zaterdag 31 januari 2015

Bang voor een schuld....

Nu er eindelijk duidelijkheid is over het nieuwe leenstelsel voor studenten, merk ik en lees ik dat veel mensen een eventuele studie voor hun kinderen goed willen regelen.

Wij sparen zelf ook voor onze kleine man, en straks voor de 2 meisjes, is dat ook de bedoeling... maar  hoewel ik eerder graag alle studiekosten voor mijn kinderen wilde betalen, denk ik nu dat het ons niet lukt om zoveel te sparen voor 3 kinderen. Daarnaast weten we natuurlijk ook niet hoe het allemaal weer is veranderd of eventueel is teruggedraaid als onze kinderen willen gaan studeren.

Momenteel hebben Nederlandse kinderen het over het algemeen financieel zeer goed. Ze hebben veel speelgoed, meer kleding dan ze aankunnen en groeien op in een consumeer tijdperk, hoewel de crisis natuurlijk ook van zich laat horen, vind ik persoonlijk dat mijn kind het erg goed heeft. Ik schreef daar weleens eerder over, dat het allemaal wel iets minder kan, maar op de een of andere manier vinden wij het ook heel leuk om ons kind zo af en toe een beetje te verwennen... leuke kleding te kopen, (nog) iets leuks om mee te spelen etc.

Hoewel onze kleine man absoluut geen idee heeft van de waarde van geld, dat bleek maar weer toen we hem vroegen wat hij voor zijn verjaardag wilde... hij wordt binnenkort 3. En hij wilde een zak snoepjes ;) lekker goedkoop zullen we maar zeggen, haha! Wij zijn zelf van plan om een speelkeukentje voor hem te kopen, aangezien hij heel veel bezig is met koken enzo, en dat terwijl hij al een aantal treinbanen, autogarages, speeltent en een werkbank heeft... nog maar even over nadenken wat we nou gaan doen.

Even terug naar de wat oudere kinderen, de studenten. Ik las laatst op internet iemand die het sparen voor een studie voor haar kinderen als nummer 1 prioriteit ziet. Er was een apparaat in het huishouden kapot, maar als ze een nieuwe aan zou schaffen, dan kon ze niet meer sparen voor haar kinderen, dat vind ik dan weer lichtelijk overdreven, maar ja, ieder zijn keuze natuurlijk!

Wij kiezen er nu voor dat ik meer thuis ben, hierdoor kunnen we nou eenmaal minder sparen, maar ik denk dat mijn kind (en straks kinderen) daar iets meer aan hebben dan een grote bak met geld. Ik ben in ieder geval niet zo bang meer om mijn kind met een schuld "op te zadelen" We willen zelf ook nog leven en misschien willen ze niet eens studeren.... de toekomst zal het leren!

Spaar jij nu meer voor een eventuele studie van je kind?!

Like Samen Besparen op facebook!
*klik*

14 opmerkingen:

 1. Ik herken dit. Ik vind dat de kinderen nu teveel gepamperd worden. Bij sommige lees ik de kinderen niet kunnen werken naast een studie. Een dagdeel per week moet dit toch wel lukken. En anders werk je in de zomer een flink aantal weken. Ook mogen ze geen schuld hebben omdat ze anders geen toekomst hebben. Ik weet uit ervaring dat mijn schuld van 10.000 euro, me 70 euro per maand kostte. Ik heb het in 10 jaar afgelost. Door te studeren heb ik salaris technisch wel een sprong gemaakt van meer dan 70 euro. Nu weet ik wel dat 70 euro iets anders is dan 250 euro per maand. Geld lenen voor college geld vind ik wat anders dan voor shoppen in de Kalverstraat.
  Ja wij sparen ook voor de kinderen. 50 euro per maand. We eillen ze ondersteunen. Stel dat ze die ene opleiding willen doen dan kunnen we helpen. Ze zullen echter zelf ook wat moeten doen. Ik heb ook mijn computer zelf moeten betalen toen ik op kamers ging. Een eigen bijdrage geeft ze ook verantwoordelijkheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben geen kinderen dus eigenlijk mag ik me er niet mee bemoeien maar ik doe het toch ;-)
  Ik vindt dat je root gelijk hebt om zodanig te sparen voor de kinderen dat je zelf ook nog leuk kan leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo
  Ik ben allenstaande mama met dochter die reeds 4 jaar aan unif is
  In Belgïe is het inschrijvingsgeld 670€.Er was een hele heisa toen de regering het verhoogde in 2014 maar ik vind het wel meevallen.
  Vorig jaar was ik 6 maanden thuis wegens ongeval en nu heb ik recht op een beurs voor dit jaar. Dan moet ik maar 120€ inschrijvingsgeld betalen en krijg ik nog 500€ extra voor de kosten. Voor haar kot dat ze zelf zo graag wilde gaat ze zelf werken. Studenten kunnen in Belgïe 50 dagen belastingsvrij werken. Dan verdien je toch een 100 € per dag. Lukt perfect want ze hebben 3 maanden vakantie. Of ze gaat een dagje in de week als het in de studie past. Men dochter begrijpt niet waarom studenten in België op straat komen.
  Is het in Nederland dan zoveel duurder?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij sparen voor onze dochter, je kan situatie's van vroeger niet meer vergelijken met nu.
  Ze moeten straks alles zelf bekostigen, en idd een dagdeel werken moet lukken, maar daar hebben ze niet genoeg aan.
  Als het zo doorgaat ( en dat verwacht ik ) kunnen straks alleen kinderen studeren als ze "eigen "geld hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben alleenstaande moeder met dochters. De jongste studeert nog aan een hbo opleiding. Zij krijgt geen studiebeurs omdat haar vader die ze niet meer ziet te veel verdient. Hij draagt niet bij in de studiekosten dus zij moet dit lenen. Zij werkt in het weekend en vakantie en lost elke maand als ze iets over heeft af op haar schuld. Ze hoopt aan het einde van haar studie leningvrij te zijn! Ze kan toch nog elk jaar op vakantie met haar vriend en loopt er leuk en netjes bij.ze betaald al haar kosten zelf maar geen kostgeld. Dus met een goede inzet en goede wil komen ze een heel eind! ben trots op haar, groet Renee

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij sparen wel voor Tobias, maar of dat voor een studie is of voor iets anders, dat weten we nog niet. Tegen die tijd zien we het wel, want wie weet wil Tobias wel helemaal niet studeren, of kan hij het niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier betalen studenten 2000 studiegeld. Daarnaast komen de boeken nog. Ze mogen best veel bijverdienen, wat hier thuis ook gebeurd. Wel heeft dochter ervoor gekozen thuis te wonen, door de kosten. Omdat wij een lager loon hebben, zal zij toch nog een aanvullende beurs krijgen in het nieuwe stelsel, wat niet veel afwijkt van de oude situatie nu. Ze heeft nooit hoeven lenen, wel hebben wij vaak de helft v/h studiegeld betaald en ook weleens een (tweedehands) boek gekocht. Tot nu toe betaalde ze ook kostgeld, daar zijn we nu mee gestopt, door extra kosten van haar kant i.v.m de studie. Maar dat is een keus die we gelukkig kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aankomend jaar gaat de eerste dochter studeren. Het jaar er op de volgende. Alles wordt lenen als je niets gespaard hebt.De basisbeurs verdwijnt n.l. Ouders die onder een bepaalde loongrens zitten kunnen aanvullende studiegeldbeurs vragen. Stop het kind met studeren zonder diploma dan moet dit terug betaald. Haalt het een diploma, dan hoeft dat niet.
  Mijn dochter moet nu erg veel voor de Havo doen. Heeft een bijbaantje gehad maar redde het niet en heeft na enige tijd dit moeten afzeggen. Ook de studie die ze vanaf volgend jaar gaat volgen vergt heel veel inzet en tijd. Links en rechts hoor ik van iedereen al die studenten kent welke op deze school studeren dat je een baantje er naast echt wel kunt vergeten.
  Dit betekend dus dat ze afhankelijk is van ouders of van de studiebeurs. Als ouder wil je niet graag dat ze met een hoge schuld gaat beginnen alvorens ze haar hele leven gaat werken. De andere kant van het verhaal is dat ze straks als de studie afgerond heeft en aan het werk gaat meer verdiend dan haar ouders.
  De studie mag dan in 35 jaar afbetaald worden. Met de rente die er momenteel is voor studiefinanciering ( 0,12) kan er makkelijk geleend worden.
  Bij mij zullen de kinderen een gedeelte krijgen en een gedeelte moeten lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik spaar de kinderbijslag voor de kinderen. Maar het staat wel op mijn naam, heb gewoon in excel een potje met hun naam. Zodat als ze 18 zijn en het op hun naam zou staan niet kunnen verbrassen aan wat dan ook. En voor de belastingvrije voet maakt het niet uit want daar wordt het geld wat op hun naam zou staan gewoon bij op geteld. Vandaar dat ik voor deze optie heb gekozen. Ze hebben dus zelf geen spaarrekening. Zoon is ook de enige die zakgeld krijgt, sinds dit schooljaar, van een 1 euro per week. Hier mag hij van kopen wat hij wil, maar vaak vergeet ik het uit te betalen. En ach, wat hebben 6-jarigen nou echt nodig. In de winkel zeurt hij nooit ergens over als hij al eens mee is en voor elke vakantie mag hij uitzoeken welk snoep er komt. En in de zomervakantie mag het een keer vaker. En wil hij tussendoor wel iets hebben moet hij het zelf betalen en als hij het geld niet heeft is het helaas pindakaas. Als hij bij mij niks meer te goed heeft omdat ik het steeds vergeet. Want hij houdt het wel een beetje bij:-)
  En als ze later willen en kunnen studeren zullen ze er zelf ook aan moeten bijdragen maar niet ten koste van alles en zolang wij kunnen bijdragen. Maar ja, het duurt nog wel even en wie weet hoe het tot die tijd is voor onze kinderen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De eerste van onze 3 pubers gaat over 1 1/2 jaar studeren. De tweede 2 jaar later en de derde weer 2 jaar later. Mocht een van hun een studievertraging oplopen dan zouden ze alledrie tegelijk studeren. Door het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel hebben we geen 120.000, 00 euro vooraf gespaard voor de studie van de kids (worse scenario). Wie wel? We proberen zoveel mogelijk de studie voor de kids te betalen. In ieder geval collegegeld, boeken, zorgverzekering en eventuele kamerhuur. De variabele kosten eten, uitgaan, kleding, vakantie etc. zouden ze eventueel zelf moeten betalen. Dit is momenteel onze planning. Niemand heeft kunnen voorzien dat de basisbeurs zou worden afgeschaft. Nu zou ik iedereen aanraden om geld te reserveren, voor eventuele studie maar ook voor pensioen, om eventuele werkloosheid op te vangen etc. Ik vind de toekomst qua zekerheid erg onzeker. Wij consuminderen, lossen ons huis extra af maar blijven wel genieten van het leven!! Ik ben ook een bewuste thuisblijfmoeder maar heb wel altijd rekening gehouden met eventuele studiekosten van de kids. Invoering van het leenstelsel hebben we niet voorzien. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben per kind ook een extra spaarrekening voor als ze straks klaar zijn met de studie voor een auto, inrichting/aankoop huis etc. WMT

   Verwijderen
  2. Het bedrag voor het halen van een rijbewijs (i.v.m. eventuele baan later) hebben ze van mijn moeder gehad. Uiteraard is het belangrijk dat pubers ook zelf bijdragen als dit naast hun studie mogelijk is, dit is helaas niet bij iedere studie het geval. Ik heb liever dat ze in 4 jaar hun studie halen...WMT

   Verwijderen
 11. wij sparen voor de kinderen, of dat tegen die tijd voor studie is, auto, of een leuk begin voor een eigen huisje oid, zien we dan wel. vind het fijn dat ze een eigen potje hebben speciaal voor hun en het niet uit onze spaarpot gaat. meer een gevoel ;) geen idee wat een studie kost. we sparen als de kbs binnenkomt 150 euro per kind (ik hou van ronde bedragen... :p) vind dit het makkelijks in mn financiele schema om het in die maanden te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onze oudste dochter werkt al naast haar laatste havo jaar. Zo zorgt ze dat ze het geld voor haar eerste hbo jaar al bij elkaar heeft voordat de opleiding start. Ze gaat hbo deeltijd doen waardoor ze maar 1 dag naar school moet en de rest kan werken. Ze heeft nu dan ook al werk gezocht waarmee ze voldoet aan de praktijkruimte die bij een deeltijd opleiding horen. Een betaalde stage zeg maar. Zo heeft ze de eigen verantwoording voor haar studie en hoeft ze geen verantwoording naar ons af te leggen wanneer ze stopt of war dan ook.
  Ben erg trots op haar.

  BeantwoordenVerwijderen