vrijdag 12 december 2014

Financiële ellende

Bestaat er armoede in Nederland? Ik ken zelf de verhalen van mensen met schulden, die gewoon teveel geld hebben uitgegeven... kijk maar eens naar "een dubbeltje op zijn kant" allemaal overbestedingsschulden.
Daarnaast kent iedereen wel de verhalen van mensen bij de voedselbank die roken, hun pakket ophalen met een dure auto etc.

En dan zijn er naar mijn idee nog de uitzonderingen... de mensen die hun baan kwijt raakten, die een aantal keer pech achter elkaar hebben gehad, die er alles aan hebben gedaan.... dat is wat mij betreft echte armoede, al zullen deze mensen dat niet als zodanig zien, zij maken er wat van.
Hierdoor ben ik er van overtuigd dat er armoede is in Nederland, al is dat natuurlijk niet te vergelijken met andere landen. Ik ben er namelijk ook van overtuigd dat "de regering" er alles aan doet om mensen niet in armoede te laten leven, met alle toeslagen, uitkeringen, tegemoetkomingen etc. is er heel wat te doen.

Tegenwoordig zijn er naast de voedselbanken ook al vakantiebanken, alsof dat een eerste levensbehoefte is, dat vind ik grote onzin. Er zijn heel veel mensen die niet op vakantie gaan, omdat ze het geld aan andere dingen moeten besteden....

De discussie over dit soort dingen is vaak hard en droevig. "Er is geen armoede" tot "ik kan niet werken"  Het blijft vaak enorm lastig om het eens te worden.

Daarom wil ik vandaag toch even aandacht vragen voor de mensen die echt in armoede leven, de armoede in Nederland, zoals dat voor mij betekend; de mensen die pech hebben gehad en er alles aan doen om eruit te komen.... want zoals ik al eerder schreef hoorde ik het verhaal van een gezin die in deze tijd de verwarming niet aanzet ivm de kosten en die met hun jassen en handschoenen aan in huis zitten, en dat vind ik toch best wel schokkend!

Vindt jij dat er armoede bestaat in Nederland?


20 opmerkingen:

 1. Jazeker.. armoede bestaat. Door eigen schuld.. door pech of andere omstandigheden...door je te laten uitbuiten! Bij de kleding en voedsel-bank waar ik werk zie ik kinderen op plastic slippertjes die niet gegeten hebben. Het is niet altijd eigen schuld, dikke bult. Marry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Voedselbanken zijn hard nodig, dus ja, er is armoede. Hoe die ook is ontstaan, door pech, ziekte of eigen handelen.

  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zullen mensen zijn die echt de voedselbank nodig hebben. Helaas ken ik ook mensen die bepaalde dingen die ze van de voedselbank krijgen weggooien omdat ze het niet goed genoeg vinden en heel ondankbaar zijn voor wat er in het pakket zit. Als er iets in zit wat je niet lust heb je pech. Maar als je echt arm bent gooi je het niet weg, maar geef je het door aan iemand anders. Als je echte armoede heb, dan ga je er toch anders mee om denk ik zelf.

   Verwijderen
 3. Ik ben er van overtuigd dat er echt armoede is, wel ben ik zelf nadat ik heb gezien hoeveel misbruik er ook wordt gemaakt van de voedselbank dit jaar op zoek gegaan naar mensen waarvan ik vind dat zij echt ondersteuning nodig hebben. Het blijft een lastig iets, want de goeden lijden onder de slechten en op deze wijze blijf ik me dan toch inzetteb

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, er bestaat echte armoede.
  Ik voelde me deze week enorm rijk, omdat het voedselpakket zo mooi was dat we van ons boodschappenbudget fruit konden kopen, en zelfs wat aan mijn broertje mee konden geven die studeert en geen recht meer heeft op stufi ... want dat soort dingen gaan echt niet altijd. En dan hebben wij het nog zo goed vergeleken met veel anderen die bij de VB lopen, dat ik me soms schuldig voel, al kunnen we het erg goed gebruiken. Want he, wij komen nog een heel eind met wat creativiteit - in mijn beleving is het pas echte armoede als je niet meer die creativiteit hebt om te bedenken dat een blikje tomatenblokjes, een uitje en een paprika ook erg lekker zijn door de macaroni, en dat je daar geen voorgesneden pakket van ruim 2 euro voor nodig hebt.

  Die mensen die een terugval gehad hebben en niet om kunnen schakelen dat ze geen vakantie nodig hebben ... krijgen er ook nog eens geestelijke armoede bij. Ik zie het bij mijn exvriend heel erg: waar ik met wat goedkope plantjes mijn balkon extra inricht en daar met een goedkoop wijntje ga zitten in de zomer, heeft hij voor zijn vakantiegevoel eigenlijk vakantie en een 'echt' terrasje nodig. Mensen als hij kunnen die omslag naar goedkoper genieten niet maken, ook niet als ze het eigenlijk wel moeten. En verkijk je niet op die dure auto (misschien wel een leasebak, die ze daardoor veel goedkoper kunnen rijden dan een eigen rammelpanda), mobiele telefoon (mijn man heeft heel luxe een iphone 3 - van zijn werkgever, omdat hij 24/7, 365 dagen per jaar, bereikbaarheidsdienst had, en ze hadden het ding toch over) of roken (zelfde omslag waar mensen in armoede vaak niet de kracht voor hebben om te maken). Iemand die er heel 'normaal' of zelfs rijk uitziet, hoeft dat niet te zijn. In bovenstaande voorbeelden heb ik het nog niet eens over krijgertjes merkkleding, dure kleding afdragen omdat bij de Zeeman nieuw halen nú meer kost na een inkomensval, een telefoonabbo die een paar maanden voor ontslag is afgesloten en nog niet kan worden opgezegd etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voedselbanken, kledingbanken zijn echt nodig, maar vakantie banken? Dat vind ik persoonlijk ook zoiets.

  Ja er is genoeg armoede, maar die mensen komen er niet vooruit, en hebben zoiets van "als er nog maar iets op tafel staat hoef ik geen gebruik te maken van de voedselbank, want die is echt voor mensen die niks hebben" en dan zie je bij de voedselbank of de mensen die dit naar die mensen brengen, mensen die met een beetje beleid OF administratie hulp de voedselbank totaal niet nodig hebben. En diegene die denkt niet nodig te hebben het juist wel kan gebruiken.
  En dat roken en / of drinken kan ik me ook zo aan ergeren, als je geen geld hebt voor voedsel kan je zeker niet roken of alcohol nuttigen.

  Want ik weet niet wie zijn of haar reactie het bij iemand anders was,d ie moest stoppen met roken vanwege geen geld.

  Maar aan de andere kant kunnen ze dit ook van familie of vrienden gekregen hebben, dus wie ben ik eigenlijk om hierover te oordelen.

  Ach jah, feit blijft dat we nog de komende jaren niet zonder voedsel en kledingbanken zitten, en met wat er op rol staat hoop ik dat er toch meer als genoeg voor de voedselbank zal blijven bestaan om uit te delen.

  Echte armoede is er wel, en misschien nog wel erger als je denkt, niks op de vloer, oud behang van de vorige bewoners, net een oud versleten bankje, en net genoeg centen om de rekeningen te betalen, is dit door eigen schuld? jah aan ene kant kun je het zien als eigen schuld, je ex heeft altijd het geld beheert en jij weet niet wat er in of uit komt, en in ene kan je ophoepelen, jah dan kan het zijn dat het fout gaat. Maar ik zie iemand die naief genoeg was om te geloven dat haar ex het wel goed geregeld had, niet dus, hij had schulden op haar naam gemaakt, en zodra hij niet verder meer kon kon ze ophoepelen en stond ze op straat met schulden en co. wel door de rechter de helft opgelegd bij haar ex, maar door te veel vertrouwen in je partner te hebben gehad zit zij nu aan de grond.
  Ook zijn er genoeg mensen die de hoofd in de grond steken en leven alsof het niet op kan en dan lijden en last hebben zoals bij dubbeltje op zn kant, het is jammer dat die niet meer zijn als in het begin van hun programma, dat er nog wat uitgelegd wordt hoe of wat.

  Er zijn verschillende redenen, sommige echt buiten hun schuld en andere hadden veel kunnen voorkomen door beter beleid te voeren. Maar feit blijft dat er genoeg armoede is, die soms verborgen, overal is, zelfs bij de mensen waar jij het niet van verwacht.

  groetjes
  Mama

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk wel dat het er is, maar ik vraag me af in hoeverre je dat te zien krijgt. Dat is dan vaak het gevaar ervan, want als het zo verborgen blijft, kunnen mensen ook niet altijd helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn dochter werkt bij een asielzoekerscentrum. De asielzoekers staan momenteel in slippers buiten. Dat vind ik echt armoede...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik kan getuigen dat (relatieve) armoede bestaat.
  Man altijd gewerkt tegen iets meer dan minimumloon. 3 kinderen gekregen. Vrouw diabetes en slechte longen heeft nooit gewerkt (kunnen werken). Man geraakt in een ernstige depressie bijna 4 jaar geleden op 57 jarige leeftijd. Wordt voor 64 % afgekeurd en krijgt een wia uitkering van 1150 euro. Krijgt er een baantje bij de post. Verdient daar netto 200 euro, waarvan hij er 40 mag houden; dus 160 wordt op mindering gebracht met de uitkering. Dan moet er strak gebudgetteerd worden! En de ene zoon die nog thuis woont en studeert ( met gelukkig nu nog aanvullende beurs) draagt zijn steentje bij door zaterdags en in de vakanties in de kassen te gaan werken. Verder betaalt hij alles voor zichzelf: alle studiekosten, fiets en onderhoud en kleding voor zichzelf. Vrouw krijgt nog wel de 'aanrechtsubsidie' en ze hebben zorgtoeslag. Eigen huis ( premie A woning, wie kent ze nog?) Echter met een opgroeiend gezin was het op een bepaald moment nodig ( en mogelijk) alleen rente te betalen en geen aflossing; dus er staat nu nog steeds een redelijke schuld op het huis. Met veel passen en meten werden de vaste lasten aangepast. Dus nog steeds alleen de rente op de hypotheek en in de energie viel er ook te snoeien. En dat betekent echt kleding wassen in het wekelijkse zaterdagse bad mbv een centrifuge. (bijkomend voordeel dat de oude wasmachine niet verder verslijt) Verder zich wassen aan de wastafel. En alleen op zaterdagavond de verwarming op 19 graden. Verder 15/16 graden en s nachts nog lager. Geen kleding kopen dan alleen het noodzakelijkste tweedehands. Zuinig met water. Geen tv, maar internetabonnement (ook voor de studie van zoon) en daar tv op kijken. Bellen (eigenlijk vooral gebeld kunnen worden) met een heel klein mobiel abonnement. Alle giften geschrapt. (dubbeltjes in de kerkcollecte). Uitgeklede zorgverzekering, zonder aanvulling en ik zie ook zorg mijding (o.a diabetes niet laten controleren), want er is een hoog eigen risico. De oude kleine auto is er nog (hoe lang?) ; m i noodzakelijk , maar benzine budget is maar 15 euro per maand. Kinderen en kleinkinderen wonen niet in de buurt. Soms betalen kinderen het benzinegeld terug. Hoe beschamend. Tondeuze ipv kapper voor de man. Boodschappen 160 per maand. Bedragje voor kadootje bij een verjaardag. Geen vakantie, want is geld nodig om iets te vervangen in huis of de apk van de auto, andere laptop of bijv. fietsreparatie (nodig om zijn werk bij de post te doen). Dit was de situatie tot voor kort. Met allerlei kunst en vliegwerk had men nog het idee, dat men alles net rondgebreid kreeg. Geen abonnementen, of andere leuke dingen. Altijd nee zeggen als er iets leuks is. Geen leuk kraamkado kunnen geven bij de geboorte van een kleinkind. Maar ik denk dat ik de enige ben, die echt gezien heeft hoe krap het is. Er zijn er nog wel die denken dat ze knieperds zijn en alles op de bank zetten. Omdat ze nergens aan mee (kunnen) doen in het grotere familie verband en kennissenkring.
  Maar het ergste is dat na 3 jaar uitkering men nog maar een kleine 700
  euro krijgt, want de man moet 50 % van zijn verdiencapaciteit echt zelf
  verdienen. En dat is niet het geval. En dan gaat de uitkering naar beneden en kan er gekeken worden of er aanvullende bijstand mogelijk is. Dat betekent huis verkopen. En dat is teveel voor de man om echt nog verder te willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ja, armoede bestaat, soms door eigen schuld maar ook vaak genoeg omdat mensen amper een inkomen kunnen genereren, (voorbeeld: de schoonmaakster op mijn werk, zij werkt zich een slag in de rondte maar die paar uurtjes hier en daar schoonmaken levert nog geen minimuminkomen op en ze is te jong om zelfs maar een bijstandsuitkering aan te kunnen vragen, dan wordt ze terug naar school gestuurd)
  En wie zijn wij om te oordelen over roken, drinken, maar ook huisdieren of zelfs het krijgen van kinderen.
  Ook in NL geldt voor veel mensen dat ze maar twee loonbetalingen verwijdert zijn van de afgrond die we armoede noemen.
  Enne vakantiebanken?? ja waarom niet, als we wel jaarlijks 'arme' kindertjes uit Polen, Frankrijk en waar overal maar vandaan hier in Nederland in gastgezinnen opvangen dan mogen ook arme NL-kindjes ergens een week op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is idd een dubbel iets. Maar armoede bestaat! Ik weet dat het vaak lijkt (en ook wel zo is) dat mensen er een potje van maken. Maar die mensen liggen ook 's avonds in bed en slaan zichzelf voor hun hoofd of huilen bittere tranen dat het ze niet lukt, om de boel op de rails te krijgen. Het logeerkindje wat wij opvangen kan niets doen aan een moeder die door psychische en lichamelijke beperkingen niet elke dag fruit of een warme maaltijd krijgt. En nog veel meer dan dat mis loopt. Armoede bestaat en laten we er niet vanuit gaan dat iedereen met groot plezier gebruik maakt van de voorzieningen die er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vakantiebanken. Dit soort initiatieven zijn er al jaren alleen onder andere namen.Voor mensen die langdurig in de financiële en andersoortige knel zitten.Ik gun het ze om "even" de zinnen te verzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je kunt constateren dat armoede bestaat (meestal onvermogen met geld om te kunnen gaan, problemen aan te pakken), alleen weet ik niet wat de oplossing is. Je kunt sommigen geven tot je een ons weegt... Ik zit nu bijv. ook met mijn jas aan achter mijn laptop, gewoon om mijn energierekening laag te houden, te voorkomen dat ik in de problemen raak, niks mis mee. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zolang je op die manier de eindjes nog aan elkaar kunt knopen. Best toch. Maar ik stoor me aan het 'meestal onvermogen met geld om te kunnen gaan'. Klopt niet!

   Verwijderen
 13. Ja, er is armoede in Nederland. Soms door dingen die je niet in de hand hebt maar ook door eigen schuld. Ik deel je mening dat je zegt dat de oveheid er alles aan doet om mensen niet in armóede te laten leven niet. Alles is/wordt zo uitgekleed en het leven is zo duur dat wat je met de ene hand binnen krijgt er drie keer zo hard aan de andere kant weer uitgaat. Alles wordt aan alle kanten uitgemolken en het boeit de regering geen meter of mensen wel of niet rond kunnen komen. Op het moment hoor en zie ik alleen maar weer ontslagen om me heen. Waar het allemaal heen moet, ik weet het niet maar we zijn er nog lang niet. En het lijkt mij echt niet fijn om elke cent drie keer om te moeten draaien om rond te komen maar dat gaat steeds erger worden op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens. Ik geloof persoonlijk dat programma's als dubbeltje op zijn kant juist in het leven geroepen zijn voor politieke doeleinden. Namelijk dat de mensen gaan geloven dat niet kunnen rondkomen alleen maar te maken heeft met NIET met geld kunnen omgaan. Maar geloof me, dat zijn niet de echte probleemgevallen. Kijk hoe mensen met een klein inkomen/ lage uitkering door ontslag/ die schulden hebben door bedrogen te zijn/ met huizen onder water etc moeten rondkomen! Die zie je niet of zelden in zulke programma's.

   Verwijderen
 14. Vakantiebank tja, voedsel en kleding heb je nodig dus als je daar gebruik van kunt maken als jezelf te kort komt prima. Vakantie vind ik toch een ander verhaal. Als het erin zit gaan/gingen we op vakantie maar ook vaak genoeg thuis gebleven. Lekker fietsen, broodje mee, ijsje kopen onderweg en dan was het een prima dag. Lekker ligbedje in de tuin met een boekje. Vakantie kun je op veel manieren invullen en vind ik geen levensbehoefte.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zeker weten dat er armoede is, veel verborgen en zeker niet allemaal door overbesteding! Ik kom in mijn vrijwilligerswerk veel schrijnende gevallen tegen. Heel anders dan wat je bij een dubbeltje op zijn kant ziet! Dat programma rammelt aan alle kanten en geeft vertekend beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Armoede bestaat helaas in Nederland. Ik denk dat we met zn alleen te weinig rekening hebben gehouden met slechtere tijden, baanverlies, hogere zorgkosten etc.
  Aan de andere kant denken veel mensen 'recht' te hebben op een dure telefoon met dito abonnement, auto, vakantie, merkkleding tophypotheek. Als het dan fout gaat dan gaat het ook goed mis.
  Als ik terugkijk zou ik hebben gekozen voor een goedkoper huis. Alle andere zaken probeer ik inmiddels zuiniger te regelen. Zo heb ik een mobiel abonement van 9 euro, er staat een auto minder voor de deur en ik ben een buffer aan het opbouwen. Dit alles om te voorkomen dat als het fout gaat het ook aan alle kanten fout gaat.
  Als je jaar na jaar rond moet komen van een uitkering en je hebt hier en daar nog wat pech en weinig hulp dan kun je toch op een gegeven moment echte armoede kennen. Voor de kinderen die in armoede leven vind ik het heel zwaar. Die gun ik echt wel een vakantie van de vakantiebank.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Armoede bestaat. Maar ik denk dat wat wij op tv te zien krijgen, nog niet eens de echte armoede is. Dat zijn mensen die misschien schulden hebben of moeilijk rond kunnen komen. Maar de mensen die hun kinderen geen nieuwe kleding kunnen geven als het nodig is, waar maar één maaltijd per dag gegeten wordt en waar nooit geld is om iets leuks te doen, die zie je niet.

  Ik stoor me aan 'eigen schuld' of onvermogen. Natuurlijk zullen mensen in de schulden komen omdat ze niet slim met geld zijn omgegaan en teveel hebben uitgegeven dan er binnen kwam. Maar vaak hoor je dat dit komt nadat ze er financieel op achteruit gegaan zijn. Jezelf aanpassen aan salaris verhoging of promotie is makkelijker dan als je opeens met (veel) minder moet doen. Vooral omdat bepaalde kosten niet snel geschrapt kunnen worden. Denk aan hoge huur of hypotheek. Dat loopt toch door. Net als abonnementen, die lopen minimaal een jaar door, en ga zo maar door.

  Bij vakantiebanken heb ik een dubbel gevoel. Zelf ben ik in 1992 voor het laatst op vakantie geweest. Nu mis ik het niet, maar ik vind vakantie geen levensbehoefte. Maar ik kan me wel voorstellen dat het, vooral voor kinderen, eens heel lekker is om even weg te gaan. Al is het maar een week en al was het maar om op school ook mee te praten als de juf of meester na de vakantie de kinderen laat vertellen over hun vakanties.

  BeantwoordenVerwijderen