zaterdag 24 januari 2015

Kopen vs. niet kopen

Laatst kwam ik een gezegde tegen... Hoe het precies ging weet ik eerlijk gezegd niet meer, maar het was in deze trant;
Koop niet wat je nodig hebt, maar waar je niet zonder kunt.

Nou, dat is wel een hele duidelijke... het zette me goed aan het denken. Sinds wij besparen kopen we sowieso veel dingen niet meer. We hebben veel minder nodig en redden het prima met minder. We kopen dus wel voornamelijk dingen waar we niet zonder kunnen, de echte benodigdheden om ze maar zo te noemen.

Maar zelfs als je minder uitgeeft, moet het leven ook een beetje leuk blijven! Natuurlijk zit dat niet in onzin aankopen en consumeren, maar ik geef ook eerlijk toe dat we regelmatig dingen kopen waar we best zonder kunnen, maar die we kopen omdat we het leuk vinden of er gelukkig van worden. Als we echt alleen zouden kopen waar we niet zonder kunnen, dan betekend dat voor ons;

* Nooit meer een koekje of chocolaatje bij de thee of koffie
* Sowieso nooit meer lekkere smaakjes thee
* Nooit meer uit eten of lunchen buiten de deur
* Geen snoepjes voor de katten meer
* Nooit meer op vakantie *slik*
* Geen speelgoed voor kleine man meer
* Of extra kleding, gewoon omdat we een mooi shirtje zien
* Geen auto meer voor de deur
* Geen hapjes bij de borrel of bij bezoek
* Geen Ipad, iPhone of andere gadgets

hmmm... nu ik dat zo opsom weet ik niet zeker of ik daar gelukkig van zou worden. Consuminderen ben ik heel erg fan van en zoals gezegd kopen we al veel minder dan voorheen, maar sommige dingen zijn gewoon erg fijn om te hebben of om te doen en daar geven we dan graag ons (bespaarde) geld aan uit.

Zou jij extreem zuinig kunnen leven? En wat zou jij dan moeten inleveren? Ik zou het alleen kunnen als het echt zou moeten, denk ik!

Like Samen Besparen op facebook! *klik* Bijna 150 likes, tijd om te gaan denken over een give away ;)

10 opmerkingen:

 1. zou mij ook alleen lukken als het echt zou moeten.. wil idd nog wel leuke dingen doen met de kids, wat luxe als een koekje smiddags idd, cadeautjes kopen voor anderen en voor elkaar, een voordelige vakantie, auto voor de deur voor mans werk (kan met de fiets als het echt moet..) en om naar familie te kunnen etc

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet echt niet of ik het zou kunnen. Ik ben niet gewend om zuinig te leven. Vroeger thuis hadden we het goed, mijn moeder werkte al vanaf ik me kan herinneren. Eerst kleine baantjes terwijl ik op school was en later toen ik op de middelbare school zat bijna full time. Er kon een hoop en wij kregen zelfs een deel van het vakantiegeld als jong volwassene. Mijn broer ging dan met vrienden en ikzelf met mijn moeder. Toen ik op mezelf ging wonen toen ik 22 was had ik al een redelijke baan en kwam ik prima uit en spaarde goed. Ik heb nooit gekke dingen gedaan en het geld van mijn weekend en vakantie baantjes (moest wel werken van ouders) gespaard. Maar ik ben me bewust dat het kon omdat ik royaal zak en kleedgeld kreeg van mijn ouders maar ook van een suikertante die zelf geen kinderen had.
  Man en ik zijn nu ruim 20 jaar samen en in die tijd heeft man zich opgewerkt van pakjes bezorger bij PTT tot manager van een IT team van 12 personen. Zelf groeide ik ook door en dat kan ik nog wel even. Ik heb nooit geld tekort gehad en ook nu doen we geen gekke dingen. We roken niet, drinken heel weinig, Onze zondes zijn lekkere hapjes, lekker eten en vakantie. Ook gaan we regelmatig uit eten (met vrienden maar ook afzonderlijk met een groepje vriendinnen of vrienden). We lunchen ook graag met de kinderen. We hebben beide een vrij nieuwe auto. De kinderen zijn wat groter alleen voor dochter maken we nog kosten voor de BSO. We leven wel makkelijk en sparen goed maar ik heb twee hele lieve collega's te jong zien overlijden en daarom wil ik niet alles toespitsen op de toekomst. We leven nu en genieten ervan.
  Mocht het ooit nodig zijn dan zal het moeten om te bezuinigen en niet te kopen. Eerst zou ik dan alle overbodige dingen eruit shiften zoals ons tv abbo met tig kanalen en voetbal kanaal. Hoewel ik zelf weinig vlees eet is dat hier wel een dingetje en daarop kan ik ook nog winst behalen. Ook mijn auto zou dan sneuvelen.
  Als laatste zouden de koekjes bij de koffie en de lekkere dingen geschrapt worden, je kunt ook beginnen met eenvoudiger en goedkoper.
  Nic.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit ook lastig. Ik leef nu, ik wil me niet alles ontzeggen. Het gaat volgens mij om het maken van bewuste keuze. Een luxe koekje op zijn tijd is lekker :-)

   Verwijderen
 3. Als het echt moet kan het maar leuk is anders inderdaad.
  Wij lossen af maar doen/kopen daarnaast ook leuke dingen tegenwoordig en dat is wel erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iemand die op dieet gaat, houdt dat het beste vol door af en toe een dag te zondigen.
  Consuminderen is voor mij net zo, niet alle dagen niks, maar bewust minder consumeren. Dus niet "nooit een koekje bij de koffie" maar bewust koek maken voor bij de koffie en daar van genieten.
  Onbewust iets doen, zoals een zak chips leegeten bij de tv, komt hier niet voor. Maar eens per maand gaat er echt wel een zak chips op.
  Overigens kan ik wel extreem zuinig leven, ik heb drie jaar moeten doen met 18 euro per week. Maar ook toen hoorden koekjes erbij hoor :)
  Vakantie, doe ik ook. Niet met een vliegtuig en ver weg, maar met kennissen eens per maand kamperen, soms op heel unieke plekken voor soms 5 euro per weekend! Waar ik vooral van geniet is het samenzijn, het samen koken en eten, de natuur, het kampvuur savonds. Heel anders dan met een groep medevakantiegangers van museum naar monument gesleept worden, terwijl al die anderen opscheppen over hun andere vakanties en enkel oog hebben voor hun camera's :)
  Consuminderen is voor mij dus niet niks mogen, maar af en toe iets wel doen (minder dan de doorsnee Hollander) en daar grandioos van genieten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dankbaar dat ik nu de keus heb om weinig uit te geven! Voorheen was het een moeten en ik weet dus dat ik het kan en goed ook. Maar nu het niet meer hoeft, geeft het vooral in het hoofd veel vrijheid en niet eens zozeer een groot verschil in wat ik koop. Maar af en toe gewoon zomaar een keer kaasfondue omdat we er zin in hebben is een luxe waar we erg van genieten bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de jaren waarin ik op dat niveau leefde, kocht ik m'n kleding op Koninginnedag. ;-) En ging met de Eurolines naar Londen (€50 retourtje) om in de hostels te slapen daar (£15,-/nacht), en eten uit de supermarkt en op een bankje, of straathoek opeten. Tja, anders kom je nergens.
  Studentenjaren gevolgd door arbeidsongeschiktheid uitkeringsjaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik mijn studieschuld aan het aflossen was heb ik overal waar het maar kon op bezuinigd. Ik weet dat ik dit kan als het nodig is, maar leef nu gewoon bewust en spaar, ben nog steeds behoorlijk zuinig en toch hoort daar voor mij ook een uitspatting en een korte termijn geluksmomentje bij soms :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou het wel kunnen denk ik, maar zolang het niet nodig is, niet willen. Dan leef je niet, maar ben je aan het overleven en waarom zou je jezelf dat vrijwillig aandoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je alles zou schrappen zou je je leven niet meer leuk vinden dus ik denk dat je 'niet zonder zou kunnen' verward met 'noodzakelijk'. Je kunt ook zonder huis en haard, veel soorten eten, familie en liefde. Er zijn tenslotte mensen die alleen op straat overleven met bar weinig. Ik denk niet dat deze uitpraak zo bedoeld is maar wel oproept tot matiging van je levensstijd zonder dat het spartaans wordt.

  BeantwoordenVerwijderen