woensdag 12 november 2014

Hoe maak je een goed weekmenu? Tips!

Sint Maarten was bij ons een groot succes, er zijn 8 zakken snoep doorheen gegaan! Echt enorm veel kinderen. Onze kleine man was flink aan het opknappen, maar de hele tijd bij de deur staan hielp uiteindelijk niet echt mee, daarna was hij weer flink aan het hoesten.
Nu gaan we alweer richting Sinterklaas en dan richting de kerst, het gaat eigenlijk allemaal heel snel...

Nu dan weer even over ons weekmenu, want daar gaat dit stukje tenslotte over... ;)
Wij maken een weekmenu omdat we dit makkelijker vinden met boodschappen doen, daarnaast weten we wat we gaan eten en bespaard het op de boodschappen, maar hoe maak je nou een goed weekmenu?

1. Voorraad opmaken;
Kijk eerst eens in je kasten wat je allemaal nog hebt. Zijn er dingen die snel opmeten of die er al langer staan? Verwerk ze in je menu, zodat je niks hoeft weg te gooien.

2. Lijstje maken;
Pak de folder erbij van jouw supermarkt en maak een duidelijk boodschappenlijstje, ik maak vaak een lijstje en daarnaast schrijf ik ons weekmenu op, dan heb ik dus 2 lijstjes waar alles op staat.

3. Aanbiedingen;
Deze hoort eigenlijk bij stap 2, maar kijk in de folders of op internet wat er in de aanbieding is. Kun je dit verwerken in je weekmenu of zou je het kunnen bewaren of invriezen? Neem het dan mee!

4. Wissel af;
Ik heb weleens gelezen dat veel mensen maar een stuk of 15 tot maximaal 20 gerechten koken, en deze rouleren dan. Als je een weekmenu maakt, valt dit je vaak ook erg op, hoog tijd dus om afwisselend te gaan eten, want daardoor krijg je allerlei soorten voedingsstoffen binnen en dat is gezond. Kies nieuwe recepten uit een boekje bij de supermarkt of kijk op internet, het staat er vol mee!

5. Restjesdag
Ik plan sowieso altijd een restjesdag in. Wij houden vaak iets over en de vriezer zit over het algemeen gewoon vol, dus het is veel handiger om het snel op te maken. Wij hebben ook vaak dat de week iets anders loopt, dan veranderen de dagen of eten we opeens toch niet thuis. Het gerecht kun je dan alsnog maken op de restjesdag of doorschuiven naar volgende week.

Als kleine inspiratie nog ons weekmenu voor deze week;
Maandag 10 November;
Restjesdag,
restje van zondag en een restje zuurkoolstamppot uit de vriezer

Dinsdag 11 November;
Tomatensoep met vers gebakken brood (allebei zelfgemaakt)

Woensdag 12 November;
Ovenschotel met macaroni, kip, courgette en tomaat
Ik kreeg laatst een pakje van dit gerecht bij de supermarkt. Hoewel ik weinig met pakjes en zakjes kook, gaan we het toch lekker proeven en het is vast lekker.

Donderdag 13 November;
Wij eten bij mijn ouders

Vrijdag 14 November;
Man eet op zijn werk en ik eet samen met kleine man waarschijnlijk bij mijn ouders, we hebben daarna een familiefeestje en wij rijden dan met mijn ouders mee.

Zaterdag 15 November;
Boerenkoolstamppot
Ik <3 boerenkool!!!

Zondag 16 November;
restjesdag of anders pasta met tomatensaus





6 opmerkingen:

  1. Hoi,

    bedankt voor de duidelijke beschrijving, dat helpt hier voor het opstellen van een weekmenu en boodschappenlijst!

    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik doe het ongeveer net zo. helaas hier wel vaste gerechten. zou wel meer willen uitproberen, maar man is een echte vleeseter en lust weinig vlees en ben juist een echte groente eter (terwijl manlief dat niet graag eetn/lust... dus er mag niet te veel in of bepaalde groente helemaal niet enz..) best lastig dus! heel soms tijd en energie om apart te koken zodat ik zelf eens iets nieuws uit kan proberen, maar komt neit vaak voor met fultime werken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt leuk, een familie feestje. Ik zie je vast vrijdag haha! Groet Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke post en bedankt voor de tips! Ik vind het elke week een sport om een gevarieerd menu samen te stellen. Voor 1 persoon is dat best een puzzeltje. Bijv. 1 bakje champignons gaat niet in een keer op, dus dan moet ik een paar gerechten bedenken waarin ze verwerkt kunnen worden. Gelukkig ben ik gek op koken en recepten zoeken, dus ik heb daar plezier in. Verder de aanbiedingen erbij betrekken en onder mijn budgetbedrag te blijven.
    Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik werk ook al erg lang met een weekmenu en merk gewoon echt dat er veel minder wordt weggegooid.
    Het allergrootste voordeel vind ik toch echt dat ik niet elke dag weer opnieuw hoef te bedenken wat er dit keer weer op tafel moet komen.

    We eten wel vaak hetzelfde. Dat komt omdat Zoonlief echt voor de aardappels -(sommige) groenten - vlees is.
    Manlief houdt juist van exotisch eten en ikzelf hou van Italiaanse gerechten... een beste puzzel dus om iedereen tevreden te houden :)

    BeantwoordenVerwijderen