donderdag 8 januari 2015

Food inc.

Nu ik veel tijd doorbreng op de bank en in bed, kijk ik veel documentaires. Interessant en vaak leer je er ook nog iets van. Omdat we inmiddels een abonnement op Netflix hebben, kan ik er daar veel kijken, er staan er best wel veel op.

Afgelopen weekend kwam ik Food inc. tegen. Een documentaire waar ik al veel over gehoord heb, maar ik had hem nog niet gezien. Inmiddels heb ik hem wel gezien, en weer veel bijgeleerd... walgelijk hoe de vleesindustrie op dit moment in elkaar zit! Ik ben sowieso geen held om te gaan kijken hoe dieren geslacht worden, maar ik heb mijzelf gedwongen om te blijven kijken, zelfs de diervriendelijke manier vond ik nogal lastig om naar te kijken.. kun je nagaan!

Het is eigenlijk heel erg hoe er met dieren in de vleesindustrie wordt omgegaan, het zijn geen dieren maar producten en nummers die zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld moeten opleveren. En daar draait het altijd om he, geld/omzet etc. etc. Natuurlijk willen bedrijven geld verdienen, maar waarom op deze manier?!

In de documentaire wordt dit haarfijn uitgelegd; We krijgen als consumenten waar wij om "vragen" En hoewel wij af en toe weleens biologisch vlees kopen, komt het ook wel voor dat ik een aanbieding meeneem... dat vlees is dan voor ons budget wel fijn, want wat niet weet, wat niet deert he?! Maar nu weet ik het, en heb ik het gezien. Als iedereen inkoopt zoals wij, dan veranderd het maar heel langzaam. Gelukkig zijn de laatste jaren veel meer mensen biologisch vlees of minder vlees gaan eten, ik denk dat alle beetjes helpen wat dat betreft, maar zoals je leest; ik doe het ook niet altijd goed!

Tijd voor een verandering dus! Om helemaal biologisch te gaan eten, dat gaan we niet redden met ons budget, daarom vind ik het een goed uitgangspunt om niet meer af en toe biologisch vlees te kopen, maar elke week met de boodschappen minimaal 1 biologisch product mee te nemen. Als de vriezer eindelijk eens leeg is, en ontdooit, dan gaan we eens kijken naar een biologisch vleespakket. Dit zijn dingen die wij wel kunnen betalen en die wij wel kunnen doen.

Ik wil je dus vooral vragen om de documentaire eens te kijken, wie weet leer je er iets van! Ik weet heel goed dat ik de wereld niet kan veranderen, maar ik probeer het via mijn blog weleens... of in ieder geval de wereld een stukje beter te maken ;) Dat zou ook al fijn zijn.

Heb jij de documentaire weleens gezien? Je kunt op youtube de hele documentaire vinden!Like Samen Besparen op facebook en blijf op de hoogte van alle posts gta's en nog veel meer... klik! 


16 opmerkingen:

 1. Ik ga vanmiddag na het werk gelijk kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was de documentaire vorig jaar al tegengekomen en was ook zeer onder de indruk. Doordat ik ook nog (kort) in een kippenfabriek heb gewerkt heb ik voor mijzelf gekozen dat ik hier niet aan wil bijdragen.

  Als je deze documentaire interessant vond dan moet je ook echt "forks over knives" kijken. Andere docu's in dit rijtje zijn:
  Plan Eat (2010)
  Food Matters (2008)
  Hungry for Change (2012)
  Vegucated (2010)
  Dying to have known (2006)
  Fed Up (2014) (ook erg interesant!)

  Door het kijken van deze documentaires en het lezen van boeken van o.a. Dr. Joel Fuhrman, Dr. Collin Cambel en Dr. Caldwell Esselstyn geloof ik nu dat het eten van vlees helemaal niet zo goed is voor ons mensen. Ik eet nu ook een voornamelijk veganistisch dieet, ik denk voor 95% ongeveer. Het bevalt mij ook echt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tips! Heb ik weer wat te kijken :)

   Verwijderen
 3. Toen ik je blog las schoot me de opmerking te binnen welke ik onlangs in het boekje "Groen doen" van Marie-Claire van den Berg, tegen kwam. Het komt erop neer dat biologisch slachten niet bestaat, hoe goed leven een dier ook gehad heeft, Het is bet wel een leuk boekje overigens hoor. Leet makkelijk en niet te dik.Ik heb er in november nog over geblogd.
  http://stapstories.blogspot.nl/2014/10/recensie-groen-doen.html
  Je kunt het zo in de bibliotheek krijgen. Wellicht iets voor als momenteel toch veel op de bank moet zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het boekje niet gelezen, maar ik weet inderdaad wat je bedoeld. Ook al hebben de dieren een mooier leven, uiteindelijk worden ze natuurlijk alsnog geslacht omdat wij vlees willen eten... dat blijft natuurlijk een beetje idioot om het zo maar te noemen.
   Ik ga eens kijken of ik het boekje kan vinden! Ik zou het sowieso wel heel mooi vinden als mensen minder vlees eten en al het vlees biologisch is in de supermarkt ;) Maar dat zal nog wel heel lang duren (of nooit gebeuren)

   Verwijderen
 4. Deze tips om binnen een beperkt budget toch geen dieronvriendelijk vlees te kopen, ken je vast al, maar toch kan ik het niet laten.

  1. Eet 2 dagen per week geen vlees. Dat is goedkoop waardoor je voor de andere dagen meer budget overhoudt.
  2. Eet gewoon per persoon per maaltijd iets minder vlees dan dat je gewend bent.
  3. Koop biologisch vlees dat bijvoorbeeld vanwege beperkte houdbaarheid in de aanbieding is (35% off) en vries het, al dan niet al bereid, meteen in.
  4. Verspil geen voedsel.

  Ik denk dat je op deze manier niet duurder uit bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken de tips inderdaad! Wij eten zelfs maar 3 dagen per week vlees... en dan helemaal niet veel, dus wellicht was ik iets te snel met de opmerking "dat past niet in ons budget"
   Ik denk dat het straks met 3 kinderen wel een uitdaging wordt, en dan moeten we misschien weer andere keuzes maken, maar meer biologisch vlees kopen is al een mooie stap.

   Verwijderen
 5. Ik heb hem niet gezien, maar ik kan me er redelijk wat bij voorstellen. Ik koop zelf ook niet alles biologisch, maar mijn vlees wel. Dan eet ik liever wat minder (overigens niet uit kostenoverweging, maar meer omdat ik niet per se de behoefte heb om elke dag vlees te eten), dan dat ik b.v. voor de kiloknallers ga. Dat is ook niet altijd zo geweest, maar door de jaren heen steeds een stukje meer gekomen. Nu is dus al mijn vlees biologisch, behalve als ik b.v. kroketten bak ofzo. Ik zou ook eigenlijk niet weten hoe ik dat biologisch moest doen, maar daar kan ik nog wel eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij heb ik Food Inc wel gezien, ja... Al voordat we netflix hadden zelfs. Ik vond het een heftige documentaire.

  Netflix is trouwens echt super he als je zwanger bent ;) Ik heb echt zoooveel netflix gekeken toen ;) Ook wat minder zware dingen dan documentaires, zoals ru pauls dragrace ;) Echt hilarisch vond ik dat :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik ook eens naar op zoek op Netflix, dank voor de tip!

   Verwijderen
 7. Voor dierlijke producten kies ik voor biologisch, dus ook voor melk, eieren en vleeswaar. Voor plantaardige producten ben ik er niet van overtuigd dat biologisch beter is.
  Wij eten met z'n 2 bijvoorbeeld maar 1 hamburger en maximaal 3x per week vlees. Voor 4 personen pastasaus gaat er 150 g gehakt door, dezelfde hoeveelheid gaat door de lasagna of helemaal niet. Quorn door de mousaka bleken we niet zo lekker te vinden, dus ook hier 150 g gehakt voor 4 personen. Het is vooral een smaakmaker, dus je hebt niet zo veel nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, die heb ik nog niet gezien! We hebben wel netflix, dus ik ga hem binnenkort eens bekijken

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zal naar geen enkele documentaire op dit gebied kijken. Waarom? Ik word bijna letterlijk ziek van dierenleed. Ik zou ook ontzettend graag zien dat de hele industrie op de schop gaat en dat er veel meer aan het dierenwelzijn wordt gedacht. Ik eet al weinig vlees (nog niet biologisch, maar kiloknallers (de term alleen al....) laat ik echt links liggen). Ik koop wel altijd biologische eieren. Mijn broodje hamburger is een broodje groenteburger, en foie gras, daar spuug ik op. Om zo maar eens wat zaken te noemen. Ik hoop dat heel veel mensen wél de moed op kunnen brengen om naar dit soort documentaires te kijken en dat er dan voorgoed een knop omgaat. Want we zullen inderdaad zelf ons koopgedrag aan moeten passen om veranderingen tot stand te brengen. Hulde overigens voor iedereen die al heel bewust met vlees en dierlijke producten omgaat!
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is precies de reden dat ik al jaren alleen maar biologisch vlees eet. En dan hooguit 2 tot 3 keer per week.
  Er zijn biovleesleverancies die ook op een diervriendelijkere manier slachten, met meer respect voor het dier. De uitkomst is weliswaar hetzelfde: het beest is dood maar de manier waarop en de reis naar het slachthuis kunnen wel op een zachtere manier.
  Kijk eens bij okvlees en natuurvlees.nl als het je interesseert. Met beiden heb ik goede ervaringen opgedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Okvlees heb ik inderdaad van gehoord, als de vriezer leeg en weer ontdooit is, ben ik van plan om daar te gaan bestellen!

   Verwijderen
 11. Deze realiteit is de reden dat ik al ruim 20 jaar vegetarier ben: de manier waarop dieren behandeld worden, als product in plaats van als levend wezen maakt dat ik geen vlees eet. Fijn dat meer mensen dat inzien en hun consumptiegedrag aanpassen, alle beetjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen