zaterdag 17 januari 2015

Vroeger (was alles beter?!)

Afgelopen donderdag moest ik weer voor controle naar het ziekenhuis, deze keer moest ik er redelijk vroeg zijn (in vergelijking met de andere keren) Mijn eerste afspraak stond om 8.45u gepland. Man is altijd vrij op donderdag, dus we gingen samen rond 8.15u op weg. Het ziekenhuis kunnen we binnendoor bereiken, maar het is wel even rijden, auto parkeren, stukje lopen (gaat niet meer zo snel) etc. dus we gaan op tijd weg, ik heb persoonlijk een hekel aan te laat komen!

Wat we even vergeten waren, is dat we 4 basisscholen, 1 middelbare school en 1 MBO school langsmoesten... en het regende.... er stond dus echt overal file!! Uiteindelijk waren we precies 8.45u. op de afdeling, pfff...

Ik dacht gelijk aan vroeger, toen mijn moeder geen auto beschikbaar had en ze ons gewoon naar school bracht. Meestal op de fiets, maar als het regende gingen we lopen. Zo doen we dat nu ook met onze kleine man, al brengt mijn man hem nu eens per week vroeger weg, en dan rijdt hij door naar zijn werk, dus dan gaan we wel met de auto. Maar als je dus kijkt hoeveel kinderen naar school of het kinderdagverblijf worden gebracht met de auto, ik vind het onvoorstelbaar! Hoeveel procent zou binnen 5 km. van de school wonen? Ik denk heel veel! Daarnaast zijn die korte ritjes natuurlijk niet echt goed voor het milieu, al begrijp ik het dus wel als je gelijk door naar je werk "moet"

Vroeger waren er gewoon veel dingen anders. Er waren grotere gezinnen, er was minder speelgoed, er was meer armoede en er was dus ook minder te eten (en te snaaien) waardoor kinderen zichtbaar dunner waren dan nu het geval is.

Mijn moeder vertelde toevallig van de week dat mijn grootouders weleens helemaal geen inkomsten hadden. Mijn opa was tuinder en in de winter was er weinig te verdienen. Mijn oma moest dan weleens met 10 gulden rondkomen voor een week, ze waren met 9 kinderen! Natuurlijk lagen de prijzen wel anders dan nu, maar het was natuurlijk dan wel armoede.

Ik denk dat die tijd ook echt wel zwaar was, maar ik vind ook steeds meer dat we in deze tijd het allemaal een beetje te goed hebben. Kinderen worden verwend (en ik weet inmiddels uit ervaring dat het heel lastig is om dat tegen te gaan) en we hebben alles wat we willen! Als ik nu besluit dat ik een nieuwe televisie wil kopen, dan kan ik dat straks gewoon gaan doen... sommige mensen geven heel veel spullen weg, omdat ze gewoonweg niet weten wat ze ermee moeten en ze het kwijt willen omdat het huis te vol is (eigenlijk wel een beetje erg toch?!)

Ik ga het komende jaar dus nog meer mijn best doen om tevreden te zijn met alles wat we hebben, om niet teveel spullen in huis te halen en, als ik soms baal te bedenken dat het vroeger ook niet altijd leuk was...

Zou jij "vroeger" willen leven? Of leef je liever vandaag de dag met alle voordelen die we nu hebben?

Like Samen Besparen op facebook! Ik deel er alle blogs en tips... *klik*

10 opmerkingen:

 1. Klopt in zeker zin wel, de beste stofzuigers maakte men vroeger al nu mag je in je handjes knijpen als die 3 jaar meegaat. Ook tv,s waren vroeger beter gingen zo 25/30 jaar mee en ook wasmachines waren vroeger echt van beter kwaliteit.

  Beste auto zijn ook voor de eeuwwisseling .......Ja vroeger waren veel dingen beter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig zag ik mijn buurman gister zijn auto stofzuigen met een hele oude! Een creme met bruin oranje stofzuig geval, toen maakte ik nog de opmerking, zo vroeger konden ze tenminste wel goede kwaliteit maken, heel trots vertelde hij dat zijn stofzuiger ongeveer 30 jaar oud is

   Verwijderen
  2. In het huis waar we sinds een paar maanden wonen, zit een keuken van begin jaren '90. Die kwaliteit is nog prima.
   En laatst heb ik mijn oude keukenmachine weggedaan en een andere gekocht. Ehm, mijn oude uit de jaren '90 was eigenlijk beter. En mijn ladyshave uit de jaren '80 doet het nog prima.

   Verwijderen
  3. Ik maakte de babyhapjes voor zoon en dochter met de keukenmachine waar mijn moeder mijn babyhapjes mee maakte 30 jaar geleden ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou wel weer in de jaren '70 willen leven. Wel het gemak, de basisvoorzieningen waren goed te betalen. Luxe was duur, maar toch waren er al wasmachines.
  Nadeel vind ik wel dat het toen zoveel moeilijker was om aan informatie te komen. Ben toch wel heel blij met internet.
  Maar het was toen wel zoveel rustiger. Ik was kind in die jaren en die hippie najaren vond ik wel heel knus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vroeger was alles beter is toch wel een erg algemene stelling, uiteindelijk is het erg persoonlijk hoe je daar over denkt, vroeger waren er net als nu mensen die het goed hadden en mensen die het slecht hadden , dat is nu ook niet anders. sommige mensen hadden het vroeger slecht en wellicht nu beter en hetzelfde zal andersom ook zo zijn. wat wel opvalt is dat het verschil tussen de verschillende lagen van de bevolking steeds groter worden. die verschillen waren er natuurlijk altijd al, maar een aantal verworvenheden zoals het ziekenfonds en betere arbei
  dsvoorwaarden worden naar mijn gevoel steeds meer terug gedraaid. het zijn steeds meer de mensen met meer macht zoals banken en verzekeringsmaatschappijen en dergelijke die de dienst uitmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja de jaren zeventig. Toen ik tiener was. Mijn vader licht hartpatient. 100% afgekeurd. Tot je 65e een mooi loon. Moeder nooit gewerkt, kreeg reuma. Kreeg van de overheid gratis aangelegd verwarming in huis. En 5 dagen per week betaalde gezinshulp. Later toen het boven slapen een probleem werd, werd de verbouwing vergoed om beneden een slaapkamer en badkamer te bouwen. Dat waren de tijden van Den Uijl en het grote potverteren. Men dacht dat het niet op kon met de gevonden olie in Slochteren.
  Nu mijn tijd. Man ernstig chronisch ziek. Drie jaar geleden 62 % afgekeurd. Verdient een schijntje bij bij Postnl. Krijgt minder uren uitbetaald (tegen minimum loon) dan die hij daadwerkelijk werkt. Hij kan echt niet sneller. Maar nu blijkt hij volgens het UWV niet aan 50 % van zijn verdiencapaciteit te komen, waardoor hij een veel lagere uitkering gaat krijgen. Ik kan niet werken en heb ook nooit gewerkt. Kunnen aanvulling tot bijstandsniveau aanvragen. Maar dan komt eerst het eigen huisje aan de beurt. En dus verhuizen. We moeten nog ruim 3 jaar tot mijn man AOW krijgt. En omdat ik jonger ben, heeft hij maar een enkele AOW zonder aanvulling. Pas 10 jaar later krijgen we een dubbele AOW. Lekker vooruitzicht. Ons hele huwelijk krap gezeten en straks nog minder. Sorry voor het verhaal, maar soms zit het hoog. Op wie worden de lasten van de crisis afgewenteld? Niet op de bank meneren of andere sterke schouders in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vroeger was er armoede en die is er nu ook nog. Maar wat ik wel heel erg mis, ben kind uit de jaren '70, is de saamhorigheid van de buurt. Het buiten spelen en ze gewoon op de donder krijgen van de buurman omdat je een grote mond had, het delen van speelgoed, boompje klimmen. Nu zie ik geen enkel kind meer echt buiten spelen zoals wij dat deden. Wij waren de hele dag buiten en speelden met van alles en nog wat. Dat is wat ik mis, maar internet en meer machines om het huishouden te doen daar ben ik blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mojn vroeger is langer geleden! Ik ben in 1950 geboren als 4E kind en na mij kwamen er nog 6. We hadden altijd genoeg te eten (woonden op het platteland), netjes in de kleren en mochten allemaal op een sportclub (jongens ol voetbal en de meisjes op gymnastiek) . We waren niet rijker of armer dan de andere mensen in ons dorp. Toen mijn moeder haar eerste stofzuiger kocht mochten we allemaal even een stukje zuigen en bij de eerste automatische wasmachine keek mijn vader het hele wasprogramma mee :-) . Ook mijn partner en ik leven op een sobere manier met een moestuin, inmaken en zoveel mogelijk hergebruiken. Vroeger was het een must ivm het inkomen: voor ons is het een must ivm het milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. pff lastige vraag.. de rust van vroeger.. t leven in je dorp, veel samen doen met de vrouwen in dorp (beeld ik me zo in.. geen ervaring mee :p) en familie ipv alles zelf moeten doen zoals nu.. dat spreekt me wel aan.. maar het gemak van internet zou ik eigenlijk ook niet meer willen missen ;) online mn luiers bestellen bij de kruidvat ;) of kleding zodat ik gewoon kan werken en mn eigen kids naar school enz kan brengen en dan niet hoef te gaan shoppen met de fiets.. nee ook wel fijn.

  hier ook veel auto's bij school idd.. 4 basisscholen naast elkaar dus druk.. wij wonen ik gok 600 meter van school af ? dus we lopen en juist met regen wil ik t liefst fietsen, dat gaat t snelst.. ;) maar kan meestal niet door de hoeveelheid kindjes. maar als ik geen opvangkids heb en t regent even snel met de fiets juist.. dan ben ik maar 3 minuten onderweg, zo laat mogelijk van huis.. nog 5 minuten op t plein natregenen.... en dan snel naar huis.. als we lopend gaan wil zoontje van 2,5 vaak zelf lopen dus 11.30 weg, dochter moet dan naar huis lopen met t nodige commentaar :p 12u pas thuis.. duurt aanzienlijk langer... ondertussen allemaal dus doorweekt.. :( grappig dat jullie dus juist gaan lopen bij regen ;)

  BeantwoordenVerwijderen