zaterdag 18 april 2015

Waarom en hoe maak je een weekmenu?


Zoals jullie weten maken wij altijd een weekmenu, dit doen we al een hele tijd. Ik deel hem elke week met jullie en krijg vaak te vraag waarom wij een weekmenu maken? Er wordt vooral gedacht dat alles vaststaat en waarom zou je iets gaan eten waar je geen trek in hebt?! 

Natuurlijk staan de maaltijden wel gedeeltelijk vast, anders kun je net zo goed geen weekmenu maken, maar als ik ergens geen zin in heb, dan wissel ik de dagen gewoon om. Ik moet wel eerlijk bekennen dat dit eigenlijk zelden gebeurd. Ik maak zelf het weekmenu en plan ook gewoon maaltijden in die we allemaal lekker vinden. Daarnaast besparen we natuurlijk best wel wat geld met een weekmenu. We hoeven niet elke dag naar de supermarkt om te bedenken wat we gaan eten, ik heb daar nu ook helemaal geen tijd voor! We maken een weekmenu, doen de grote boodschappen en soms daarnaast nog wat extra boodschappen en alles is daarmee klaar. Het scheelt dus geld, maar ook veel tijd. 

Voor de beginners is het natuurlijk handig om te weten hoe je een weekmenu maakt, ik geef je graag wat tips en leg uit hoe ik dat doe! 

* Ten eerste pak ik altijd het weekmenu van de week ervoor erbij. Soms loopt de week net iets anders en hebben we een maaltijd "over" die plan ik dan voor de komende week in. 

* Ik kijk ook altijd wat we nog in de vriezer, koelkast en voorraadkast hebben. Zijn er dingen die snel op moeten? Dan plan ik ze in! 

* Dan kijk ik de folder na van de supermarkt waar we de boodschappen gaan doen. Zijn er dingen in de aanbieding die we kunnen gebruiken? Die zet ik dan ook gelijk op het boodschappenlijstje.

* Dan bedenk ik welke maaltijden we kunnen gaan eten. Waar heb ik zin in? Wat vinden we lekker? En een goede balans tussen gezonde maaltijden en iets minder gezonde maaltijden ;) 
Soms is het wel lastig om leuke dingen te verzinnen, want je vervalt al vaak in dezelfde maaltijden. Dan zoek ik even op internet, of lees mee op verschillende fora waar mensen hun maaltijden delen. 

* Als laatste plan ik de maaltijden echt in. De maaltijden met verse groenten aan het begin van de week en de maaltijden met diepvriesgroenten etc. aan het einde van de week. Vaak plan ik ook een restjesdag, zodat de restjes niet weggegooid hoeven te worden. 

Dan is ons weekmenu weer klaar! Het lijkt wat werk, maar ik ben er vaak maar een kwartiertje mee bezig, en dan schrijf ik ook gelijk het boodschappenlijstje, zodat we meteen boodschappen kunnen doen. 

Maak jij een weekmenu? En hoe ga jij te werk? 

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

3 opmerkingen:

 1. Ja ik maak het ook elke week en heb daar een WORD document van met zeker 20 weken nu, ook handig om na te zoeken voor ideeen.
  Ook voor de 10 laden van de vriezer heb ik lijsten en nav daarvan en aanbiedingen en wat in de koelkast maak ik het weekmenu zo ongeveer als jij het ook doet. Wisselen gebeurt natuurlijk ook zo af en toe, maar als houvast vind ik het prima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe precies hetzelfde. Wel voeg ik bij mijn boodschappenlijstje het lijstje van artikelen dat ik uit de voorraadkast heb gehaald die week zodat die ook weer helemaal in orde is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hier precies hetzelfde :) ooit zo ontstaan doordat ik boodschappen doen altijd uitstelde.. had er nooit zin in en zelfs een hekel aan, maar moest er toen ook speciaal de deur voor uit.. vreselijk.. nu doe ik boodschappen maandag half 9, gelijk nadat ik dochter naar school heb gebracht, ik hoef ert niet meer speciaal de deur voor uit dus, maar ben al onderweg.. scheelt voor mij heel erg veel, sowieso is er wel veel (positief) verandert wat dat betreft ;) maar toen ging ik dus om boodschappen doen uit te tstellen wat verder voor uit plannen qua eten.. eerst vaak 3, 4 dagen, 5e dag was dan vaak eten met wat we in huis hadden.. 6e dag ook nog soms :p en daarna moest ik echt weer boodschappen doen :p ondertussen maak ik elk weekend het boodschappenlijstje en weekmenu, boodschappenlijstje ligt geowon in de keuken op een kastje waar ik makkelijk bij kan dus alle voorraaddingen of boodschappenwensen kan ik gedurende de week al opschrijven, net als de standaard dingen als melk en brood enz ;) en als ik het weekmenu maak komen gelijk de benodigdheden daarvoor op de boodschappenlijst. werkt echt super. man doet maandagmiddag bij de lidl boodschappen, met de auto, terwijl dochter zwemles heeft (zijn anders tot 50 verloren minuten en nu juist goed benut :p) en ik dus maandagochtend half 9, ook een verloren half u, want zoontje moet 9u bij peuterspeelzaal zijn.. handig eenhalf u verschil :S

  BeantwoordenVerwijderen