vrijdag 9 januari 2015

Besparen op de baby uitzet

Man is gisteren met onze kleine man op pad geweest om de laatste dingen te halen voor de twee meisjes. We dachten inmiddels wel alles te hebben na 1 kind, maar nu moeten we toch wat dingen dubbel hebben ;) Natuurlijk gebruiken we verder alles van onze kleine man, behalve kleertjes. Ik heb afgelopen week de kleinste maten uitgezocht en er zijn wel dingen die we kunnen hergebruiken, maar echt jongensachtige dingen vind ik niet leuk. Gelukkig hoeven we er niet veel bij te kopen. Van de eerste maten hebben we al ruim voldoende.

Op internet zijn er enorm veel lijsten te vinden, de zogenoemde baby uitzetlijsten, waar alles op staat wat je nodig hebt.... bij elke winkel is de lijst weer anders. En ik kan je uit ervaring vertellen dat je echt niet alles nodig hebt, de winkel heeft er alleen maar profijt van als jij alles koopt wat zij zeggen. Ik kan je helaas niet vertellen welke spullen echt overbodig zijn, want waar de ene moeder bij zweert, heeft de andere moeder nooit gebruikt en gemist. Het beste wat je kunt doen, is de basis dingen aanschaffen en mocht er iets zijn wat je echt nodig hebt of mist, dan is het zo gekocht! De meeste nieuwbakken ouders doen net alsof alle winkels wekenlang sluiten als de baby geboren is, maar dat is natuurlijk niet zo, je kunt elke dag gewoon nog dingen kopen.

Omdat wij nu een tweeling verwachten, kunnen we dus helaas niet alles gebruiken van onze kleine man, we moeten gewoon veel dingen dubbel hebben! Denk aan maxi cosi, ledikantjes, etc. Ook de kinderwagen kan doorverkocht worden, want daar komt ook een andere voor in de plaats!
Gelukkig weten veel mensen om ons heen dat we graag spullen aannemen, en daardoor hebben we al veel dingen compleet. Man is dus gisteren de laatste dingen gaan halen. Een extra ledikantje en een kast die daarbij hoort, die vond ik gewoon leuk voor erbij, en de kast van kleine man ligt al aardig vol, dus dan hebben de meisjes ook genoeg ruimte voor alle kleding.

We hebben deze keer geen kamer ingericht als babykamer. De meisjes gaan gewoon bij ons op de kamer slapen en na een tijdje zullen ze naar een andere kamer gaan. We willen tegen die tijd ook de kamer van kleine man veranderen van babykamer naar grote jongens kamer. Uiteindelijk kunnen ze alle drie op een eigen kamer, als ze dat willen, zo niet, dan slapen de meisjes gewoon bij elkaar.

Nog even wat tips om te besparen;
* Niet alles hoeft nieuw! Een baby heeft echt niet door dat hij of zij in een kamertje van €2000,- slaapt. Wacht op een goede aanbieding of kijk tweedehands, er is zoveel te vinden!
* Ook voor kleertjes kun je tweedehands goed terecht. De kleine maatjes hebben ze kort aan en daarom hebben veel mensen dit over. Op marktplaats kun je bijvoorbeeld leuk grote pakketten kleertjes krijgen voor een spotprijs. Daarnaast is onze ervaring dat kraambezoek vooral met maat 62/68 aankomt, dus daar hoef je sowieso weinig van in te slaan.
* De bovengenoemde lijsten kun je uiteraard als leidraad gebruiken, maar zoals ik al schreef; je hebt echt niet alles nodig! Als je er zelf niet uitkomt, vraag dan hulp aan een ervaren moeder, die kan je zeker op weg helpen.
* Koop vooral niet alles nieuw omdat je het "beste" voor je kind wilt... nieuw en duur is echt niet automatisch het beste.
* Vraag of vertel over je zwangerschap!  Onze ervaring is dat als het nieuws dat je zwanger bent de familie en vrienden rondgaat, er enorm veel mensen zijn die van hun babyspullen afwillen. Neem ze met alle dankbaarheid aan. zij blij dat het huis weer leger is en jij blij omdat je de spullen goed kunt gebruiken.
* Kijk of je straks wilt kiezen voor goedkoper. Denk aan wasbare luiers en borstvoeding. Wij hebben zelf niet gekozen voor wasbare luiers, de borstvoeding lukte niet, maar ik heb toen nog 3 maanden fulltime gekolfd. (en zo'n apparaat is niet echt goedkoop) Wat ik vooral duidelijk wil maken; maak hierin je eigen keuze, maar je kunt ermee besparen.

Heb jij nog goede tips? Ik hoor ze graag!

3 opmerkingen:

 1. Tweedehands kopen is inderdaad een prima optie. Ik vond de kosten erg meevallen al met al. Pas op de middelbare school vond ik kinderen wat duurder worden!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou kleertjes niet tweedehands via marktplaats of zo kopen. Als je het nog hebt of via bekenden krijgt of kan overnemen dan wel. Maar anders zijn kleertjes voor heel weinig bij zeeman of hema te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral de kleine maatjes zijn echt zo goed als nieuw te vinden, voor heel weinig! Ik merk wel dat de maat van onze kleine man die hij nu heeft 92/98 veel minder te vinden is...

   Verwijderen