vrijdag 13 maart 2015

Kraamzorg en eigen bijdrage

Onze kraamhulpen zijn net een week weg en de rekening viel al in de brievenbus ;) Daar zijn ze in ieder geval snel mee!

Toevallig had ik het er in de kraamweek nog over met de kraamhulp. Er is tegenwoordig een flinke eigen bijdrage. Ik ben zelf extra verzekerd en moet nog een eigen bijdrage betalen van ruim €4,- per uur. Dit is alweer hoger dan 3 jaar terug met onze kleine man.

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om geen kraamzorg af te nemen ivm de kosten die dit met zich meebrengt. In het buitenland bestaat er bijvoorbeeld helemaal geen kraamzorg, maar dan blijf je een aantal dagen in het ziekenhuis... hier in Nederland mag je gewoonlijk erg snel naar huis en daarom bestaat er kraamzorg.

Ik vind het zelf wel zorgelijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om het dan maar zelf te regelen. Ik geef toe dat we bij onze kleine man meer hebben geleerd van de kraamhulp, want dan weet je nog niks, of nauwelijks iets... maar deze keer waren we gewoon erg blij met de extra handjes hulp in het huishouden en natuurlijk ook met de zorg voor de meisjes.

Mijn kraamhulp zei al dat ze denkt dat de kraamzorg wellicht helemaal verdwijnt ergens de komende jaren, erg zonde vind ik! Dat zijn bezuinigingen die ook nog eens gevaarlijk zijn voor pasgeborenen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die het veel te duur vinden. De rekening die hier op de mat viel was ruim €200,- en dat bedrag dient binnen 14 dagen betaald te worden. Er zijn vast mensen die dat niet zo hebben.... nou weet ik ook wel dat een kind velen malen meer kost... maar toch.

Naast deze rekening kwam er vanmorgen een mail binnen met weer een verrekening van het eigen risico van vorig jaar, ook weer ruim €200,- Dat zijn voor deze maand toch weer ruim €400,- extra kosten, wat helaas voor ons betekend dat er weinig of niet gespaard gaat worden deze maand en daar baal ik natuurlijk van! We houden wel rekening met dit soort facturen, maar ze komen altijd op een moment dat je het niet echt verwacht... We gaan dus even extra zuinig doen om te kijken of we dan toch iets naar de spaarrekening kunnen overboeken deze maand, want we waren net zo enthousiast geworden om de buffer nu echt aan te vullen! (daar schreef ik gisteren nog over, zul je altijd zien)

Zo gaat dat nou eenmaal met de financiën, een beetje erbij en een beetje eraf ;) Nu hopen dat er de komende tijd vooral weer geld bijkomt!

Like Samen Besparen op facebook... *klik*

12 opmerkingen:

 1. Vooralsnog zit kraamzorg volgens mij nog steeds standaard in ieder basiszorg pakket toch?
  Zelf denk en hoop ik dat het zo'n vaart niet zal lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zit nog in het basispakket, maar wel met een eigen bijdrage per uur. De eigen bijdrage kan met een aanvullende verzekering geheel of gedeeltelijk worden afgedekt.
   creatieveveranderingen.blogspot.com

   Verwijderen
 2. Er zijn toch ook verzekeringen die de eigen bijdrage compleet vergoeden? met een soort gezinspakket o.i,d.... Zoals fbto? Ik dacht het gehoord te hebben van vriendinnen die in de kleine kinderen zitten.
  Ik vind het anders ook een duur grapje worden. Of de tussenweg nemen en de helft aan kraamzorg-uren afnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig zit ik bij FBTO ;) Maar helaas, er is een eigen bijdrage van €4,15 per uur... al lees ik in de overige reacties dat ik beter ergens anders verzekerd had kunnen zijn, er zijn dus wel degelijk verzekeraars die alles vergoeden! :(

   Verwijderen
 3. Ik zou het heel erg vinden als de kraamzorg zou verdwijnen, want ik vind het een geweldig systeem. Ik was altijd dolblij met mijn kraamhulpen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. in mijn uitgebreide pakket zat het erbij zonder eigen bijdrage. ook de overnachtingen van mijn man op de kraamsuite incl. eten werd vergoed uit hetzelfde pakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nooit voor de kraamzorg hoeven te betalen, zat in mijn aanvullende verzekering. En dat is bij de laatste ook bijna 3 jaar geleden.
  Bij de eerste heb ik trouwens niks aan de kraamzorg gehad, veel wist ik al en/of dacht ik anders over.
  Bij de tweede heb ik het heerlijk gevonden, heb me ook echt laten verwennen en bijna helemaal niks gedaan. Zo'n kraamweek wilde ik nog wel eens:-)
  Het zou wel jammer zijn dat het gaat verdwijnen, want een ziekenhuisopname zal duurder zijn dan de kraamzorg.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in Zweden beval je in het ziekenhuis, gaat enkele uren of een dag later naar huis en moet dan maar zien hoe je het redt zonder kraamhulp! Vaak is paps thuis of misschien heb je familie die inspringt. Wel heeft een ouderpaar de keuze met verlof: 1 jaar betaald verlof, zelf in te vullen met wie en wanneer. Lijkt me soms lastig voor de werkgever maar is je recht. Kinderopvang kan ook pas vanaf 1 jaar. Zo heeft ieder land zn regels. Groetjes en geniet samen,Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is inderdaad in veel meer landen zo geregeld. In ieder geval dat ze geen kraamzorg kennen, dat lijkt me niet echt fijn!

   Verwijderen
 7. Ik zou het erg jammer vinden als de kraamzorg komt te vervallen op termijn. Ik vind het ook een gemiste kans om zoveel eigen bijdrage te vragen. Sommige mensen zullen er vanaf zien en het is de vraag of het niet te nadelen van de baby'tjes gaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vrees ik inderdaad ook! Het zou niet goed zijn voor veel nieuwe ouders en hun pasgeborenen.

   Verwijderen
 8. Ik heb er bij beide zwangerschappen bewust voor gekozen om in het jaar van de bevalling een extra uitgebreide verzekering te nemen, om zo gedoe met rekeningen te vermijden.
  Ik vond de kraamhulp wel een uitkomst hoor. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn moeder of schoonmoeder in die periode dagelijks over de vloer had...

  BeantwoordenVerwijderen