zondag 4 januari 2015

Thuis koken vs. een restaurant

Wij vinden het erg leuk om uit eten te gaan, maar we willen dit jaar iets meer op deze uitgaven gaan letten. Waarschijnlijk gaat dat voor een groot deel vanzelf; want straks hebben we drie kinderen en dan ga je niet zo makkelijk uit eten, wellicht als er oppas is, want als we samen weggaan hebben we ook lekker even tijd voor elkaar... maar eerst maar eens kijken of de, nu zo, enthousiaste oppassers dat straks ook nog willen ;)

De reden waarom wij graag uit eten gaan, is eigenlijk simpel; het is makkelijk, want we hoeven zelf niet te koken en je wordt bediend. Daarnaast eten we in restaurants vaak iets luxer, biefstuk staat hier thuis bijvoorbeeld nauwelijks op tafel, maar als we uit eten gaan dan kiezen we wel graag dit soort vlees, waarschijnlijk juist omdat we dat normaliter niet eten.

Op kerstavond kookten we zelf lekker thuis, we hadden luxer vlees; beenham uit de oven met sperzieboontjes en ovenfrietjes. Het smaakte ons echt hartstikke goed en dat zette mij eigenlijk weer meer aan het denken.

We hebben in onze woonplaats enorm veel restaurantjes, toch zijn we bij de meesten inmiddels wel een keer geweest. Vaak moeten we er een stukje voor rijden met de auto, betalen we parkeergeld en in een simpel restaurant ben je samen zo €50,- kwijt. En dan eten we niet eens drie gangen.... Zo'n avondje uit is dus best een duur avondje uit.

Onze maaltijd voor kerstavond was geloof ik rond de €10,- daar zat alles bij, man vond het heerlijk om lekker uitgebreid te koken en we hadden dus hartstikke lekker gegeten.... eigenlijk een win-win situatie. We zouden dus vaker iets duurder vlees kunnen kopen en dat lekker thuis eten ipv uit eten te gaan... de boodschappen zullen dan wel iets duurder worden, maar in verhouding besparen we dan toch nog een mooi bedrag.

Om meer tijd samen te hebben kunnen we dan eens gaan lunchen of gewoon samen naar een stad, museum of iets dergelijks.... en uit eten gaan blijft dan ook bijzonder. Ik denk dat we het zo maar eens gaan proberen!

Ga jij vaak uit eten? Of eet je liever gewoon thuis?

11 opmerkingen:

 1. Wij gingen vaker uiteten toen we nog met zijn drietjes waren. Nu met de twee kleintjes erbij is dat geheel voorbij. Inderdaad, de eens zo enthousiaste oppas is nu niet meer te porren. Daar naast is het budget er ook minder. We gaan over twee weken uiteten met ouders en getuigen ter ere van ons 12,5- jarig huwelijk. Met veel moeite een oppas voor de twee kleintjes geregeld. Oudste kan mee gelukkig. En wij trakteren, dus de rest van t jaar zal t er niet meer inzitten voor ons ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gaan regelmatig uit eten. Mijn ouders vieren hun verjaardagen, trouwdag en kerst (op nieuwjaarsdag) in een restaurant dus dat is al 4x per jaar. Als iemand van ons gezin jarig gaan we ook uit eten hoewel zoon en ik het combineren want kort op elkaar jarig. Daarnaast ga ik met een klein clubje vriendinnen ongeveer 3 x per jaar uit eten. Als we op vakantie zijn dan gaan we eten (Griekenland is veel goedkoper en weinig mogelijkheden om zelf te koken).
  Blijven de etentjes tussendoor. Ik denk dat we gemiddeld ongeveer 8 a 10x per jaar gaan eten. Hierbij reken ik niet een doner tentje oid maar een echt restaurant. Wij zijn met vier personen en zoon eet meer dan ik (15 jaar). Van te voren spreken we met h em af wat we gaan bestellen wanneer het een dure tent is. Ik eet bij voorkeur vis of garnalen. Dat eten we thuis weinig of niet (garnalen). Vlees ook biefstuk en beenham staat hier regelmatig op het menu. Zelf ben ik niet zo'n vleeseter een klein stukje is voor mij genoeg.
  Man en ik gaan ook wel eens lunchen dat is gezellig. Met de kinderen gaan we overigens ook wel lunchen of brunchen. Vooral zoon is dol op uit eten gaan.
  Toch blijft het bijzonder om te gaan eten. Ik vind het gezellig om met vrienden te doen of met familie. Met het gezin hebben we een voorkeur voor een restaurant waar je een aantal rondes een aantal hapjes kunt bestellen. Het samen kiezen en elkaar laten proeven maakt het extra leuk en lekker voor ons. Wij zijn geen grote drinkers en dus valt dat deel van de rekening altijd mee.
  Het is het eerste dat ik zou skippen als we het niet meer konden betalen, maar zolang het kan doen we het graag.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Juist in restaurants neem ik iets wat ik thuis niet zo snel zal klaarmaken. Een goede biefstuk kan ik zelf prima bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bij ons is het soms lastig.. 2 kinderen idd, die savonds moe zijn dus we eten liever thuis.. man is gek op vlees! en ik juist totaal niet behalve een hamburger ofzo.. maar nu zit er bij ons een goede en voordelige italiaan! een x heerlijk gegeten, incl dessert en luxe koffie voor 35 eur..! voor ons 2en samen!) hier is voor ieder wat wils en voor de kids binnen en buiten een speelplek! nu gaan we nog niet vaak hoor, enkel met een reden, we vinden het zonde van t geld (pasta en pizza kunnen we thuis ook eten :p maar dat is met zoveel ) maar met een reden gaan we nu wel iets makkelijker zoals met mans verjaardag. wel een voordeel.. met schoonouders gaan we af en toe uit eten, zo is onze behoefte om zelf te gaan wat minder ;) zo gaan we vanavond ook uit eten met schoonouders (voorheen 1 januari, maar dan zijn de kids zo bekaf dat we rustdag houden)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga ook niet vaak uit eten, wel standaard met een bepaalde vriend of vriendin maar dat is max 4 keer per jaar. Dan komen er nog wel eens een paar andere momenten bij met andere vrienden of vriendinnen. Ik probeer wel zo veel mogelijk een groupon te scoren, dat scheelt echt veel geld. Ik vind het ook altijd eg leuk en luxe en eet dan ook graag dingen die ik thuis niet maak als pizza en sushi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gingen uit eten met onze verjaardagen, maar nu we studerende kinderen hebben, hebben we het uiteten al een heel jaar overgeslagen. Wat er bij komt: ikzelf en oudste kunnen heel behoorlijk koken en ik vind het zonde om veel geld uit te geven voor iets wat ik zelf net zo goed kan maken, In onze woonplaats is een geweldig restaurant waar je echt verrast kunt worden door de gerechten. Daar zijn we een keer geweest een aantal jaren terug en ik denk er nog met plezier aan terug. Maar gezien het prijskaartje gaat dat er voorlopig niet van komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij willen dit jaar ook minder uit eten gaan. Maar we hebben wel af en toe een avondje samen nodig. We zijn nog aan het nadenken over de nieuwe invulling daarvan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik eet het liefste thuis. Op het werk gaan collega's een paar keer per jaar met z'n alle uit eten. Daar doe ik ook nooit aan mee. Als ik die prijzen hoor wat ze kwijt zijn (de rekening wordt eerlijk gedeeld), dan ben ik in mijn hoofd aan het bedenken wat voor leuks ik met dochter kan doen van dat bedrag (bijvoorbeeld bioscoop en daarna de mac, of zwemmen en tussendoor frietjes bestellen). Als ik zoveel geld wil uitgeven, dan liever ergens anders aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gaan wel geregeld uit eten. Meestal naar de Griek. Naar een gewoon restaurant doen wij minder omdat dit erg duur is. De griek is meestal al een 20 euro per schotel excl drankjes maal 4 personen is dus al duur genoeg. 'Gewoon' eten maak ik liever zelf klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij gaan ook graag uit eten maar het zijn wel uitgaven die als eerste geskipt worden zodra het inkomen zou dalen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel af en toe gaan we uit eten, meestal is dat met de hele familie. Opa en oma betalen dan de rekening. De kinderen genieten er enorm van. We houden het gewoon bij af en toe dan blijft het heel speciaal. Vaak vind ik het eten ook niet erg bijzonder in restaurants. Misschien komt dat ook omdat ik vegetarisch ben.

  BeantwoordenVerwijderen