zondag 19 oktober 2014

Leftovers

Veel voedingsmiddelen worden geproduceerd en dan uiteindelijk alsnog weggegooid, erg zonde natuurlijk! Als je ziet of hoort wat er bij supermarkten of in de horeca allemaal in de prullenbak verdwijnt, is dat eigenlijk waanzinnig veel!

Wij, als consumenten kunnen er ook wat van, per persoon gooien we gemiddeld 50 kg. goed voedsel in de vuilnisbak, dit komt neer op €350,- per huishouden per jaar.

Gelukkig zijn het maar gemiddelden en gooien wijzelf niet zoveel weg, ik vind het slecht voor het milieu (want geproduceerd en vervoerd etc.) en zonde voor mijn portemonnee (want ik heb ervoor betaald) Natuurlijk zijn wij ook niet heilig en beland er best wel eens iets in de afvalbak, maar over het algemeen worden dingen gewoon opgegeten. 

Als wij weleens uit eten gaan, dan eet ik standaard teveel. Dat komt doordat ik niet zo'n grote eter ben en de porties vaak wel erg groot zijn! Ik eet dan zoveel mogelijk op, zodat het niet weggegooid wordt, maar eigenlijk wordt ik daar zelf nooit zo vrolijk van (en mijn buik ook niet) 
Vroeger vond ik het echt not-done om te vragen of ik de restjes mee mocht nemen, maar inmiddels vraag ik het eigenlijk altijd wel. Vooral bij restaurants die ook bezorgen (bijvoorbeeld de Italiaan of de Griek) hebben ze altijd wel een pizzadoos ofzo over, en wordt er ook nooit raar over gedaan. 

Ik weet dat er weinig mensen zijn die dit vragen, want er heerst toch vaak een gevoel van schaamte, maar bijdeze roep ik iedereen op om dit vooral wel te doen. Hoe meer mensen het vragen, hoe normaler het wordt! 

Gooi jij veel voedsel weg? Zo niet, hoe ga jij voedselverspilling tegen?! 

8 opmerkingen:

  1. Je zou bij restaurants ook kunnen vragen om een kleinere portie. Ik word altijd heel vriendelijk behandeld als ik vraag of de kok een recept voor mij veranderen kan (en ik weet dat het heel wat is om dat te vragen!), dus om een iets kleinere portie vragen moet dan toch zeker kunnen.

    Is alleen bij pizza's nogal moeilijk natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met een man als Sander hou ik eigenlijk nooit restjes over ;) Sander heeft een erg gezonde eetlust, zeg maar ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. we gooien niet heel veel weg, maar restjes bewaar ik vaak niet omdat het te weinig is of niet uitkomt om het een x op te eten (genoeg restjes voor restjesdag heb ik sowieso nooit, dan is t beschimmeld voor we het kunnen eten.. ook zonde.. :p) maar ik probeer redelijk te koken wat we nodig hebben, dat lukt redelijk goed gelukkig :) verder proberen goed op data te letten en dingen op tijd op te maken. lukt niet altijd maar gaat ook wel aardig goed :)

    uit eten doen we niet vaak. laatste x was bij een pizzeria/italiaan. waar ze bijna zelf al vragen of je het restje mee naar huis wil ;) ideaal idd. ik had aleen een pizza met rucola sla dus dat ging niet echt (ging al slinken door de warmte van de pizza enz)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gheRestjes groente gaan in de vriezer en kunnen altijd nog in de soep of omelette. Ook gebruik ik van een restje vaak als uitgangspunt voor een volgende lunch of diner. Gooi zelden iets weg en er gaat ook wel eens wat over het eten van de hond, jus, bouillon of aardappelen/rijst/pasta.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij proberen hier ook op te letten, maar inderdaad; soms vergeet ik dat ik die broccoli gekocht heb en dan loopt hij uit zichzelf de prullenbak wel in ;) In restaurants eet ik ook altijd te veel, voornamelijk omdat het zo lekker is en ik dan even geen stop meer heb, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind dat ook de supermarkten een beetje meer rekening zouden moeten houden met hun klanten. Wij zijn met zijn tweeën en zijn geen grote eters. Alle verpakkingen zijn meestal voor vier personen ofzo. Dat maakt bij nasimix of zoiets natuurlijk niet veel uit (maken we gewoon twee keer en tussendoor blijft het lang goed), maar met verse dingen en dan vooral met wat er niet in de vriezer kan, vind ik het toch vaak lastig. Helaas gooien we dan toch vaak wat weg.
    Het zou een goed idee zijn als restaurants vaker de mogelijkheid bieden on kleine of halve porties te bestellen. Dat heb ik in het buitenland wel eens gezien, een kleine biefstuk of een klein bord pasta bijvoorbeeld. Dan kan je toch alles proeven, gewoon je bord leeg eten zonder iets weg te gooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In het buitenland poppen steeds meer winkels op dat je zelf je bakjes, zakjes, tupperware en co mee moet nemen en alles los en natuurlijk zelf maakt (heel erg fijn mogen ze hier ook wel invoeren), en het is helemaal "hot" om een doggiebag te vragen in een restaurant en de restjes mee te nemen, op zn Amerikaans.

    Maar hier aan de week menu te houden en op zondag voor twee weken te koken (met tussendoor vers gekookt hoor) en in de vriezer te stoppen is dit niet meer aan de orde, jah misschien een keer gebeurd dat ik fruit vergeten was in de auto, pff wat was daaat smerig. en ik kijk wat kindjes lief eten qua fruit en neem alleen dat wat ze lusten en ook echt opgegeten wordt.

    plannen en wegen, twee dingen die onontbeerlijk zijn als je niets meer onnodig wilt weggooien ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gooi niet veel meer weg en restjes verwerk ik zo veel mogelijk in andere maaltijden. Nu ontbijt en lunch ik doorgaans ook thuis, dus (een restje) rijst, pasta of soep is overheerlijk als lunch. Wat ik nog steeds te vaak naar mijn zin moet weggooien, zijn avocado's... Die zijn of knalhard of overdetoprijp, zeg maar... Dat blijft hier lastig...

    BeantwoordenVerwijderen