donderdag 13 november 2014

Minimalisme, aan de slag!

De laatste weken lees ik weer veel over minimalisme. Het spreekt mij heel erg aan; het tevreden zijn met dat wat je hebt, het vooral niet kopen van onnodige spullen en vooral ook veel onnodige spullen wegdoen.

In de praktijk merk ik dat het nog niet zo erg lukt, vooral met een klein kind, lijken alle spulletjes het huis wel in te vliegen. Een cadeautje hier, een cadeautje daar.... een kast vol kleding (ook voor mijzelf, veelal gehad) en zo blijkt maar weer dat we best wel veel spullen hebben.

Nou heb ik persoonlijk niet de behoefte om in een heel leeg huis te wonen, maar iets minder dat kan zeker wel!

Mijn originele plan was om het hele huis opgeruimd en uitgezocht te hebben voordat de baby zou komen, maar toen bleken het er twee te zijn en inmiddels heb ik niet zoveel energie meer om dingen grondig aan te pakken, en moet ik ook gewoon mijn rust pakken om de zwangerschap goed te laten verlopen. En dat is wel lastig als je nog zoveel dingen wilt doen ;) maar beter zal het niet meer worden en na de bevalling zal ik het druk genoeg hebben (denk ik zomaar) *heel sarcastisch*

Toch wordt ik dus weer erg enthousiast als ik over minimalisme lees. We zijn/waren van plan om straks een hulp in de huishouding te "nemen" omdat we het al druk genoeg hebben, maar... als er nog heel wat spullen weggaan, kunnen we dit geld misschien wel in ons zak houden en dat is alleen maar mooi voor als man in de toekomst minder zou gaan werken, want daar wordt ik nog blijer van!

Daarom heb ik besloten om toch nog het een en ander aan te gaan pakken. Vooral grote dingen kunnen mooi op marktplaats en kunnen dan ook mooi nog iets opleveren, dit geld kan dan naar de extra aflossing voor de hypotheek, want de eerste extra aflossing hebben we wel bijna bij elkaar, maar is nog steeds niet gehaald omdat onze prioriteit anders ligt (sparen)
maar extra geld van verkopen kan dan mooi daarheen, alle beetjes helpen.

Ik ben benieuwd of we überhaupt ooit heel minimalistisch gaan leven, maar ja, zolang we er elke keer aan beginnen zal er vast wel ooit een punt komen dat we best goed bezig zijn ;)

Leef jij minimalistisch? Tips zijn van harte welkom!

9 opmerkingen:

 1. nee vind dat als gastouder erg lastig.. ik wil verschillende soorten speelgoed hebben.. series wat uitbreiden (little peope, duplo is er genoeg (alhoewel iets meer treinrails zodat ze een leuke baan kunnen maken ipv alleen een ovaal...) dochter playmobile en lego (en zelf wil ze pinypon..) spelletjes, natuurlijk veel knutselspullen! 3 kinderstoelen, wipstoeltje, tig boxkleden (kunnen er wel een paar van weg.. gebruik er maar 3 ofzo...) tig boekjs enz.. kan t baby/peutespul dus niet weg doen (wil wel langzaam minderen.. bekijken waar kinderen nu echt mee spelen en dan een deel weg en een deel boven en dan wisselen.. ) maar vind het moeilijk ;) vooral ook omdat ik boven flink moet opruimen wil ik het netjes neer kunnen zetten en investeren in goede opbergbakken (en investeren is niet mn sterktste punt.. komt vaak neer op hier 3 goedkope bakken en dan de voglende x weer en zo dus tig verschillende bakken en manden en dus nog rommelig... )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik leef niet superminimalistisch. Maar wat me wel geholpen heeft om overzicht te krijgen en houden is de website van Flylady. Met vaste routines in het huishouden, en opruimtaakjes als "27 dingen wegdoen". Zeker als je straks twee kindjes hebt zal je misschien met die methode best goed uit de voeten kunnen. Owja, het is erg Amerikaans, met slagans als, "Shine your sink"en "You're never behind". Vooral die laatste vond en vind ik erg prettig.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog niet echt, maar ik probeer het wel. Dus: veel weg doen en zorgvuldig kijken naar wat naar binnen komt. Maar ik merk ook dat ik er (nog) niet altijd even scherp op ben, dus het is nog geen tweede natuur. Overigens wel in vergelijking met wat mensen om me heen, dus wat dat betreft zie ik wel dat ik (voor mezelf dan) wat stappen in de goede richting heb gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I ♥ minimalisme! Weg met al die meuk! Ik heb trouwens nog meer dan genoeg meuk, dat dan weer wel... Maar ben dus ook bezig met opruimen en wegdoen van spullen die wij zelf niet (meer) gebruiken. Ik wil uiteindelijk alleen nog die dingen overhouden die ik ook mee zou nemen met een verhuizing naar een (veel) kleiner huis. Dat maakt het wegdoen makkelijker... En ook als het niet zo snel gaat, alle beetjes helpen en weg is weg... Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Minimalisme is altijd relatief. Wat voor jou minimaal is, is voor een ander veels te karig en voor weer een ander nog ruim en luxe. Kijk waar jouw rek zit. Ik vind het fijn dat alles wat ik in mijn huis heb, een betekenis heeft. Prullen komen er bij mij niet meer in. En ja, dat zijn prullen in mijn ogen. Voor een ander zijn ze juist heel belangrijk. Maak je eigen keuzes daarin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een kastje per dag (inclusief blog) dat was mijn antwoord op de vele spullen in huis. Werkt echt! Wat ook werkt? Minder te besteden hebben. Mijn man heeft momenteel geen vast werk, na een half jaar werkeloos te zijn geweest werkt ie nu tijdelijk via een uitzendbureau. Dat maakte dat we heel voorzichtig zijn geworden met uitgeven. Ik koop wel wat nodig is maar ik ga niet meer even spontaan langs de tweedehandswinkel of de kringloop. En weet je wat? Ik ben toch nog heel tevreden! Misschien nog wel meer dan van tevoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou niet van veel spullen, maar ik ben ook niet minimalistisch. Soms vind ik het zelfs best wel moeilijk om dingen weg te doen, zoals babykleding. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben precies als Daantje. Heb weinig spullen in de woonkamer en slaapkamers staan. Behalve bij dochterlief. Stoffen heb ik altijd zo gedaan. Toch vind ik mijzelf niet minimalistisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel weggedaan in verband met verhuizen. Heb nog wel mooie playmobil. Maar kom er niet een toe het op marktplaats te zetten, want ben nog steeds aan het opruimen!

  BeantwoordenVerwijderen