donderdag 16 oktober 2014

Verwarming

De herfst is wat mij betreft deze week echt begonnen, wat was het de laatste dagen soms koud, tel daar de regen en het vroegere donker worden bij op en je begrijpt dat ik niet echt een fan ben van de herfst ;)

De Lente vind ik heerlijk, weer langere dagen, een zonnetje en weer lekker naar buiten

De Zomer vind ik ook leuk, lekker buiten eten en in de zon liggen. Vaak vakantie en vrije tijd.

De Winter vind ik ook leuk, ik vind de kerstdagen gezellig, de versieringen, de tuincentra en de oliebollen…. Januari vliegt meestal voorbij en dan gaan we alweer op naar de lente!

Maar de herfst begrijp ik dus niet zo…. het regent vaak veel en daardoor heb ik weinig zin om lekker naar buiten te gaan. Ik vind het dan wel erg leuk om lekker knus thuis op de bank te zitten met warme chocolademelk, maar dat zijn dan alleen de dagen dat ik ook echt lekker thuis kan blijven. Als het regent en je moet de deur uit… nee, dat vind ik niks!

Natuurlijk mogen we dit jaar niet klagen, we hebben veel zonnige dagen en ook komend weekend wordt er mooi weer voorspelt, daar geniet ik dan volop van!

Even terug naar de essentie van mijn stukje…. de afgelopen dagen waren koud! En het voelt soms wat kil aan in huis. Ons huis is erg goed geïsoleerd en dat betekend dat de hitte zomers dagenlang blijft hangen, maar dat betekend ook dat het in de winter niet snel afkoelt. De thermostaat is nog niet onder de 21 graden geweest en wij hebben de verwarming dus echt nog niet aangehad. Dat was andere jaren wel anders! Vorige winter was mild, maar ik kan me ook jaren herinneren dat het nu al flink koud was!

In de winter zet ik de verwarming zo laat mogelijk aan (ook als ik de hele dag thuis ben) In de ochtend schijnt de zon (als hij schijnt) in de woonkamer. Ik gooi dan eerst alle gordijnen open om de warmte binnen te laten. Het koelt dan vaak in de loop van de middag af en het is dan vaak pas s'avonds nodig om de verwarming aan te doen. Hoewel we graag besparen, ga ik niet in de kou zitten. De verwarming staat op 20 of 21 graden, dat vinden wij het lekkerst. Hoewel ik natuurlijk blij ben dat we hem dit jaar nog niet aangehad hebben (en nu dus alweer besparen op de gasrekening)

Heb jij de verwarming al aangehad? En bij welke temperatuur voel jij je behaaglijk?

Op de hoogte blijven van alle blogs? Volg Samen besparen op facebook! klik hier

11 opmerkingen:

 1. Ik heb een paar keer een halve minuut ongeveer de gaskachel aan gehad. Wat temperatuur betreft hoefde het niet echt - het was nog 18,5 graden (minder goed geïsoleerd huis) en dat vind ik normaal prima - maar het begon inderdaad kil te worden. Met die heel even gaskachel was de kilte er weer uit, en nu is het hier weer een redelijk constante, lekkere 19 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog niet de verwarming aan gehad, maar gister was het wel echt kil. Een dekentje biedt dan uitkomst. Ik vind het raar de verwarming aan te doen als het aankomend weekend nog weer boven de 20 graden uit gaat komen. Was dat niet zo geweest, had ik 'm misschien tóch heel eventjes aan gezet gister. Mooi uitgespaard dus weer! Maar echt kou lijden doe ik niet, hoor. Ik stel het moment gewoon graag eventjes uit nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een longontsteking, en het is al een aantal weken in de morgen 15 graden in de woonkamer. Mijn kachel staat dus aan als ik thuis ben.. 17 graden is ruim voldoende.

  Ik ben druk aan het sparen voor isolerend dubbelglas. Ooit ver voor ik geboren ben heeft iemand dubbelglas geplaatst. Twee platen glas van een halve cm strak tegen elkaar aan.. Dubbelglas, het enkele glas bij mijn ouders is dikker.

  Vrienden van mij stoken de boel ook 21 graden..oef, muf, heet, drijfnat van het zweet. Daar ga ik dus heen met een jas aan, trui aan en een hemd ondermijn trui. Aangekomen jas uit, trui uit en nog vind ik het er beroerd warm. Terwijl ik zomers 30 graden heerlijk vind.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons staat de verwarming ook nog uit.
  Het is nog niet onder de 20 graden gekomen.
  Dat had vorig jaar wel anders geweest toen we nog enkel glas hadden.
  Wij zetten de verwarming niet hoger dan 19,5
  Overdag staat ie op 18.
  Zolang je lekker in huis bezig bent hoeft het van mij niet warmer.
  Pas in de avond als ik ga zitten gaat de verwarming een tandje omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb twee keer de kou uit huis gestookt in de morgen, maar vandaag staat de deur alweer open. Zo heerlijk vind ik het nog.
  Ik ben wel gek op herfst, de geuren en kleuren, de regen en wind. Ik geniet ervan. Ook omdat dit het seizoen is waarin die verdomde hooikoorts verdwijnt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij houden de temperatuur meestal rond de 19 graden in de woonkamer en wat koeler in slaapkamers, dat vinden wij het fijnst.
  Aan de andere kant houden wij de waskamer wat warmer zodat de was goed droogt. Dat kost wel iets meer maar wij hebben geen droger en zodra de zo door komt gaat de was meteen naar buiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook even de pelletkachel aangehad , gewoon om de kilte te verbreken.Maar na enkele uurtjes kon hij ook gewoon weer uit was het aangenaam op 20 graden. Komende weekend ga ik nog heerlijk genieten van de zon! Ik hoop jullie ook..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is het ook nog 21 graden in huis en zal nog wel ff duren voor de cv aan gaat.18,5 is dan echt voldoende niemand hier is een koukleum in huis.

  Maar het is mij wel opgevallen dat als iemand hem op 21 graden heeft staan ook niet lekker warmer in huis is want in matig geïsoleerde woning haal je dat vaak niet door de vele koude vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben de verwarming voor de eerste keer al op
  25 september aangedaan.
  Overdag op 18 en tegen 5 uur op 19.
  En soms zetten we hem ook wel op 20.
  Het was op een gegeven moment 17.5 graden in huis
  dat is te koud vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. DE herfst en de winter zijn mijn favoriete jaargetijden. De geur de oogst de regen heerlijk. 19 graden is prima. Je went eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De verwarming aanzetten op de laagste stand en niet verhogen, merk vanzelf dat de temperatuur al een stuk aangenamer wordt.

  BeantwoordenVerwijderen