zaterdag 7 maart 2015

Eerder met pensioen? 3 tips!

Ik heb al eens eerder over mijn pensioen geschreven. Momenteel bouw ik als zzp-er geen pensioen op, althans niet bij een pensioenfonds. Ik denk persoonlijk ook dat als ik met pensioen ga, er weinig pensioen meer is ;) Of zou alles straks weer enorm goed gaan? Het duurt in ieder geval nog heel wat jaar!

Met pensioen gaan is op zich geen unicum. Als je je werk leuk vindt, dan kun je nog jaren door. Maar de vrijheid die het meebrengt om te kunnen werken omdat je het wilt en niet omdat het moet, spreekt mij wel enorm aan. Er zijn een aantal manieren om dit punt eerder te bereiken;

1. Hypotheek aflossen.
Als je een hypotheek hebt en je lost hem extra af, dan heb je eerder dan je hebt afgesproken weinig tot geen woonlasten meer. Ook als je uiteindelijk je huis verkoopt, heb je een mooie spaarpot.
Wij zijn zeker van plan om in ieder geval het aflossingsvrije deel zelf af te lossen, daardoor is onze hypotheek over 25 jaar ook echt helemaal afgelost. Tot nu toe hebben we een aantal duurdere jaren gehad (zoals bijvoorbeeld vorig jaar de bruiloft en dit jaar de geboorte van onze 2 meisjes) Het plan is om dit jaar weer de buffer aan te vullen (dat doel hopen we voor de zomer te halen) en dan kunnen we alles daarboven extra gaan aflossen.

2. Besparen op de vaste lasten.
Dit doen wij nu al 5 jaar. Hoe minder vaste lasten je hebt, hoe minder geld je "nodig" hebt om de maand door te komen en je verplichtingen te kunnen voldoen. Dit betekend dat je uiteindelijk of misschien al sneller dan je denkt minder kunt gaan werken.

3. Sparen, sparen, sparen!
Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een pensioenfonds. Als zzp-er kun je daar zelf voor kiezen en in loondienst kun je vaak niet kiezen, maar aangezien ik persoonlijk minder geloof dat de fondsen nog bestaan over zoveel jaar, kun je er ook voor kiezen om te sparen. Er zijn verschillende constructies, waarbij je bijvoorbeeld belastingvoordeel hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon te gaan sparen en eens te kijke hoe ver je komt. De vermogensbelasting is vervelend, maar het kan wel weer fijn zijn dat je alsnog altijd bij je eigen geld kunt, mocht dat nodig zijn.. je weet gewoonweg niet wat de toekomst nog brengt.

Ben jij, misschien naast je deelname aan een pensioenfonds, bezig met bovenstaande tips? Welke heeft jouw voorkeur?

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

3 opmerkingen:

 1. Ik zou ook een potje maken om te gaan beleggen. als je nog minimaal 20/30 jaar moet.
  Stort iedere maand een vast bedrag in een beleggingsfonds en laat het zijn gang gaan.
  voordelen: je kan het altijd opnemen, je bepaalt zelf of je tevreden bent met het kapitaal. je zit nergens aan vast.

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn voorkeur heeft op dit moment het aflossen van de hypotheek. Als die afgelost is hebben we opeens €1.000 meer te besteden / kunnen we harder gaan sparen. Dus eerst de hypotheek, daarna sparen en dan zien we inderdaad wel weer of er uberhaupt nog een leeftijd komt dat wij kunnen stoppen met werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jazeker. Wij zijn bezig met het huis af te lossen. Als alles mee zit zijn we dit jaar nog hypotheek vrij. En we sparen zelf voor ons pensioen. Gewoon op een ordinaire spaarrekening.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen