maandag 3 november 2014

Uitgeput en een burn out

Ik las laatst een artikel dat vele mensen s'avonds na het werk uitgeput zijn. Daarnaast heeft 12% van de Nederlandse werkende bevolking last van burn out verschijnselen....

Nou, dan zijn we goed bezig met z'n allen... ik schrok van het hoge cijfer. En ik schrok ook dat er dus kennelijk zoveel mensen zijn die s'avonds gewoon niks meer doen, omdat ze gewoon de energie niet hebben.

Toen ik nog in loondienst werkte, was de stress wel heel herkenbaar. Eerst gewoon door het werk, kind op tijd ophalen bij het kdv, hopen dat de trein geen vertraging had etc etc. En daarna door het arbeidsconflict. Maar dat is nu gelukkig allemaal achter de rug. Ik werk nu alleen nog maar voor mijzelf en heb geen stress, ik werk wanneer het kan en verdien daar een leuk extraatje mee. Ik geef gelijk toe dat man nu het meeste binnenbrengt, maar daarnaast zorg ik weer het meeste voor onze kleine man (en de 2 kleine meiden in mijn buik natuurlijk) ;) ;)

Gisteren las ik een artikel over minder werken en minimalisme. Erg interessant, want ik wordt daar altijd heel gemotiveerd van. We denken altijd dat we meer geld moeten verdienen om uiteindelijk misschien minder te werken, maar dit artikel zette in op een heel andere manier.

Namelijk het minimaliseren... doe je spullen weg, verkoop ze en los met dat geld je hypotheek bijvoorbeeld eerder af. Daarnaast bekijk je waar je nog op kunt bezuinigen.... en bekijk je wat je het waard vind om een dag minder voor te werken.

Bijvoorbeeld; Je verdient met 1 dag in de week werken €350,- per maand netto. Dan bekijk je dus waar je allemaal op kunt besparen zodat je die €350,- bij elkaar bespaart. En dan lijken mensen ineens wel een stapje verder te willen bezuinigen.... denk aan de auto wegdoen of je televisie abonnement er helemaal uitgooien. Waarom niet als je er een dagje in de week extra vrijheid voor terugkrijgt?!

Als ik naar onze situatie kijk, zouden we dit misschien wel kunnen realiseren voor man. Dan heb ik het wel over 1 dag minder werken in de week hoor! Helemaal stoppen met werken zal niet zo snel lukken ;) We gaan hier eens goed over nadenken, want als we dit kunnen realiseren, krijgt man ook nog eens veel meer mee van onze kinderen... en hebben we nog meer tijd samen met ons gezin, wat een rijkdom! Daar wordt ik nog vrolijker van!

We hebben besloten om eens te kijken of we het kunnen realiseren en op welke termijn...

Zou jij overwegen om minder te gaan werken? En zou je dat dan doen door te besparen of door eerst meer geld binnen te halen?!

9 opmerkingen:

 1. Wij doen het inderdaad al jaren minder werken en dan ook minder inkomen ;-)
  Om gewoon wat meer tijd voor andere dingen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het moet ook passen in je functie. Ikzelf werk 25 uur (in 4 dagen) en dat is voor mij goed te doen. Man daar in tegen werkt meer dan full time als manager van een IT afdeling van een groot bedrijf. Hij kan in deze functie echt niet minder werken. Dat is onbespreekbaar. Nu heeft man een mooi salaris en hij mist echt geen belangrijke dingen want dan zorgt hij dat hij er bij is. Een baan op een lager niveau zit er ook niet in want dan nemen ze je zeker niet. Man wordt wel regelmatig benaderd voor een "betere" baan met denk ik nog meer uren. Dat doen we maar even niet.
  Voor het geld hoef ik helemaal niet te werken. We kunnen ruim leven van het loon van man maar ik heb het enorm naar mijn zin en heb ook niet jaren geleerd om nu thuis te gaan zitten. Ik vindt het alleen wel een rustig idee.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij werken allebei voltijds en soms zelfs meer. We werken samen in ons atelier aan huis. Altijd genoeg tijd gehad voor de kinderen en ook voor elkaar. Het was en is een luxe situatie: mooi weer, laten we gaan zwemmen/fietsen/wandelen/schaatsen, koekjes bakken, naar de middagvoorstelling of wat dan ook laten we het doen, we gaan vanavond wel weer aan het werk! We wonen prachtig, boerderijtje met volop ruimte, maar leven heel eenvoudig. Dat niet iedereen zo kan leven begrijp ik ook wel maar een volle werkweek zonder stress en met veel tijd voor elkaar is dus soms wel mogelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is hier een combinatie van moeten en keuze. Mijn lichamelijke situatie is niet zo denderend en als ik zou werken (ook deeltijd), zou er veel afvallen voor mij... en dus ook voor het gezin. Door niet buitenshuis te werken, kan man zich lekker ontspannen, als hij eenmaal thuis is van 't werk en op zijn vrije dagen echt lekker doen waar hij zin in heeft. Ik zelf kan door deze keuze het gezin helemaal zelfstandig draaiende houden en voel me daar erg goed bij. Dat we daardoor financieel minder kunnen is voor ons geen issue (meer).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij wilden beide meer tijd met de kinderen. Dat hebben wij gerealiseerd door besparingen door te voeren. Man werkt nu 20 uur, de andere 20 uur neemt hij ouderschapsverlof op. Onbetaald uiteraard. Ik werk straks na mijn bevallinsverlof 24 uur.
  Heerlijk voor ons alle vijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook steeds minder gaan werken door mijn hypotheek af te lossen en dus minder vaste lasten te hebben. Ik heb nu mijn huis afgelost en werk nog een halve baan. Genoeg tijd over voor mezelf en het vrijwilligerswerk wat ik doe. Ik krijg er wel eens opmerkingen dat ik zo weinig werk (woon alleen), maar heb daar ook dingen voor gelaten. Ik leef sober zonder dat het ongezellig wordt. Mijn 'extra' geld is voor dingen meg mensen doen en niet voor dingen kopen. Het bevalt mij goed, ik zeg altijd dat ik al half met pensioen ben. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben er toen ook bewust voor gekozen om dingen te laten zodat ik twee dagen kon werken en man vier dagen. Was nog best een dingetje want hij had een voltijds baan en dat kon allemaal niet in zijn functie bla bla bla (volgens zijn werkgever dan). Een werkgever mag je niet zomaar weigeren om minder te werken daar moeten zwaar wegende economische belangen aanhangen. In iedergeval het heeft een jaar strijd gekost maar uiteindelijk werkt hij nu al een aantal jaren een dag minder. Dit tot volle tevredenheid van ons en het bedrijf heeft er ook geen last van gehad. Alles is te realiseren met een beetje goede wil van beide kanten alleen dat ontbreekt er bij de meeste werkgevers aan. In het begin was het even wennen aan een lager inkomen maar nu weten we niet beter. Ook daar moet je je weg weer even in vinden.
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vraag me af of mensen allemaal zo uitgeput zijn van het werken of dat het iets anders is. Misschien iets in het voedingspatroon, of misschien door straling van telefoons en televisies, of misschien doordat je constant gebombardeerd wordt met informatie via email, whatsapp, telefoon, facebook etc. We nemen ook gewoon totaal geen rust meer met zijn allen denk ik. Je moet constant bereikbaar zijn... Zelfs als thuisblijfmoeder word ik daar af en toe doodmoe van. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. minder werken is als gastouder lastig. mijn opvangkindjes komen flex, dus geen vaste dagen. als ik dus 1 kind opzeg, werk ik vaak net zo veel dagen, maar minder inkomen. lost dus niet veel op..

  wat betreft moe na t werk.. ik ben al 15 jaar veel moe, moet al 15 jaar mn energie verdelen. huisartsen konden niets vinden en verder zoeken kostte me meer energie dan ik had en ik heb ermee leren leven. het is ook niet heel extreem, maar wel nauwelijk senergie om veel extra's te doen. jusit nu door regelmaat van mn kids gaat t eigenlijk beter, maar savonds echt geen puf om nog de deur uit te gaan. snap vanuit mezelf bekeken dus ook niet dat anderen dat ee paar x per week kunnen :p maar vind het wel leuk voor ze ;) nu liggen hier de kids ook pas 19.45 in bed, vind het daarna gewoon te laat om nog weg te gaan..ben blij dat ik gewoon thuis kan blijven savonds en niets moet. en als we een x zonder kids weggana en rond 20u afspreken voelt dat als extreem laat :p
  ik hoef ovoor mezelf het weekend ook niet extreem vol te plannen bijv. kon als tiener ook echt geen 2/3 dagen achter elkaar stappen, moest echt bij komen bijv.
  je leert ermee leven, je leert veel over eten, suikers, en natuurlijk cafeine en energie verdelen. het gaat nu erg goed gelukkig, maar ben wel blij dat ik savonds op de bank mag ploffen als mn huis weer toonbaar is voor de volgende dag (morgen om 7u alweer gastkindje ;) vandaar)

  BeantwoordenVerwijderen