maandag 26 januari 2015

Afhankelijk of onafhankelijk zijn.....

Zo ongeveer het eerste dat ik heb geleerd toen ik moeder werd, is dat je het vooral niet goed kunt doen ;) Als je borstvoeding geeft, dan ben je een "groene" moeder en als je flesvoeding geeft, dan wil je kennelijk niet het beste voor je kind.
Als je na je verlof weer gaat werken en je kind naar een kinderdagverblijf brengt, dan dump je je kind en als je besluit thuis te blijven, dan teer je wel erg op de zak van je man....

Gelukkig ben ik redelijk nuchter en moest ik hier vooral om lachen, want ik kies vooral voor hetgeen waar ik mij goed bij voel en ik lig geen seconde wakker wat iemand daar misschien van vindt. Dat scheelt volgens mij al een hoop ;)

Sinds ik mijn baan heb opgezegd ben ik zogezegd afhankelijk van mijn man. Ik ben niet echt een thuisblijfmoeder, want ik werk wel, maar daar verdien ik geen salaris mee waar ik mijzelf helemaal mee zou kunnen redden, maar ik denk dat dat voor de meeste moeders geldt die parttime werken.

Wij vinden de verdeling prima op dit moment. Er zijn in het verleden momenten geweest dat ik meer verdiende dan man en er zijn momenten geweest waarop hij meer verdiende. Wat dat betreft zijn we eigenlijk vaak afhankelijk geweest van elkaar....

Ik wordt regelmatig gewaarschuwd dat veel huwelijken eindigen in een scheiding, en die cijfers liegen er inderdaad niet om. Er zijn verschillende cijfers te vinden, maar het CBS beredeneerd dat ongeveer een derde van alle huwelijken uitloopt op een scheiding. Die kans is dus veel hoger dan dat je bijvoorbeeld verongelukt, waar je je goed voor verzekerd als je een hypotheek hebt!

Ik ben wel iemand die soms wat piekert, maar ik ben niet iemand die zich bezig gaat houden met "wat als" want als dat gebeurd, dan vinden we ook wel weer een oplossing. Ik vind het nu heel erg fijn om meer thuis te zijn en straks onze drie kinderen een goede basis te geven. Daarnaast kan het natuurlijk zomaar dat man zijn baan verliest, dat vind ik dan wel weer spannend... want dan heb je weinig achter de hand.

Nou ja, zolang iedereen lekker doet waar hij of zij gelukkig van wordt, dan komt het vast goed met al die huwelijken in Nederland ;)

Kies of heb jij ervoor gekozen om afhankelijk te zijn van je partner? En hoe kwam je tot deze keuze?

Like Samen Besparen op facebook *klik*

15 opmerkingen:

 1. Nee ik verdien mijn eigen geld maar leef ook net zo graag van het inkomen van man. Nu heb ik mazzel dat ik van mijn inkomen ook zou kunnen leven mocht het misgaan. We zijn al twintig jaar samen en ik ben niet bezig met scheiden oid. Nou kregen we gisteren een belletje van mijn zwager dat hij gaat scheiden. Ze zijn twee jaar geleden enorm groots getrouwd. Hij is verliefd op een ander en zij wilde al langer scheiden. Zij gaat de bijstand in want ze werkt twee dagen in de week en daarmee redt ze het niet.
  Het heeft geen zin om je de hele tijd druk te gaan maken of je relatie stukloopt. Maar ik vindt het wel rust geven dat er inkomen is mocht het nodig zijn. Ook is werk voor mij meer dan alleen geld verdienen. Heus af en toe lastig in combi met de kinderen maar die worden zo snel groot. Ik werk 25 uur in de week en heb maar 6 minuten reistijd. Genoeg tijd om lekker de kinderen bezig te zijn. Het werkt voor mij maar iedereen maakt zijn eigen keuze.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik werk thuis als gastouder, met 2 eigen kinderen heb ikd aardoor nog 4 plekjes per dag over voor gastkinderen. elke dag 4 zou ik veel te druk vinden en gewoon niet trekken.. mijn baan is nu nog extra.. we sparen ongeveer heel mijn salaris (en toch geen hypotheek kunnen krijgen voor een leuk bedragje maar minder dan waar we een vergeljkbaar huis van kunnen kopen, vergelijkbaar met ons huurhuis nu van 710 per maand.. :S) de lasten voor het huidige huis zou ik ook niet alleen kunnen dragen. ik heb 4 opvangkids die flex komen, maar kan ze omdat ik er maar 4 in totaal heb wel alle dagen plaatsen, ongeacht of er die dag 1 of 4 willen komen. druk genoeg met 2 eigen kids waarvan de oudste een temperamentvolle dame is

  het gaat soms door mn gedachten idd.. wat als man er niet meer is.. ik kan t huis niet alleen betalen.. huurtoeslag zit er niet op omdat de huur hoger is dan toegestaan voor huurtoeslag (wisten we toen we hier gingen wonen) ondanks dat het van de woningbouw is. maar met een inkomenseis toen we hier kwamen wonen. neit te druk om maken idd. we willen graag kopen en aflossen zodat we wat opbouwen.. maar we kunnen net 2 ton krijgen denk ik.. en daar koop je hier net niet veel voor of te ver van school wat weer niet handig is met opvangkindjes.. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij werken allebei, onze zoon is anderhalf en gaat naar het kinderdagverblijf. Ik werk zelf bij de overheid (een vrij zekere baan dus) en mijn vrouw heeft een eigen bedrijfje waarmee ze op dit moment meer verdiend dan ik maar daar staat een stuk onzekerheid tegenover.
  We hebben min of meer bewust gekozen om niet allebei voor ons zelf te werken, zodat we wat meer zekerheid houden, vooral in deze onzekere periode. Zo zijn we redelijk onafhankelijk maar niet te veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben afhankelijk van mijn man, maar hij net zo goed van mij. Alleen beide op een andere manier. En we hebben daar ook samen voor gekozen, om een ouderwets/ traditioneel rollenpatroon aan te houden. We voelen ons daar beide prettiger bij en juist daardoor zullen we ook minder snel scheiden dan wanneer we allebei zwaar gestresst zijn omdat we beide werken. (Want dat zou in ons geval zeker gebeuren, dat we gestresst zouden raken van de combinatie werken, opvoeding etc.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou best een lekker ding van een man willen hebben om daar financieel afhankelijk van te zijn :-)

  Wat betreft het wel of niet thuis blijven als moeder geef ik je helemaal gelijk. Doen wat goed voelt! Ik heb toevallig net een blogje geschreven daarover, deze wordt morgen geplaatst....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nooit afhankelijk geweest van een partner en daar zou ik ook niet zo snel aan beginnen. Maar dat is voor mezelf, ik kijk er niet op een bepaalde manier naar als een ander dat wel doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben afhankelijk van het loon van mijn man. Maar hij is afhankelijk van mij, om zijn werk te kunnen doen. Hij heeft lang in de ziektewet gezeten en kan nu weer werk aan, maar zou het niet aan kunnen er ook nog huishouden en al die andere nevenzaken bij te doen. Dus ik doe de boekhouding, alle huishoudelijke taken en zorg dat hij kan ontspannen als hij thuis is. Voor ons een hele fijne verdeling. Ik ben ooit al eens gescheiden en stond toen ook met 2 kids en een uitkering in een achterstandswijk. We hebben het prima gered en er erg veel van geleerd. De "wat als" kan ik zoveel gevallen, dat hoeft geen scheiding te zijn. Je kan je niet op alles in het leven financieel voorbereiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op 3 maanden na 25 jaar getrouwd geweest.
  Achteraf superblij dat ik wel altijd ben blijven werken, maar ook blij dat we samen de kinderen hebben opgevoed ( allebei onregelmatig werk).
  De reden van uit elkaar gaan heeft echt niet altijd te maken met dat je beiden werkt.
  De basis moet goed zijn en achteraf gezien vond ik hem geweldig en vond ik alles goed. Voor het niet op mijn strepen staan ben ik zelf verantwoordelijk.
  Daarnaast heb je niet alles in de hand. In dit geval stapte hij op om bij 'de' vriend in te trekken.Daar kun je geen enkel huwelijk mee redden, als hij op mannen valt.
  Dat ik altijd heb willen door werken zodat ik niet van hem afhankelijk ben door bijv. partneralimentatie ben ik hartstikke blij mee. Aan de andere kant had ik beter voor mezelf moet zorgen door me beter te laten scholen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op dit moment ben ik financieel afhankelijk van mijn man en hij is op andere gebieden van mij afhankelijk want zonder mij, in onze huidige situatie, zou hij dit werk niet kunnen doen. Ik ben niet met hem getrouwd om rekening te moeten gaan houden met een scheiding. Tot 4 jaar geleden had ik ook werk, ik heb mij lange tijd ongemakkelijk gevoeld dat ik geen inkomsten inbracht. Daar tegenover staat dat het niet werken in ons gezin zeer veel rust en stabiliteit bracht voor iedereen. En ik de ruimte had voor extra ondersteuning aan de kids die dat nodig hadden m.b.t. school. Over een tijd ga ik een paar maanden werken in het kader van zwangerschapsverlof, ik ben blij dat ik dan ook weer even bij kan dragen aan onze financiële inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik ben thuis bij de kinderen en werkt mijn man fulltime. Ook bewust voor gekozen. Nu ze allebei op school zitten denk ik erover om toch weer een parttime baan te gaan zoeken. Doe nu wel veel op school van de kinderen (bibliotheek, overblijven, computerles etc.)
  Heerlijk dat ik gewoon het huishouden kan doen, het eten staat klaar als iedereen thuiskomt. 's middags gewoon zelf met je kinderen naar zwemles kunnen. Het is een hoop vrijheid. In het weekend hoeven er geen boodschappen / huishouden gedaan te worden.
  Financieel is het natuurlijk gunstiger om te werken. Maar vrije tijd kun je niet kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn ex vertrok toen de jongste een half jaar was, van de een op de andere dag, hij was verliefd geworden. Gelukkig had ik een baan en genoeg spaargeld om hem uit te kopen. Anders was hij met haar in mijn huis getrokken... Bij een thuisblijfvriendin is de man net plotseling overleden. Moet je daar allemaal rekening mee houden, en gaan werken, nee, maar zaken goed regelen en er over nadenken is toch wel erg handig, ook voor je kinderen. Ik heb toch wel het idee dat veel vrouwen nog steeds liever hun ogen sluiten, zeker nu de sociale zekerheid steeds meer wordt afgebouwd, kun je daar niet altijd meer op terug vallen. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het risico nogal hoog. Je kunt hier uiteindelijk serieuze financiële nadelen van ondervinden. Niet alleen bij een scheiding, maar ook als de partner bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt, of zijn/haar baan verliest, of als het pensioen van de partner later niet voldoende is om beiden te onderhouden. Kortom, ik vind financieel afhankelijk worden van je partner een keuze waar serieuze risico's aan kleven. Sommige risico's kun je afdekken (met bijv. een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering), maar andere niet.

  Zelf werk ik dus lekker door. Bijkomend voordeel is in ons geval dat we hierdoor geld overhouden, wat nog eens extra veiligheid biedt in geval van baanverlies, arbeidsongeschiktheid, en zo voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. onafhankelijkheid is voor mij op dit moment niet echt een issue. Ik werk omdat ik er voldoening uit haal en het bedrag aan het eind van de maand is mooi meegenomen. Ik ben niet gaan werken omdat ik onafhankelijk wilde zijn, ik vind het wel belangrijk dat je goed er over nadenkt waarom je wel/ niet werkt. Om bewust de kinderen op te voeden, kinderen die meer begeleiding nodig hebben, voor je eigen lijfbehoud of omdat je het wel makkelijk vindt dat de ander geld binnenbrengt of welke reden dan ook Het wordt denk ik wel steeds lastiger om na een periode niet werken er weer tussen te komen. Bezint dus eer ge begint. Ik heb persoonlijk wel moeite met (vooral) vrouwen die de madame uit hangen: liever lui dan moe en wel showen met de centen van de man. Maar dat zal wel de calvinist in mij zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook thuis, nadat ik door omstandigheden moest stoppen met mijn opleiding. Als je mijn leeftijd hebt (ik ben nu 30, was toen 28), en geen afgemaakte vervolgopleiding of studie, is het niet te doen om werk te vinden. Na honderden sollicitaties - omdat ik van mezelf moest werken ondanks mijn burn-out - besefte ik dat het helemaal niet goed voor me was om op die manier door te gaan. Al zou ik werk vinden, ik had nooit tijd genomen om te herstellen.

  Helemaal zelf gekozen is mijn thuis zijn dus niet, maar het is op moment gewoon wel het verstandigst. Ik heb me heel lang - en eigenlijk nog steeds - afhankelijk gevoeld, want als je samenwoont of getrouwd bent heb je nergens recht op, en ik kon niet werken. Ik ben nu weer aan het 'opbouwen' door vrijwilligerswerk te doen en serieus bezig te zijn met mijn blog, en wie weet kan ik dat ooit uitbouwen. Anders niet; ik heb gemerkt dat (bijna) niets ons toch uit elkaar kan drijven, en ik wil niet meer mezelf druk opleggen als het niet nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. toen ik ging trouwen , stopte ik door een verhuizing met werken en kon daarna geen werk vinden. geen ramp want mijn toenmalige man had een goede baan met een meer dan ruim salaris, en toen ik zwanger werd vond ik het wel fijn om thuis te zijn. toen onze dochter bijna 7 was, kwam mijn man op een dag met de mededeling dat hij niet meer van me hield en wilde scheiden, hij vertrok diezelfde dag nog uit ons huis ,met de opmerking dat het huis verkocht moest worden en ik dus maar snel andere woonruimte moest zoeken. ik had geen eigen geld want dat was opgegaan aan de inrichting van het huis bij ons trouwen en de erfenis van mijn moeder was ook opgemaakt. we waren in gemeenschap van goederen getrouwd dus wat er overbleef na de verkoop van onze woning werd door tweeen gedeeld net als de inboedel. vanaf toen heb ik de beslissing gemaakt om nooit meer van een ander afhankelijk te zijn en heb zo snel mogelijk werk gezocht en sindsdien kan ik mij zonder hulp van anderen prima redden. mocht ik weer een relatie krijgen , dan zal ik nooit meer alles met de ander delen op financieel gebied zonder dat ik ook niet zelf geld achter de hand heb voor noodgevallen.

  BeantwoordenVerwijderen