vrijdag 6 februari 2015

6 Februari 2015, warme truiendag

Vandaag is het weer zover, warme truiendag 2015. Het idee is simpel; trek een warme trui aan en zet de verwarming een (paar) graden lager, en bespaar energie.

Het zal vandaag overigens best een uitdaging worden, ik las al nieuwsberichten dat het de koudste dag van het jaar wordt met een gevoelstemperatuur van -12 graden, brrrr...

Ik ben vandaag gewoon thuis en heb weer mijn rust op de bank, man is op zijn werk en kleine man is naar het kinderdagverblijf, ik ga dus wel meedoen, als het zonnetje een beetje doorkomt, dan verwarmt onze woonkamer al snel en kan ik zeker de verwarming uitlaten tot het eind van de middag.

Dat is sowieso hoe we dat eigenlijk doen in de winter; als de zon doorkomt; hup.. gordijnen open en de warmte naar binnen laten! Als het koud is in huis en grauw buiten, dan gaat de verwarming natuurlijk wel gewoon aan, we moeten het wel leuk houden ;)

Ik merk wel dat ik het nu tijdens de zwangerschap een stuk warmer heb, dat was de vorige keer ook al zo. Daarnaast merk ik ook dat ik steeds meer gewend raak aan een lagere temperatuur. Ik kom soms bij mensen over de vloer die de boel flink opstoken en dan zit ik zo weg te zweten, blegh! Ik hou ook helemaal niet van die "verwarmings warmte" maar ja, we kunnen moeilijk nooit de verwarming aan doen ;) Ik hoop wel dat mensen het bij ons niet koud hebben als ze op visite komen, maar dat zal vast wel eens voorkomen vrees ik, als je zelf niet van die enorme hitte houdt, dan staat de verwarming sowieso al laag, natuurlijk zet ik hem met liefde hoger bij bezoek, maar dan moeten ze het wel zeggen, ik weet niet of dat altijd gebeurd eigenlijk....

Om energie te besparen kun je natuurlijk nog veel meer doen dan alleen je verwarming een graadje lager, denk eens aan;

* Isoleren van je huis, bijvoorbeeld dubbel glas, dat scheelt enorm!
* Korter douchen
* Lampen uit in de kamers waar je niet bent
* adapters uit het stopcontact als bijvoorbeeld je telefoon helemaal opgeladen is
* Apparaten helemaal uitzetten ipv op stand-by
* De verwarming al lager zetten een uurtje voordat je naar bed gaat

en zo zijn er natuurlijk nog veel meer bespaartips te verzinnen, daarmee bespaar je energie en je betaald minder voor je Electra, ook leuk voor je portemonnee!

Doe jij vandaag mee met warme truien dag?!

Like Samen Besparen op facebook *klik*

9 opmerkingen:

 1. Ik heb de verwarming meestal toch al niet zo hoog staan.

  Maar ik vind het een mooi initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd een warme truien dag! Vandaag de verwarming nog niet aan gehad. De zon schijnt hier heerlijk naar binnen en verwarmt de hele huiskamer volop. Het is hier nu 18,7 graden! Vanmorgen, na het luchten, was het 14,5. Zalig, de zon geeft een fijnere warmte dan de bedompte verwarmingslucht. Om half 9 in de avond gaan de verwarmingen uit hier en dan is een dekentje op de bank afdoende tot we naar bed gaan (daar heb ik dan wel even de elektrische deken aan gehad)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee, maar hier is het elke dag al warme truien en dekentjes dag :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag schijnt de zon heerlijk door het raam, kachel staat op 18,5. Daar zet ik hem standaard 's ochtends op als we thuis zijn. Manlief is niet thuis vandaag dus ik denk dat hij vandaag niet hoger komt dan 19 graden. Vanavond lekker op de bank onder een dekentje zitten met een boek of tv. Afhankelijk wat zoonlief wil zien/doen. Manlief is altijd degene die de cv opstookt. Toen ik zwanger was van de jongste waarbij ik ruim een half jaar thuis heb gezeten had ik de kachel pas aan als manlief thuis kwam. Hij is bij ons de koukleum de afgelopen jaren

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons thuis is het eigenlijk elke dag 'warme truiendag' want de verwarming staat hier overdag maar op 17°. Ik ben overdag vaak thuis maar als ik aan het huishouden bezig ben, heb ik het vlug te warm en 17° is voor mij meer dan genoeg. Onze thermostaat staat continu op 15° en als ik het te koud krijg, duw ik hem gewoon op tot 17°. Om 19 u springt de thermostaat dan weer op 15° zodat ik zeker niet vergeet om de thermostaat te verlagen. 's Avonds, als het te koud wordt, leg ik dan een fleece dekentje over me als ik lees of tv kijk tot ik naar bed ga. Als we weten dat er bezoek komt dan verwarmen we onze leefruimtes wel wat meer want ik vind het niet gastvrij om iemand te ontvangen in een koud huis.
  In België (Vlaanderen) valt warmetruiendag dit jaar op 13 februari.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het soms zo lastig, want je krijgt ook weleens onaangekondigd bezoek ;) dan duurt het toch even voordat het wat warmer is... Maar als ik weet dat iemand komt dan zorg ik natuurlijk wel dat het een lekkere temperatuur is! Leuk om te lezen dat de warme truien dag in België op 13 februari is, dan doe ik weer mee! Vandaag nog geen verwarming aangehad :)

   Verwijderen
 6. NEE! heb t met warme trui nog koud.. btje verhoging.. al is t vandaag minder dan gister.. gelukkig! gister heel de dag op de bank, met dekbed, nog koud, blauwe nagels enz.. brrr. vandaag lukte het zonder dekbedje.. maar ga mezelf niet klieren door de cv lager te zetten terwijl ik verhoging heb.. (en heb t altijd ijskoud als ikv erhoging heb.. )
  maar ons huis is goed geisoleerd dus we verbruiken niet eens zo heel veel gas.. kouder dan 20,5/21 hou ik niet lang vol, ben een echte koukleum, kan er maar niet aan wennen, krijg blauwe nagels, ijskoude handen, en al snel heb ik thelemaal koud.. dus altijd op 20,5/21 graden hier. snachts uit (lees op 15/16 ofzo) t koelt hooguit af tot 17,5/18 graden, meestal 19.. dus hij heoft niet hard te werken om te verwarmen :) ondanks een trap in de woonkamer.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons huis is inderdaad ook goed geïsoleerd, snachts koelt het wel af, maar meestal maar tot zo'n 18 graden, vaak blijft het eigenlijk gewoon goed warm.
   Ik snap dat je vandaag niet meedeed... Beterschap!

   Verwijderen
 7. hoi, ik lees je blog al een tijdje met veel plezier. nu wil ik ook besparen op energie alleen heb ik een probleem: misschien kan je/jullie mij helpen. Ik woon sinds 2 maanden in een nieuw huis met vloer verwarming wat er al in lag. we hebben een nieuwe en zuinige ketel laten plaatsen, maar de gas meter blijft lopen. constant, de hele dag. in een maand tijd hebben we al 1000 kub verbruikt. wat ontzettend veel is. hoe kunnen we er voor zorgen dat de meter minder hard gaat lopen? vanaf 19 tot 21 graden blijft hij lopen maar zet je hem onder de 19 graden dan is het echt koud in huis. help.

  BeantwoordenVerwijderen