet mee? Als het water ons opeens aan de lippen staat, kunnen we de rekeningen beter met die spaarrekeningen betalen dan schulden opbouwen... maar onze buffer is prima, dus dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren.

In onze situatie is een minimumbuffer vereist van ruim €5000,- vergelijkbare inkomens hebben een buffer van ruim €16.000 Dat verbaasd mij altijd, want ik lees regelmatig dat steeds meer huishoudens geen spaargeld hebben of te weinig spaargeld hebben. En dan vind ik ruim €16.000 als gemiddelde best wel hoog.

Wij zitten zelf prima volgens de berekeningen, al kan dat snel minder worden. Deze maand hebben we het gesprek bij de bank en dat voelt een beetje als het gesprek dat ons leven kan veranderen.... Als we groen licht krijgen en kunnen gaan verhuizen, dan verhuizen we hoogst waarschijnlijk naar een dorp. We wonen nu in een stad, dat is nogal een groot verschil. Ook een groot verschil met hoe onze kinderen zullen opgroeien en dat is allemaal best wel spannend. Voor hetzelfde geld blijven we hier omdat er gewoon geen mogelijkheden zijn.

We wachten het allemaal af en ondertussen groeit de buffer lekker verder, helemaal prima! ;)

Kijk jij regelmatig bij het Nibud of je buffer nog op de goede weg is?

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben een vaste buffer van EUR 8000 en een variabele waar nu EUR 4500 op staat. Ik ben nog niet helemaal tevreden over dit bedrag maar we hebben vorig jaar een nieuwe Captur gekocht en dit jaar veel dingen vervangen (alles tegelijk nieuw kopen heeft nadelen). Ook kochten we een luxe tuinset wat al jaren een wens van mij was. Er zit nog wat in het vat. We krijgen ongeveer 2000 terug van de belastingdienst. Daarnaast krijgt man in september nog een jaarlijkse uitkering uit de gouden handdruk. In december krijg ik een eindejaar uitkering van het werk. Ons doel is 12,000 per 1/1/2016 is gelukkig nog steeds haalbaar.
  Mooie buffer hebben jullie. Zeker met de verhuiswens. Wij wonen in Duivendrecht en dat bevalt heel goed.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een captur dat vind ik nou echt een pracht auto! Ik heb niet zoveel met auto's maar die staat ook opmijn wensen lijst. Oooit als ik een groot geld bedrag win. Tot die tijd geniet ik van onze twingo ;)

   Verwijderen
  2. Een twingo is ook genieten hoor, ik heb er zelf een. Superfijn. Man was meteen weg van de Captur. In diesel uitvoering (man heeft flinke reistijd voor werk) ook nog eens superzuinig. Aanrader.
   Nic

   Verwijderen
 2. Ik kijk eigenlijk nooit op het Nibud daarvoor omdat ik altijd het idee heb dat zij wel erg ruim rekenen. Maar ik wil wel een buffer hebben.

  Spannend dat gesprek bij de makelaar! Ik ben benieuwd wat er uit komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik kijk daar eigenlijk nooit naar.... Ik heb voor mezelf in mijn hoofd dat ik minstens €10.000 aan buffer wil en ik vergelijk niet teveel met anderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de buffer van vergelijkbare huishoudens ook erg hoog, maar er staat wel: Huishoudens die helemaal geen spaargeld hebben, zijn hierin niet meegenomen. Dat maakt natuurlijk een groot verschil. E

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb meteen even gekeken. Ik heb meer dan het minimum van ongeveer 3500, maar kom bij lange na niet bij het gemiddelde van bijna 25000. Wat ik écht heel veel vind voor een gemiddelde. Maar dat komt misschien omdat mijn situatie natuurlijk vergeleken wordt met andere mensen van mijn leeftijd (30), zonder kinderen. Maar meestal ook zonder het type huis dat ik heb, met bijbehorende kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. weet niet goed wat ik buffer moet noemen omdat we graag een huis willen kopen en we hier waarschijnlijk eigen geld in moeten steken.. moet ik het dan zien als buffer of als spaargeld voor een huis ;)
  nibud geeft aan als minimum iets meer dan 5000 en gemiddels iets meer dan 7000 wij hebben een flink bedrag meer, en met t geld van de kids nog veel meer.. voelt goed.. (al hoop ik het ooit in een huis te stoppen :p )

  BeantwoordenVerwijderen