maandag 9 februari 2015

Een buffer???

Je leest eigenlijk overal dat je een buffer moet hebben, als je je met je financiën bezig gaat houden is dat, naast het overzicht krijgen, zo ongeveer de eerste tip; zorg voor een buffer!

Ik ben het daar helemaal mee eens, want onze buffer heeft ons meerdere malen zijn dienst bewezen en ons vrijheid gegeven, hoe dat komt? Ik zal het uitleggen!

Toen wij gingen samenwonen openden we een gezamenlijke rekening en hadden we allebei gespaard, hierdoor hadden we al gelijk een mooie buffer. Die is toen wel flink geslonken want het huisje moest natuurlijk ingericht worden en daar hebben we best wat voor uitgegeven. Gelukkig hielden we nog een flinke buffer over.

We hebben de buffer weleens aangesproken om kapotte dingen te vervangen. In de tijd dat we allebei werkten kon dit vaak van de lopende rekening, maar, als we net even tekort hadden dan konden we het aanvullen van de buffer. Daarnaast hebben we in die tijd 2 gloednieuwe auto's kunnen kopen, waarvoor we niet hoefden te lenen, dat was natuurlijk super.

Inmiddels betekend de buffer ook een stuk vrijheid. Jullie weten het verhaal van mijn baan, die in September is gestopt. Ik heb dit alleen durven doen omdat we een goede buffer hadden en ik moet eerlijk bekennen, dat er sinds die tijd best wel een maand is geweest waarbij we toch niet helemaal uitkwamen en de buffer aanspraken. Daarnaast is onze nieuwe tweedehands auto van de buffer betaald en de zorgverzekering voor heel het jaar. Hierdoor is de buffer nu wel weer een stuk minder, maar we zijn druk bezig om hem aan te vullen... Ik hoop in Mei de buffer weer op peil te hebben!

Door deze redenen vind ik echt dat iedereen een buffer zou moeten hebben, ik hoor en zie nog zo vaak dat mensen helemaal niet sparen! En dat is natuurlijk ieders eigen keuze, ik zou er wakker van liggen.... een stukje zekerheid achter de hand slaapt echt een stuk beter volgens mij.

Je kunt op elk moment beginnen om te buffer aan te vullen of te starten. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en zoek naar besparingen, het geld dat je bespaard kan gelijk naar de buffer, want dat geld heb je eerder immers ook niet gemist. Je kunt ook je wisselgeld elke week in een potje stoppen of je plastic flessen opsparen en het statiegeld eens in de zoveel tijd sparen... er zijn eindeloos veel mogelijkheden waardoor je redelijk snel een buffertje kunt opbouwen. Groot of klein, dat maakt niet uit.
En natuurlijk komt er een moment waarop er een onverwachte uitgave komt, maar ook dan kun je met veel kleine beetjes de buffer weer snel aanvullen.

Heb jij een goede buffer? En geeft het je vrijheid of moet het altijd meer, meer, meer zijn?!

Like samen besparen op Facebook, je bent welkom! *klik*

18 opmerkingen:

 1. Wij hebben wel een goede buffer. Maar het kan altijd beter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb berekend wat onze buffer voor ons moet zijn en kan het daar ook bij laten. De rest word gebruikt voor aflossing van de hypotheek. Onze buffer is minimaal 3000 Euro, soms oplopend naar 4. Voldoende; want geen auto, de VVE waar we voor groot onderhoud sparen en verder gewoon goed met geld om blijven gaan en de maandlasten naar beneden brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook een redelijke buffer, die wordt de komende maanden wel aangebroken door allemaal verbouwingen die er aan staan te komen. De grootste verbouwing hopen we wel weer zo snel mogelijk terug te verdienen. Maar ik wil altijd nog geld achter de hand houden, dus de hele buffer mag niet op.
  Statiegeldflessen spaar ik ook op, en het geld wat aan het einde van de maand nog in mijn beurs zit. Dit gaat allemaal in een potje en daar kopen we dan eens een keer een ijsje van als de kids mee moeten de stad in of wat lekkers als we een dagje weg zijn.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, wij hebben een goede buffer. Inmiddels weer opgebouwd nadat we ook ervaren hebben hoe fijn het is om er eentje te hebben toen we het nodig hadden. Wat trouwens een goede buffer is blijft wel een beetje subjectief vind ik. Als ik in de reactie hierboven het bedrag van 3000 euro lees dan zou ik daar helemaal zenuwachtig van worden, zo weinig. Wij houden ergens tussen de 15 en 20 duizend euro aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een goede buffer. Afgelopen jaar hebben wij deze aangesproken door een onverwachte aankoop. Ik verwacht deze dit voorjaar weer terug op peil te hebben. En meer, meer, meer? Ik denk dat dit automatisch gaat. De buffer blijft op een niveau staan, maar het geld dat overblijft wordt gebruikt voor aflossingen of om te sparen voor later. Dus eigenlijk wordt het vanzelf meer. Uitgeven aan onzin zaken vind ik niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen enorme bedragen, wel een goed gevulde voorraadkast waar ik zeker een maand van kan eten, inclusief meel om brood te bakken.
  Ook heb ik een maandinkomen apart staan om financiële tegenvallers op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier een aardige buffer, maar ik herken mezelf wel in het meer, meer en meer verhaal. Wij hanteren geen potjessysteem of spaargeld dat we specifiek voor een doel wegzetten. Eind vorig jaar dan ook van ons spaargeld 15000 gebruikt om een gedeelte van de hypotheek af te lossen. En hoewel ik daar nog steeds achter sta, en dit jaar weer een aflossing wil doen op de hypotheek doet het toch ook wel een beetje "zeer" om zo'n hap uit het saldo genomen te zien worden en wil je dat zo snel mogelijk weer terug hebben. Terwijl dit juist 1 van de doelen is waarom we sparen. Dus eigenlijk sparen we wel voor doelen, maar zodra je dan geld voor zo'n doel uitgeeft voelt het daarna toch onprettig..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit bedoelde ik inderdaad, je spaart voor dingen of tegenvallers en het valt dan toch tegen om het geld uit te geven, dat vind ik zo'n gek gevoel, want het is immers waarvoor je het hebt gespaard.

   Verwijderen
 8. Wij hebben een buffer van 40.000,00 euro. Deze houden wij aan voor vervanging auto en andere calamiteiten. Bij werkloosheid etc. is het ook handig een appeltje voor de dorst te hebben. Alles hierboven gebruiken we om de hypotheek extra af te lossen. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Dat vind ik wel een hele grote buffer hoor! Daar kun je in ieder geval flink wat tegenslagen mee opvangen... wij zijn nog lang niet zo ver.

   Verwijderen
 9. Buffer ?? wij teren met 2 volwassenen en 2 honden op 1 armzalig WAOtje .... wij zijn al blij als we een maand niet rood staan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ondanks mijn lage inkomen is het mij toch gelukt om een stevige buffer op te bouwen. ik doe dit door mijzelf als vaste last te beschouwen en elke maand zo gauw mijn salaris binnen is een bedrag op mijn spaarrekening te zetten ,daardoor houd ik wel minder om te besteden ,maar na een paar maanden weet je niet beter dan dat je van dat lagere bedrag uit moet komen. mocht ik onverwacht voor een grote uitgave komen te staan dan betaal ik dat van mijn buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ook een behoorlijke buffer en ben er trots op deze als alleenstaande met 3 kinderen in 5 jaar te hebben opgebouwd, naast het extra aflossen op de hypotheek. De buffer is bijna €40.000 en is onder andere bedoeld voor onderhoud en (op termijn) vervanging van de auto, onderhoud aan het huis en de studie voor de kinderen. Alles zit in 'potjes' en voor ieder potje is een bestemming en een spaardoel. De potjes worden maandelijks direct na ontvangst van mijn salaris gevuld, ook de maandelijkse extra aflossing van de hypotheek van €600 wordt gelijk afgeschreven. Van wat er over is moeten we het de hele maand doen en dat lukt best goed. Ik heb geen topsalaris en werk parttime, ik krijg geen alimentatie (niet voor mezelf en niet voor de kinderen), goed budgetbeheer heeft me dit opgeleverd en ik ben er trots op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier ook een buffer. Gelukkig! Alleen de onverwachte medische kosten voor onze katten al... pffff... Ik heb er geen enkel probleem mee dat mijn buffer groter word, kom maar binnen zou ik zeggen! ☺

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat mooi een buffer, en sparen, kon ik dat maar, ik heb net genoeg geld om rond te komen en daar blijft bijna niets van over. aow en een klein pensioentje en een hoge huur, geen huursubsidie, vakantiegeld wordt apart gelegd voor de auto, die af en toe ook een buurt mag hebben. ik klaag niet, maar een buffer, nee dat zit er niet in

  BeantwoordenVerwijderen
 14. in mijn ogen hebben we een enorme buffer.. vooral als je gaat vergelijken met mensen om ons heen.. :) ben er ook erg blij mee! we zijn gewend om minder uit te geven dan er binnen komt. hierdoor vangen we mindere periodes van mijn inkomen op bijv (in principe hebben we aan mans inkomen genoeg nl! dus als er bij mij minder binnenkomt, betekent dat vooral dat we minder sparen.. meer niet :D) en dat voelt heerlijk! geen gestress om geld! idd een heel vrij gevoel ! :) als de auto echt kapot gaat, staat er binnen een week een andere.. hoeven ons niet druk te maken om t onderhoud van de auto, de vaatwasser is vervangen, etc. alles kan... juist omdat we op het geld letten, geen onnodige abbo's hebben etc.

  op de betaalrekening staat bij ons trowuens alleen t geld voor de komende maand, de rest staat op de spaarrekening. ds extra rekeningen kunnen bij ons nooit van de lopende rekening betaald worden (ja kleine rekeningen.. ik hou ook een bedrag aan voor "overige" :D )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het idee alleen al vond ik tot twee weken geleden verschrikkelijk. Maar toen gebeurde het waar ik in mijn stoutste nachtmerries niet aan had durven denken: mijn auto werd gestolen. Deze heb ik nodig voor het werk en heb dus flink aan mijn potjes moeten snijden. Ik had namelijk wel een vervanging auto potje, maar dit was berekend op inruil en niet op diefstal. Ik krijg over een paar weken een uitkering van de verzekeraar en hoop de potjes weer een beetje te kunnen opvullen (al zal de afschrijving dan wel pijnlijk duidelijk worden).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had het inderdaad gelezen bij je, dat is echt een nachtmerrie, ik hoop dat je de potjes snel weer kunt vullen!

  BeantwoordenVerwijderen