zondag 14 december 2014

Begroting 2015

We zijn alweer druk bezig om de begroting voor 2015 rond te maken. Het valt me op dat er best wel veel dingen duurder worden;
* Zorgverzekering (dit heeft ook te maken met de aankomende bevalling)
* Wegenbelasting (in verband met de nieuwe auto)
* Kinderdagverblijf
* Overige uitgaven (dit zijn de boodschappen en alle overige uitgaven naast de vaste lasten) In verband met de 2 meisjes, heb ik dit budget €150 per maand hoger gezet. Ik denk dat het wel meevalt, maar met een paar pakken luiers, wat kleding en wellicht flesvoeding (je weet het nooit) zit je er zo aan!
* Daarnaast mis ik straks een aantal maanden een stukje inkomen, doordat ik als zzp-er werk.

Eigenlijk hebben veel hogere lasten te maken met de komst van ons 2e en 3e kind, maar dat hadden we natuurlijk ook niet helemaal kunnen voorzien, haha! ;)

Om deze kosten (gedeeltelijk) op te vangen hebben we de laatste maanden ook wat extra besparingen doorgevoerd;
* We hebben binnenkort geen televisieabonnement meer
* We proberen al minder uit te geven aan de overige uitgaven, zoals lunches, koffie drinken etc.
* We zijn weer overgestapt van energieleverancier, zodat we volgend jaar weer een bonus ontvangen
* We kopen meer dingen tweedehands, vooral via marktplaats vinden we de laatste tijd veel dingen die we nodig hebben

Jammer genoeg kunnen we hiermee alles maar gedeeltelijk opvangen. We gaan er dus zeker op achteruit, en dat betekend dat we een stuk minder kunnen sparen. Als ik de reacties lees op mijn stukje; "armoede in Nederland" dan hebben we niks te klagen, maar het is toch even zuur.

2014 was voor ons een duurder jaar, mede door de bruiloft en de nieuwe tweedehands auto die aangeschaft is (en inmiddels opgehaald, yes!)

In 2015 willen we graag het huis laten verven, want dat moet wel echt eens gebeuren, maar dat is ook een flinke uitgave.

We twijfelen nu een beetje om de zorgverzekering gewoon per maand te betalen, maar eigenlijk vind ik dat ook weer zonde voor de korting die je krijgt bij jaarlijks betalen. Dan kunnen we de buffer weer aanvullen en in de zomer het huis laten doen. Daarnaast kunnen we natuurlijk altijd nog tegenslagen krijgen zoals een kapotte wasmachine, koelkast etc. etc. dus hoe straks moet je je buffer hanteren? Als we hem uiteindelijk maar weer kunnen aanvullen, dan komt het natuurlijk goed.

Weet jij al hoe je ervoor staat in 2015? Wordt het krapper of krijg je juist meer te besteden?

7 opmerkingen:

  1. Als onze oudste zoon een baan krijgt zullen we meer te besteden krijgen. Hij is net afgestudeerd en woont nu weer thuis. Wij betalen dus zijn zorgverzekering, voeding etc. Dat zou hij dan zelf gaan betalen.
    Hoe het plaatje er verder uit gaat zien is nu nog wat onduidelijk. De kosten voor vervoer zijn heel veel lager geworden door de verhuizing dichterbij het werk. Maar voor dit huis betalen we meer hypotheek en hebben we hogere kosten.
    We hebben ook veel meer wooncomfort en dat is ook wat waard :-)
    De zorgverzekering wordt duurder, mijn heffingstoeslag lager, manlief moet meer belasting gaan betalen, maar krijgt per januari ook weer een periodiek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik hanteer geen vast bedrag als buffer.. we sparen en hebben geen specifiek einddoel of minimumbedrag.. het bedrag groeit elk jaar, maar ja geen koophuis waar we het geld in kunnen stoppen, dus dat is wel een verschil.. ;)

    verder is hier de planning ook al eventjes klaar, had er in september ofzo opeens energie voor.. inkomens weet ik nog niet exact (weet dat van man uberhaupt pas op de dag dat t uitbetaald is en van mezelf de laatste gewerkte dag van de maand.. ) dus het basissalaris van man ingevoerd en voor mij 300 per maand zodat er iig iets staat.. hiermee kan ik geen sluitende jaarbegroting maken maar dat is niet erg.

    vraag me wel even af, maar denk t wel, heb je een ZeZ uitkering aangevraagd voor je verlof ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klinkt wel heel herkenbaar, dat wisselende inkomen ;) dat heb ik dus ook. Het is altijd afwachten wanneer er betaald wordt. Ik heb inderdaad een zez uitkering aangevraagd, dus ik hoop wel dat ik die krijg, dat zal weer wat schelen.

      Verwijderen
    2. maandelijks gezien heb ik er geen last van. inkomsten gaan zsm naar een soort tussenrekening, een spaarrekening. hier blijft het staan tot alles binnen is en ik alle bedragen dus weet en weet of er extra uitgaven zijn die maand. 500 blijft erop als buffer, elke 1e van de maand een bepaald bedrag terug naar de betaalrekening en alles wat na die 500, t maandbedrag en evt extra uitgaven overblijft, gaat naar Mone.You als "echte" spaarrekening waar we tot nu toe nog niets af hebben hoeven halen omdat we genoeg hebben aan t maandinkomen en de tussenspaarrekening als soort maandelijkse buffer. werkt voor ons perfect. zo hebben we totaal geen last van de inkomstenschommelingen, t feit dat manliefs salaris 4 wekelijks komt, en ik 4 verschillende (elke maand dus ook wisselende) bedragen krijg, elke maand weer op andere data, afhankelijk van wanneer de ouders van mn opvangkinderen betalen...

      Verwijderen
  3. Hier ook wisselend inkomen, maar een welkome verrassing was de AO-verzekering die een fors bedrag uitkeerde na de bevalling. Heb jij die misschien ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor ons wordt het volgend jaar moeilijker, vanaf september heb ik geen recht meer op een ww uitkering, en zullen we het met het salaris van mijn man moeten doen. Ik verwacht niet in de komende maanden nog een baan te vinden. Ben al twee jaar werkeloos thuis en hier in het noorden van het land zijn er weinig banen. Bovendien heb ik nog een beperking dat ik niet zo heel ver kan auto rijden door mijn rsi klachten. En dicht bij huis is er niks te vinden. Toch gaan we ervoor en ga ik er van uit dat we ook van 250 euro per maand aan boodschappengeld rond kunnen komen. We zullen zien. Spaar wel straks de belastingteruggave die in juni komt. Zodat we een buffertje hebben.

    BeantwoordenVerwijderen