vrijdag 30 januari 2015

Pensioen

Sinds 2010 werk ik als zzp-er, hartstikke fijn om voor mijzelf te werken (hoewel ik tussendoor ook een tijdje in loondienst heb gewerkt) maar als zzp-er bouw je geen pensioen op, althans niet "automatisch" zoals bij een werkgever.

Ik heb eens gekeken hoe mijn pensioen ervoor staat bij mijn pensioen overzicht en dat is niet echt rooskleurig ;) Ik heb wel verschillende potjes opgebouwd, maar dat stelt heel weinig voor. Nou ben ik nog maar 27... en ik vraag me sterk af of er nog wel pensioen bestaat als ik met pensioen ga, of dat we dan gewoon doorwerken totdat we erbij neervallen. Maar er moet eigenlijk wel eens een plan van aanpak komen. Ik heb wel wat gespaard deze jaren, maar ook daar kan ik niet echt van leven tegen die tijd... alhoewel, als ik nu kijk naar het AOW bedrag dat ouderen ontvangen zou ik daar prima van kunnen rondkomen, maar of de AOW dan nog bestaat in de vorm zoals nu?? Ook dat is nogal een groot vraagteken.

Zelf ben ik niet heel erg met mijn pensioen bezig, maar het is natuurlijk wel belangrijk om regelmatig te kijken hoe je ervoor staat. Nou kan er nog zoveel in mijn leven gebeuren... dus het is echt niet te zeggen hoe ik er uiteindelijk voorsta.

Ons plan is in ieder geval om de komende jaren te beginnen met het aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek. Een gedeelte van onze hypotheek is aflossingsvrij en als we dat zelf aflossen de komende jaren, dan is ons huis hypotheekvrij als ik 53 ben. Dat lijkt me een mooi streven... het "gratis" kunnen wonen lijkt me een mooie aanvulling op ons pensioen.
Daarnaast hebben we eigenlijk nog niet echt plannen, als dit gedeelte van de hypotheek is afgelost, dan kunnen we extra gaan sparen, of gewoon alvast eerder iets minder werken en meer genieten van onze vrije tijd. Eerst maar eens met dit doel aan de slag!

Weet jij hoe je ervoor staat qua pensioen? En ben je er actief mee bezig?

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

6 opmerkingen:

 1. Manlief heeft een goed middelloon pensioen opgebouwd en is nu voor zichzelf begonnen. Wij gaan ons huis extra aflossen (aflossingsvrije hypotheek) zodat we op 67 jarige leeftijd geen hypotheek meer hebben. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat pensioen betreft ben ik een zwartkijker. Als ik met pensioen ga dan wordt dat wat ik gespaard heb gekort op de aow. Dus als ik geen pensioen hoefde te betalen liever vandaag nog dan morgen. Je kunt beter zelf sparen en zoals jij al schreef; zorg dat je geen hypotheek meer hebt tegen die tijd dat je kunt stoppen met werken (of eerder)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aangezien ik een jaar of 8 fulltime gemoederd heb is het met mijn pensioen denk ik niet zo best. En nu als zzp-er wordt het niet veel beter.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je ZZP-er bent, heb je elk jaar jaarruimte waarmee je belastingvriendelijk geld kunt inleggen voor je pensioen. Over het bedrag dat je inlegt, hoef je dan geen inkomstenbelasting te betalen. Dus stel je legt 2000 euro in en je zit in de 42% belastingschijf, dan betaal je dat jaar 840 euro minder inkomstenbelasting. (Nadelen: het geld zit echt vast tot aan je pensioen, en als het uitgekeerd wordt, betaal je er wel inkomstenbelasting over - maar misschien minder dan nu).

  Je kunt een pensioenspaarrekening openen, of je kunt een lijfrenteverzekering afsluiten. Mijn vriend, die ook ZZP-er is, doet aan pensioenbeleggen via Brand New Day. En natuurlijk kun je ook een combinatie van sparen, verzekeren en beleggen doen, net wat jij wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en als je bij een laag inkomen die jaarruimte niet hebt? maar wel genoeg over houdt om zelf te sparen ? volgens ing heb ik geen jaarruimte (te laag inkomen gok ik :p) maar manliefs inkomen is er ook nog en we houden dus (door zuinig leven, bewuste keuzes, online vergelijken, maar ook lieve schoonouders die soms schoenen/kleding/kapper sponsoren..) geld over..

   Verwijderen
 5. Ik ben ook een beetje een zwartkijker wat pensioen betreft. Je schrijft af te lossen om t.z.t. "gratis" te kunnen wonen als aanvulling op je pensioen". Zo keek ik ook altijd en vind ik overigens nog steeds zinvol. Maar niets is zeker in dit opzicht. Zodra de economische nood aan de man komt kan wordt er al gauw met enige begerigheid gekeken naar wie er nog wat heeft. Dat zou zo maar eens ook vermogen in een huis kunnen zijn onder het motto "die mensen betalen toch geen huur".

  BeantwoordenVerwijderen