zondag 18 januari 2015

Schoolkeuze...

Komende dinsdag hebben we een rondleiding op de basisschool hier in de buurt, we zijn al een tijdje aan het oriënteren op scholen, maar het kwam er maar niet van om een keer langs te gaan. Nu hebben we dit toch nog maar gepland, want straks komt het er waarschijnlijk ook niet van en onze kleine man wordt volgende maand alweer 3! (jeetje, de tijd gaat echt snel!)

Er zijn hier in de buurt 3 scholen die op loop/fietsafstand zijn en ons voornemen is wel om een school te kiezen waar we dichtbij in de buurt wonen. Dit scheelt in ieder geval al veel autoritjes ;)

Het kinderdagverblijf waar onze kleine man nu zit, is gevestigd in het gebouw van de school die we dinsdag gaan bekijken. Onze voorkeur gaat naar deze school uit. Het is wel een grote school, maar het is een openbare school en ze scoren prima. Daarnaast kent onze kleine man het gebouw al en denken we dat hij misschien wel bij zijn vriendjes van het kdv in het klas komt, dat is natuurlijk fijn, als je al wat kindjes kent.

Wij vinden het wel moeilijk om deze keuze definitief te maken, aangezien je natuurlijk nooit weet waar je goed aan doet. Als je kind het naar zijn zin heeft op school en het goed "doet" dan is dat natuurlijk goed, maar dat weet je helaas niet van tevoren! Daarnaast denk ik dat we voor de meisjes uiteindelijk toch voor dezelfde school kiezen als die van onze kleine man, ik denk dat veel gezinnen dat doen, omdat het handig is.

We gaan het dinsdag in ieder geval vanzelf merken en hebben afgesproken om vooral te kijken of we er een goed gevoel bij hebben, dat lijkt mij al een heel fijn idee!

Waar heb jij opgelet toen je een basisschool moest uitkiezen voor je kind?

Samen Besparen op Facebook.... like en lees mee... *klik*

9 opmerkingen:

  1. Ik heb er opgelet hoe mijn kind zich in de school voelt. Het is een gevoels kind, als hij aangeeft ergens niet naar toe te gaan en dat doen we toch dan zorgt dat geheid voor heel veel drama. Niet dat hij het heel erg voor het kiezen heeft normaal maar voor een school waar hij zo veel tijd moet door brengen vind ik het belangrijk dat hijzich prettig voelt. De school die hij gekozen had en was ingeschreven is hij door de verhuizing op het laatste moment niet heen gegaan ik vond zonder rijbewijs toen, het niet te doen om zo veel op en neer te gaan. Die school is ongeveer 7-8 km verderop. Nu gaat hij sinds 2 weken naar een andere school die hij wel oke vond. Het fijnste is dat we het met sneeuw en regen lopend redden. En dat zijn vriendjes van de peuterspeelzaal ook op deze school zitten, niet in zijn klas maar met buiten spelen komt hij ze wel tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heel herkenbaar.. hier 4 scholen op loop afstand, 1 katholieke jenaplan school, 1 christelijke, 1 gereformeerde en de openbare, alle 4 echt naast elkaar, in een vierkantje zegmaar.. dochter gaat naar de openbare, enorm groot (8kleuterklassen.. ) maar tot nu toe bevalt het wel goed. maar moeilijk idd.. geen ervaring met allerlei onderwijssoorten.. al spreekt vrije schoolen montesorri me wel aan.. (en jenaplan misschien ok wel, maar t katholieke dan weer midner.. heb er niets tegen, maar persoonlijk ook niets mee, dus het voelt raar om dan wel je kind daarheen te brengen ?) maar vrije school en montessori zijn hier niet in de buurt volgens mij. andere scholen zijn op fietsafstand.. geen of minder klasgenootjes in de buurt dus, en niethaalbaar met mn oppaskindjes. dus de keus ws makkelijk. ook na goede ervaringen van buren waarvan hun kinderen naar d eopenbare gaan. psz (in het kdv) zit ernaast. dus dochter had t gebouw idd al gezien en zoontje zit nu op die psz. erg makkeljk met halen en brengen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In onze buurt waren ook 3 scholen. De ene school was dicht i.v.m. renovatie en zaten tijdelijk elders gevestigd. Het was heel moeilijk om daar een rondleiding te krijgen. Daarnaast wonen wij in een volkse buurt, waar anzich niks mis mee is, maar het niveau is niet heel hoog. Het zijn aardige mensen, maar ik geef mijn kinderen een hele andere opvoeding. Dus die school viel af.

    Naar de andere twee scholen hebben wij onze oudste meegenomen. Met elkaar hebben wij de rondleiding gedaan. Daarna is oudste gaan spelen en hebben wij nog wat gepraat over de lesmethode etc.

    Zelf had ik een vrij duidelijke voorkeur (de uiteindelijke keuze), maar ik heb mij daar niet over uitgesproken naar DL toe. Mijn man vond beide scholen leuk, maar het onderwijssysteem bij de uiteindelijk school sprak hem het meeste aan. DL heeft zelf gekozen. Ze voelde zich heel prettig op die school en nu 1,5 jaar later komt ze nog steeds huppelend uit school. Heeft ze een leuke klas en twee leuke juffen. Andere voordeel is dat de BSO in de school gevestigd is dus bekend terrein en geen gesleep met de kinderen naar een andere locatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...openbaar onderwijs, gemeleerde groep en aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van elk kind!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De keuze hebben we gemaakt op grond van de Katholieke opvoeding.
    Wij zijn die weg ingeslagen en we hadden de keuze uit 2 scholen op fietsafstand.Uiteindelijk is de keuze gevallen op de school waar mijn man ook vroeger naar toe was geweest. Lekker vertrouwd.
    Inmiddels zijn de kinderen van de basisschool af en ik heb al die jaren een heel goed gevoel over de school gehad. Natuurlijk hebben wij ook wel eens een strubbeling op school gehad met 1 van de kinderen maar als je in gesprek blijft is er altijd een oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben in het dorp 2 scholen, christelijk en openbaar. Mijn man wilde hem graag op de openbare school en ik op de christelijke, want ik had daar gewoon een fijner gevoel bij. Ik ben toen hij 2, bijna 3, was naar de open dag geweest van de christelijke school, openbare wist ik de datum niet en toen bleek ik een week te laat te zijn dus daar ben ik toen niet geweest. De openbare school zit bij het kdv en daar vanuit gingen dan ook heel veel kinderen naar toe. Dit stond bij mij totaal los voor de keus, want vriendjes maken ze wel weer op school. Toen hij 3 was zijn we weer naar de beide open dagen geweest, maar toen met zijn 3en. En ml is dus ook mee geweest naar de christelijke school ondanks dat zijn keus het niet was. Op die school was zoveel aandacht voor de zoon, hij werd meteen opgenomen in de klas en mocht meedoen terwijl wij een gesprek hadden met de directeur en rondleiding door de school en later hebben we zoon nog meegenomen door de school. En een week later zijn wij naar de openbare school geweest en daar werd onze zoon genegeerd door de juffen en de kinderen. En het gesprek met de directeur liep ook niet zoals wij het hadden verwacht. Dus wij hebben zoon bij het kdv teruggebracht en wij liepen naar huis en manlief was als eerste die zei dat hij naar de christelijke school ging en absoluut niet naar deze school. Terwijl de kinderen die bij hem op het kdv zaten en in het dorp wonen wel naar de openbare gingen. En wij staan nog steeds voor de 100% achter onze keus. Zelfs ml ook al heeft hij wat moeite met het bijbelonderwijs.
    Dus bij deze mijn advies; volg je gevoel en hoe je zoon rondloopt op school bij de kijkdag en hoe ze op hem reageren en niet wat andere ouders gaan doen of zeggen. Je zoon moet naar school en moet zich veilig voelen.
    In elk geval veel succes met het maken van een keus.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb mijn dochter toen 'zelf' laten kiezen. Ik was naar de open dagen van 3 scholen in de buurt geweest, en dochter ging mee. Ik heb mijn keuze toen gebaseerd op haar gedrag, het is de school geworden waar ze uit zichzelf met de juffen ging kletsen in plaats van zich achter mijn benen te verstoppen. Voor dochter is dit tot nu toe een hele goede school gebleken, ze heeft een heel groot leerprobleem, maar haar juffen gaan er heel goed mee om en geven haar het vertrouwen wat ze nodig heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik koos op gevoel (open dag, langsgaan etc). Vervolgens heb ik de inspectierapporten er op nageslagen (die zijn openbaar) en gelukkig kwamen die overeen met mijn gevoel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh, ik vond dat ook zo lastig! Wij hebben ons niet laten leiden door afstand, omdat alles "ver weg" is als je zo achteraf woont. Ook heb me niet laten beinvloeden door waar vriendjes van de kinderopvang of psz naartoe gingen.
    Belangrijk vond ik het schoolgebouw, 2 scholen bezichtigd, 1 was heel chaotisch qua indeling en heel vol met spullen. De ander was overzichtelijk en opgeruimd. Klinkt misschien gek om daar op te letten, maar onze zoon is snel afgeleid en houdt van structuur, overzicht en niet teveel prikkels.
    De "chaotische" school was wel een erg fijn ontvangst, maar voelde een beetje alsof je met de manager/verkoper zat te praten.
    De "overzichtelijke" school ontving ons ook erg hartelijk, en we spraken met een directeur die vol passie sprak over zijn werk, de uitdagingen en mooie momenten.
    Zoonlief was mee en voelde zich bij beiden op zijn gemak.
    Beiden een christelijke inslag, zelfde lesmethode en beiden een goed inspectie rapport.
    Ons gevoel zei ons voor overzicht en persoonlijk te kiezen.
    Hij zit nu een half jaar op school en het voelt voor ons allemaal goed.
    Hopelijk blijft dat zo.
    Succes met jullie keuze, luister naar je gevoel, neem je kind mee en kijk hoe die reageert en hoe er door de juffen/meesters wordt gereageerd op je kind.

    BeantwoordenVerwijderen