dinsdag 16 december 2014

Vlees eten...

Afgelopen weekend las ik een artikel op internet, het schijnt dat dieren die naar de slacht worden gebracht straks nog maar maximaal 8 uur onderweg "mogen" zijn, nu is dat 24 uur...

Ik wist dit persoonlijk dus helemaal niet! 24 uur onderweg, jeetje... en dan aan het eind van de rit wordt je nog geslacht ook, lekker diervriendelijk weer!

Ik schrok dus best wel van die tijd, hoewel wij wel vlees eten, eten we gemiddeld 4 keer in de week vegetarisch, of gewoon geen vlees. We doen dit omdat wij geloven dat minder vlees beter voor de gezondheid is en daarnaast is vlees een duur product, dus het is ook nog eens beter voor de portemonnee. Nu vraag je je misschien af waarom we dan geen vegetariërs worden, maar dat antwoord is simpel; we vinden vlees wel erg lekker.
We proberen wel steeds meer diervriendelijk vlees te kopen, maar dat lukt niet altijd, daar ben ik ook heel eerlijk in. We doen het in ieder geval beter dan velen anderen.

Er wordt vaak nogal raar gekeken naar mensen met een "afwijkend" eetpatroon. Vegetarier, Flexitarier, Veganist etc. etc. En vaak wordt er ook gezegd dat het nogal lastig is om minder vlees te eten, maar dat vind ik persoonlijk helemaal niet! Dit is hoe wij dat vaak doen;

* Ik ben regelmatig op zoek naar nieuwe recepten. Google maar eens op vegetarische recepten en er gaat een wereld voor je open!

* Bij maaltijden die we vaker eten, kijken we of we het vlees weg kunnen laten. Bij de oer Hollandse aardappels, groenten en vlees is dat lastig, want dan missen we het echt. Maar in een pastasaus, soep, burrito's of bijvoorbeeld op een zelfgemaakte pizza missen wij het absoluut niet.

* Begin langzaam... wij zijn niet rigoureus vlees gaan schrappen, maar merkten dat we beetje bij beetje minder maaltijden met vlees gingen eten, door goed te zoeken en te proberen kregen we er namelijk steeds meer favoriete vleesloze maaltijden bij!

* In plaats van het vlees weg te laten, kun je het ook redelijk makkelijk vervangen. Door kaas (wij houden bijvoorbeeld enorm van feta en geitenkaas) maar ook door noten of zaden.

Ik roep niemand op om vegetarisch te worden, iedereen moet namelijk zijn eigen levensstijl nastreven. Ik vraag je hierbij wel om eens na te denken hoeveel vlees je eet en of dat misschien (een dagje?) minder kan?! Je helpt het milieu, je portemonnee en niet te vergeten de dieren. :)

Eet jij veel vlees? En heb je een favoriete vegetarische maaltijd?!

12 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Heb lange tijd vegan gegeten, maar met mijn extreme gevoeligheid voor gluten moet ik helaas toch dierlijke producten eten. Anders krijg ik te grote voedingstekorten en supplementen zijn meestal ook besmet met gluten.
    Heb je al eens vegan recepten geprobeerd? Die zijn vaak fantasievoller en heel lekker. Voor melk, kaas, eieren geldt eigenlijk hetzelfde probleem van dierenleed. Ook daar moeten dieren voor dood.
    Als je geen intoleranties hebt, kun je prima en lekker vegan eten. Alleen wel B12 erbij nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het helemaal prima als mensen op een "andere" manier willen (of moeten) eten. Maar melk, kaas en eieren snap ik niet zo goed. Een koe produceert melk, daarvan wordt o.a. kaas gemaakt. Een kip legt eieren. Voor deze productie hoeft toch geen dier gedood te worden? Je kan/moet discussiëren over de manier van dieren houden maar dat is een ander verhaal. Groet, Thea

      Verwijderen
    2. Voor melk heb je alleen niets aan 99.999% stieren, die worden gewoon geslacht en verwerkt tot diervoeding. Restproductje bij de melkindustrie. De kip legt eieren, maar hanen niet. Die worden dus nadat ze gesekst zijn als afval afgevoerd naar de diervoedingsindustrie.

      Die kaas wordt vaak (niet altijd, er zijn ook microbiele stremsels) gemaakt door stremsel gemaakt uit kalvermagen. Moet het dier toch echt voor dood.

      Kaas is dus pas vegetarisch als dat er specifiek op staat, anders niet.

      Verwijderen
    3. Een koe kan 20 jaar worden maar moet topsport leveren om zoveel melk te kunnen geven, daarom worden ze op gemiddeld 5 á 6 jarige leeftijd al geslacht.
      Van mij mag iedereen eten zoals ie wil. Helaas heb ik zelf dus niet de keus en dat vind ik vaak best moeilijk.

      Verwijderen
    4. de kip die eieren legt word ook na een jaar soepkip gr Sonja

      Verwijderen
  2. Sander is vegetariër en ik ben flexitariër / gelegenheidsvleeseter. Ik eet alleen vlees als anderen het voor me klaarmaken, of heel af en toe uit de friteuse. Ik hou er niet van om zelf vlees te snijden, vind ik echt een heel vies idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de laatste jaren al flink geminderd. We eten nu vaker vis, en vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier worden regelmatig peulvruchten gegeten als vlees vervanger. Mmm... . Neem de gedroogde, na een nachtje weken aan de kook brengen, de pan goed inpakken, onder je dekbed verstoppen en je hebt aan het einde van de middag gare bonen... Mmm..., je hebt veel en dit alles is heel portemonnee vriendelijk! Als je een hooikist hebt, mag je de pan daar natuurlijk in plaatsen :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik moet bekennen dat ik vlees te lekker vind om het helemaal te laten staan, maar ik ben wel veel minder vlees gaan eten, in eerste instantie door gewoon een kleiner stukje vlees te eten en nu ook door af en toe gewoon vlees weg te laten uit een gerecht , zo maak ik tegenwoordig kip/kerrie met banaan te maken zonder kip, en dat vind ik net zo lekker, ook chili con carne maak ik tegenwoordig zonder gehakt en zo eet ik nu regelmatig maaltijden zonder vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt niet vegetarisch worden. Wel vegetarier. Je bent zelf namelijk van vlees. Om even taaltechnisch te zeiken ;)

    Minder vlees is prima, ik eet t ook niet dagelijks. Maar ik hou wel in gedachten dat de mens een carnivoor is, dus al dat vervangen, daar geloof ik niet in. Onze voorouders legden dieren ook om voor vlees. Het is nu alleen industrieler. Diervriendelijker mag zeker; maar schrappen ga ik niet doen. Sommige dingen zijn daar ook wel te lekker voor ;)

    S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ S: Een carnivoor is een wezen wat alleen of bijna alleen vlees eet, ik neem aan dat je alleseter of omnivoor bedoeld....
      Over taaltechnisch zeiken gesproken. ;) maar inderdaad dat mensen zeggen dat ze vegetarisch zijn vind ik ook vrij raar klinken. Je bent nou eenmaaal geen bloemkool.

      Ik denk eerlijk gezegd dat de mens in basis een planteneter was gezien het feit dat we een blindedarm hebben. Dit orgaan komt alleen voor bij wezens die leven van groenvoer zoals konijnen. Door ons veranderde dieet is het overbodig geworden, maar ooit had het die functie. Dus die redenatie dat we van huis uit vleeseters zijn lijkt ook mank te gaan. We kunnen prima zonder vlees anders waren al die vegetariers inderdaad al overleden.

      Inderdaad ook: de melk en ei-industrie levert ook veel dode dieren op. Of het nou het stierkalfje is (een koe moet nou eenmaal elk jaar kalven om melk te blijven geven) of de volwassen legkip, allemaal gaan ze voor hun tijd....

      Verwijderen
  7. Hier ook een planteneter. Mij oudste zoon heeft lang geroepen dat zijn moeder alleen rauwkost at. In zijn ogen was dat wel zo want hij is een enorme vleesliefhebber. Ben al een jaartje of 25 vegetariër en het is begonnen omdat ik vlees echt niet lekker vond, inmiddels doe ik het ook uit overtuiging. De rest van het gezin eet wel vlees maar ik probeer dat op creatieve wijze toch wel wat te minderen. Zowel financieel als uit milieu oogpunt denk ik dat wat minder vleesconsumptie gunstiger is.

    BeantwoordenVerwijderen