zaterdag 15 november 2014

Het beste voor je kind....

Als ouder wil je het beste voor je kind... een uitspraak die mij sinds de zwangerschap van kleine man me continu werd verteld. Helaas voor iedereen die dit roept, ben ik het er niet zo mee eens. Ik wilde geen gloednieuw kamertje en gloednieuwe kleertjes, ik heb veel dingen tweedehands gekocht en dat ging prima. Achteraf ben ik blij dat we geen duizenden euro's hebben uitgegeven, want die baby weet later echt niet meer dat hij of zij in een kamertje van €2000 geslapen heeft. Wellicht zien ze het op de foto's terug, maar verder zal het ze weinig interesseren.

Laatst had ik een mooi gesprek met mijn moeder. Ze vertelde dat ze het bewonderde dat wij eigenlijk juist iets minder voor ons kind willen. Ik heb weleens geblogd dat zij opgroeide in een gezin met 9 kinderen en dat er altijd weinig speelgoed, kleding en eten was. Toen ze zelf kinderen kreeg, wilde ze dat wij het beter zouden krijgen en wij hebben dan ook echt niks gemist toen we opgroeiden. Ze was er al die tijd van overtuigd dat je altijd wilt dat je eigen kinderen het beter hebben, maar dat is bij ons dus niet zo.

Want ik vind bijvoorbeeld helemaal niet dat onze kleine man het zo slecht heeft.... hij heeft bergen met speelgoed, een kast vol met kleding (zelfs al kleding in grotere maten) hij krijgt elke dag een warme maaltijd en komt elke dag buiten. Daarnaast heeft hij een spaarrekening waar al een mooi bedrag op staat, dus in mijn ogen mist hij echt niks en kan het best allemaal wel iets minder.

Ik wil mijn kind juist meegeven dat je niet altijd alles hoeft te hebben. Dan spullen niet gelukkig maken en dat geld handig is, maar niet zaligmakend. Ik denk dat hij zich later de vakanties herinnert, of de dagen dat we leuke dingen met hem deden, net zoals ik van vroeger vooral nog weet dat mijn vader vaak meeging met schoolreisjes en ik dat zo geweldig vond! En dat de vakanties altijd een groot feest waren, papa en mama allebei thuis, voor een paar weken... en dan gingen we ook nog naar een huisje, een camping of een heuse watermolen! Ik vond dat altijd fantastisch.

Het valt mij meer en meer op dat kinderen tegenwoordig heel veel spullen hebben. En hoewel wij toch proberen minder te kopen en dat een beetje tegen te gaan heeft hij alleen toch al 2 driewielers, 2 loopfietsen en een fietsje voor straks, om maar een paar dingen te noemen.

Het enige dat mij nog meer opvalt is dat hij zo geniet als zijn vader thuis is. Als hij gaat werken, dan vind onze kleine man dat niet altijd leuk en heeft hij liever dat zijn papa lekker thuis blijft om met hem te stoeien, met de auto's te racen of huizen te bouwen met zijn duplo. Wat dat betreft weet onze kleine man al heel goed waar het om gaat in het leven ;)

Wil jij altijd het beste en het nieuwste voor je kind(eren)? En hoe ga jij om met de hoeveelheid speelgoed/spullen etc?

12 opmerkingen:

 1. Ik kan jouw stukje alleen maar beamen! Het beste hoeft niet altijd het duurste en het meeste te zijn. Het beste is in mijn ogen kijken naar je kind en geven wat hij/zij nodig heeft. En wat het meeste nodig is, is liefde, warmte, veiligheid. Niet het duurste speelgoed of een duur kamertje.

  Zoals je wel hebt gelezen op onze blog lopen wij hier soms ook tegenaan met de mening van andere mensen over 2ehands kleding. Maargoed, ik koop liever nu goedkoop en dat we Tobias dan later een flink bedrag kunnen geven voor zijn studie dan dat ik me nu helemaal arm koop en straks niks meer kan geven. En inderdaad, het is ook fijn dat Sander nu 36 uur kan werken ipv 40 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen onze kinderwagen was heel erg duur, maar ik wilde hem heel erg graag en in mijn tijd waren de driewielers hip en ik kon/kan er niet mee overweg. Dus die kostte bijna 1.000 euro, maar nu 7 jaar later nog steeds geen spijt van want hij wordt nog steeds gebruikt door de jongste en ik vind hem nog steeds het mooist, dit model.
  Toen de zoon klein was tot zijn 2e bijna alleen maar gekregen kleren gehad, daarna was de bouw van zoon niet meer geschikt voor de kleren die ik zou kunnen krijgen, dus heeft zij er een andere vriendin blij mee gemaakt. Nu bij dochter krijg ik de kleding wel weer en heb dan ook bijna niks voor haar gekocht. Ik denk alleen dat dit ook niet lang meer duurt want ik ben niet zo van de donkere kleuren en vriendin wel.
  En hier ook veel 2e hands spelletjes. Vind ik gewoon leuk om te doen. Maar met Sinterklaas en verjaardag wel nieuw spul. En hier vinden de kinderen het ook geweldig als papa thuis is. En de kinderen hebben ook elk een goede spaarrekening voor hun eventuele studie later. Dus in principe is dit toch al het allerbeste voor je kind overhebben. Want wat moet je met zoveel fietsen:-) Nu voor jullie wel handig met de tweeling op komst; voorbedachte rade:-)

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zeker het beste voor mijn kinderen willen, maar onder 'het beste' versta ik: (de mogelijkheid voor) een goede opleiding, een veilig thuis, voldoende aandacht en liefde. En natuurlijk niet in die volgorde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben gescheiden toen mijn dochter 7 jaar was en moest op de centjes letten, dus kreeg mijn dochter minder dan de meeste kinderen in haar omgeving, bovendien wilde ik graag een buffer opbouwen voor mindere tijden, inmiddels is zij 26 en ging op zichzelf wonen, doordat ik altijd zuinig ben geweest kon ik haar aardig op weg helpen met een aantal spullen , we hadden daar laatst een gesprek over en toen zei ik, kijk daarom ben ik altijd zo zuinig geweest en kreeg je als kind niet zoveel als andere kinderen, verbaasd keek ze me aan en zei ,mama ik kreeg altijd best wel veel en vond nooit dat ik minder kreeg dan andere kinderen , zo zie je maar dat je je kinderen echt niets te kort doet door niet altijd het duurste en het beste te kopen, de aandacht en de liefde die je gaf en de moeite die je deed om het goed mogelijk te doen is vaak meer waard dan de duurste kados

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Wij werken beide weinig, ik 24 uur, man 20 uur. Tijd samen met de kinderen is veel belangrijker dan al t andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het "beste" heeft niets te maken met geld of spullen. Het beste heeft te maken met welke vorm past bij jou en jouw kind. Dus welke vorm aandacht , liefde, opleiding, vrijheid enz. Zoals hierboven al vaak beschreven. Ik word al blij als ik het lees. Consuminderoma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja natuurlijk wil ik het beste voor mijn kinderen.
  Maar onder het beste versta ik absoluut niet dure nieuwe kleren of spullen.
  Het beste is een liefdevol thuis.
  Plezier maken en tijd voor elkaar hebben.
  Dat vind ik het beste voor mijn kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het beste wordt vaak heel veel geld bij gedacht.

  Wij letten echt op budget maar kinderen hebben hier ook dure merkkleding en bv ruim 200 dvd en speelgoed waarbij je een bakwagen mee kan vullen.

  Maar bijna alles komt bij de kringloop vandaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi, via via ben ik op je blog beland. Leuk en herkenbaar stukje! Wij willen ook het beste voor onze kinderen. Vroeger, in de tijd van onze oudste twee kinderen dacht ik ook dat het duurste ook het beste was. Inmmiddels, een aantal jaar wijzer en een paar kinderen rijker zie ik dat kinderen veel gelukkige worden van aandacht dan van dure spullen. Samen dingen ondernemen, kokkerellen, knutselen is veel meer waard dan het duurste speelgoed. Ik merk dat de kinderen nu meer genieten en tevredener zijn met wat ze hebben.
  Inmiddels ben ik ook veel minder gaan werken heb heb dus veel meer tijd voor ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom en lees lekker mee :) wat goed dat je nu minder kunt werken en meer kunt genieten, dat is ook ons doel!

   Verwijderen
 10. Het beste is warmte,eten en liefde. Onze kinderen hebben weinig qua materieel. Maar onze zoon gaat wel naar een goede school wat weer duurder is want het is verder reizen.

  BeantwoordenVerwijderen