vrijdag 6 maart 2015

Waarom besparen?!

Ik heb weleens eerder verteld waarom wij zijn begonnen met besparen... door een inkomensdaling terwijl we net ons huis hadden gekocht was het noodzaak om te gaan besparen. Ik had een andere baan kunnen gaan zoeken, maar ik vond het een mooie tijd om voor mijzelf te beginnen en te kijken of mijn ideeën een goedlopend bedrijf konden worden.

Inmiddels zijn we al wat jaren verder en hebben we financieel niks te klagen, juist omdat we besparen en alles netjes bijhouden. Tussendoor heb ik weer even in loondienst gewerkt en inmiddels is er veel veranderd in ons leven (bijvoorbeeld; 3 kinderen!) ;)

De laatste tijd denk ik vaak aan onze reden om te besparen. Man werkt in loondienst en dat geeft veel zekerheid, elke maand wordt er een salaris gestort. Mijn inkomsten komen binnen op verschillende dagen, daarnaast zijn er maanden dat er veel verdiend wordt en zijn er maanden waarbij de rekening angstig leeg blijft. Ik zou natuurlijk ook een baan in loondienst kunnen zoeken. Meer zekerheid en dan hoeven we een stuk minder te besparen, maar nee... werken als zelfstandige biedt veel vrijheid, waar ik juist nu er kinderen zijn veel van geniet. Daarnaast zijn er inmiddels veel meer redenen om te besparen dan toen;

* Vrijer leven;
Hoe minder geld er elke maand nodig is, hoe vrijer je bent. Je kunt minder werken of werk doen waar je echt blij en gelukkig van wordt. Daar streven wij naar en dat gaat al aardig de goede kant op!

* Milieu;
Inmiddels ben ik erachter dat als je bespaard je het milieu ook veel minder vervuild. En dat is fijn om te weten, voor de toekomst, voor onszelf of voor onze kinderen, of ooit onze kleinkinderen. De meeste mensen staan er niet eens bij stil dat we de wereld al aardig naar de kl*te helpen met zijn allen.... dus dat kleine groepje dat er wel bij stilstaat, heeft heel wat te doen en daar doe ik graag aan mee.

* Rust;
Dit heeft niet zozeer met besparen te maken, maar wel met het op orde hebben van de financiën. Ik hoef s'nachts niet wakker te liggen van onze financiële situatie, want we hebben een buffer en we geven geld uit aan dingen die we belangrijk vinden. (daarnaast heb ik nu al twee meisjes die me s'nachts wakker maken, dat is wel even genoeg) ;)

* Pensioen;
Doordat ik als zelfstandige werk, bouw ik momenteel geen pensioen op. Ook daar kan ik niet zo wakker van liggen. We hopen de hypotheek afgelost te hebben tegen de tijd dat ik 53 jaar ben. Dan zakken onze maandelijkse uitgaven enorm en kunnen we misschien al samen met pensioen ;) Gewoon lekker zelf beslissen wanneer we stoppen of minderen met werken, niet met 67 jaar... kom nou, dat beslissen we liever zelf.

Dus hoewel we blij zijn met elke bespaarde euro, er zijn nog veel meer voordelen van bewust en zuinig leven.

Wat is voor jou ook een reden om te besparen?

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

8 opmerkingen:

 1. Voor mij is het belangrijk om een buffertje te hebben, en bovendien wil ik een buffer hebben voor de kinderen als die gaan studeren.

  Ik ben benieuwd wat voor bedrijf je runt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het weleens verteld ;) ik werk als gewichtsconsulente in Almere. Dus voor iedereen die wat kilo's kwijt wilt.. Info@afvallenmetdoortje.nl of info@samenbesparen@gmail.com

   Ik zal er binnenkort eens meer over vertellen! :)

   Verwijderen
  2. Uhm... Samenbesparen@gmail.com is het! ;)

   Verwijderen
 2. Vooral ook het vrijer leven. Sander heeft gelukkig werk dat hij erg leuk vindt, dus daar gaat het niet om, maar het is tegelijk ook fijn om te weten dat je steeds minder afhankelijk wordt van werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij bespaarden/besparen om milieuredenen, duurzaamheid, om kinderen te laten studeren, rust en het sparen zelf. Veel dingen die jij ook noemt. Door dit geheel en met behulp van sparen in een levensloopregeling toen onze kinderen uitgestudeerd waren, zijn we nu gestopt met werken en genieten er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoewel ik het erg leuk vind om je blogjes te lezen en er ook nog regelmatig wat van opsteek maken wij hele andere keuzes. Man heeft een erg drukke baan met geen mogelijkheden om part time of minder te werken. Dat is een keuze en daar staat ook een mooi loon tegenover. Ikzelf werk "maar" 25 uur in de week maar omdat ik 5 minuten reistijd heb valt het erg mee. Dochter gaat 2 dagen naar de bso en verder heb ik genoeg tijd om bij haar te zijn en zoon op het VO te helpen met zijn huiswerk. Er blijft gelukkig ook genoeg me time over. We gaan regelmatig uit eten, lunchen, naar de film, theater of bioscoop. Nu de kinderen groter worden ook regelmatig met hen samen. Ook eten we regelmatig buiten de deur of drinken we wat. Man en ik gaan elke maand een keertje samen lunchen. In de zomer gaan we naar het buitenland en in de kerstvakantie in Nederland op vakantie. We genieten enorm van het nu. We hebben geen geld zorgen, hebben een normale hypotheek van twee ton, twee nieuwe auto's voor de deur en een mooie buffer ook voor de studie van de kinderen. we zijn afhankelijk van werk en dat is dan maar zo. Wij voelen ons heel vrij. Ik hoef niet te werken voor het geld. Man wordt regelmatig gevraagd voor een andere baan, maar dat is dan nog drukker en genoeg is genoeg.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen! Ieder maakt zijn eigen keuzes, toch?
   Wij zijn ook nog afhankelijk van werk, maar ik hoop wel dat het ooit minder afhankelijk wordt ;)

   Verwijderen