maandag 15 december 2014

Afval

Afgelopen weekend kwam ik erachter dat er een nieuwe reeks is begonnen van Kassa Groen, gelukkig kun je alles terugkijken via de uitzending gemist app of via internet, dat heb ik dus maar gelijk gedaan ;)

In het eerste seizoen werden er veel tips gegeven, maar die tips mis ik een beetje in dit seizoen, hoewel ik het nog steeds interessant vind om naar te kijken.

In de laatste aflevering was er een item over afval en het schijnt dat veel mensen de gft resten nog bij het restafval gooien. Restafval wordt verbrand, waardoor het een flinke impact heeft op het milieu. Het GFT afval wordt gebruikt voor diverse dingen; biobrandstof, compost etc. en levert dus juist weer iets op.

Hoe zorgen wij als huishouden voor minimaal restafval?

* Wij hebben een aparte afvalbak voor plastic afval, in het begin viel het mij enorm op hoeveel plastic afval je eigenlijk hebt. Het voordeel van zo'n grote bak is, dat we hem niet altijd aan de weg zetten, omdat er echt veel in kan! Eens per maand zetten we hem aan de weg om geleegd te worden.

* We hebben ook een aparte afvalbak voor papier. Eigenlijk kunnen we papier overal kwijt in de buurt, maar de bak stond er al toen we dit huis kochten en daarbij is het ook wel handig om grotere dozen makkelijk weg te gooien.

* In de keuken hebben we een gft bakje staan, daar gaan alle schillen etc. in en als hij vol is, gooien we het weg in  de grote container. Zo hoeven we niet voor elke schil apart naar de container te lopen.

* Glas verzamelen we en gooien we in de glasbak.

In de planning hebben we nog een sticker op de brievenbus, want de laatste tijd lees ik de folders online en hoewel het geen restafval zal schelen, scheelt het wel papier en dat is weer beter voor het milieu natuurlijk!

Verder zijn we zeker niet heilig. We hebben 2 katten (en kattenbakken) en door de steentjes komt de bak ook aardig vol (mag hier ook bij het GFT) Daarnaast gebruiken we voor onze kleine man nog wegwerpluiers, hoewel dat er steeds minder worden, gaan we ze ook gebruiken voor de meisjes straks. Ik weet dat het niet goed voor het milieu is, maar hierbij kies ik echt voor gemak en ik zie mijzelf echt niet elke dag ontelbare luiers wassen...

Er zijn dus op afvalgebied zeker nog wel dingen die beter kunnen, maar daar gaan we niet mee aan de slag, omdat we ook nog comfortabel willen leven. We sparen het milieu gelukkig ook met vele andere dingen... daarover een volgende keer meer ;)

Scheidt jij al je afval? Of zijn er nog dingen die beter kunnen?

4 opmerkingen:

 1. Onze bruine bak is vrij recent een plastic bak geworden. In deze bak mag naast plastic ook blik en drinkpakken. Deze wordt 1x per maand gelegd. Dankzij een handige app van de gemeente krijg ik een alarm wanneer hij aan de weg moet.

  Daarnaast hebben we een blauwe bak voor papier. Ook deze wordt elke maand opgehaald, maar zoveel heb ik nooit want ik heb een nee nee sticker.

  Restafval gaat bij ons naar de ondergrondse container. Deze wordt elke week leeggehaald en als die vol is kan je de gemeente bellen en dan komen ze hem dezelfde dag nog leegmaken.

  Groene bak hebben wij wel, maar eerlijk ik gebruik hem niet. Ik vind dat zo'n ranzige bak. In de zomer heb ik meerdere keren maden gehad en daar werd ik niet heel vrolijk van. Brrr dus daar zit mijn verbeterpunt. :)

  Batterijen en glas breng ik netjes weg bij de inleverpunten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In steeds meer steden worden de vuilnisbakken weggehaald waarbij je in het vervolg met een pasje de vuilnis kan weggooien. Kost ook geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als de kids groter zijn en 2 minuten alleen thusi kunnen zijn misschien wel.. ik moet er 5 minuten voor de deur uit om schillen enz weg te gooien en dat is niet handig als gastouder en mama.. ik ga niet dagelijks de kids compleet aankleden om even naar de container te lopen en ik laat ze ook geen 5 minuten alleen.. vuilniszakken weggooien is al drama.. doe dat zelf niet omdat ik dus met de kids zit en man denkt er vaak niet aan waardoor t opstapelt in de achtertuin :( best lastig soms. maar als eigen kids wat groter zijn wil ik er wel meer mee doen! plastic scheid ik nu ook niet omdat ik t nergens veilig kwijt kan, papier wel omdat we daar een container vor hebben. glas probeer ik wel, maar merk dat het weer opstapelt omdat ik t niet mee neem onderweg, maar nu gelijk maar in de wagen gooien, moet toch 15 min wachten tussen zoontje van psz halen en dochter uit school.. kan dan mooi iets weggooien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gft is hier sinds dit jaar gratis, restafval is wel 20 tot 25% duurder geworden om de mensen te stimuleren om beter te scheiden. Oud papier wordt door verenigingen eens per maan opgehaald en plastic gaat in de zak. Batterijen, oud frituurvet en glas gaan in de daarvoor bestemde bakken. Het enige dat ik nog mis is het gescheiden ophalen van melk- en sappakken. Voor alle andere afval moeten we naar een milieupark, waar we 6 keer per jaar gratis naar toe mogen voor het grof vuil. De rest zoals snoeiafval, plat glas, KCA mogen we onbeperkt gratis wegbrengen.
  Aan huis wordt 1 maal per 2 maanden een BEST (Boeken, Elektronica, Speelgoed en Textiel) - tas gratis opgehaald.

  BeantwoordenVerwijderen