dinsdag 14 oktober 2014

Boodschappen doen voor €50,-

Na de publicatie in de Flair, zijn er al een aantal mensen naar mijn toegekomen voor tips. "Is het echt waar dat jullie voor €50,- boodschappen doen per week?!" Waarschijnlijk is het moeilijk te geloven, maar dat doen wij inderdaad. Vaak ik het zelfs nog minder en dan koop ik er ook nog luiers van, al worden dat er steeds minder ;)

Ik kan heel veel algemene tips geven, maar ik leg graag uit wat wij doen;

* We maken altijd een boodschappenlijstje. Soms loop ik in de winkel en zie ik nog een mooie aanbieding, dan neem ik die wel mee, maar dan scheelt het een paar euro, vaak houden we ons aan het lijstje, daarbij kijken we wat er nog in huis is en wat we gaan eten.

* De meeste prijzen ken ik inmiddels aardig uit mijn hoofd. Als ik een lijstje heb gemaakt, kan ik globaal optellen wat we kwijt zijn, dan kunnen we altijd nog dingen schrappen.

* We doen 1 keer in de week boodschappen. Soms hebben we toch nog iets nodig in de loop van de week en dan haal ik dat nog.

* We gaan sinds kort maar naar 1 supermarkt, dat scheelt enorm. We kijken dus vaak ook alleen de folder van die supermarkt en halen de aanbiedingen die interessant zijn. Mijn ouders doen hun boodschappen in een andere supermarkt en vaak bekijk ik die aanbiedingen ook nog, dan nemen zij nog iets voor ons mee.

* Bekijk dus ook goed de aanbiedingen. Vaak zijn seizoensproducten veel in de aanbieding. Als de bloemkool in de aanbieding is, dan eten wij vaak bloemkool (of ik neem het mee en doe het in de vriezer) Wij kopen ook geen dure aardbeien in de winter, die eten we in de zomer wel.

* Van sommige producten koop ik nog wel het A-merk. Omdat we een huismerk niet lekker vinden. Dan koop ik gewoon het A-merk. Het voordeel is dat A-merken veel vaker in de aanbieding zijn, dus dan neem ik extra mee.

* Verder gebruiken we dus veel huismerken of B en C-merken. Het is even uitproberen, maar dan heb je wel vaak net zulke lekkere producten voor een lagere prijs.

* Bij groenten nemen we ook heel vaak diepvriesgroenten. Die worden meteen na de oogst ingevroren, dus zijn ook hartstikke gezond. Hierbij pak ik ook vaak de C-merken (al is dat wel even zoeken in de vriezer) maar ik koop bijvoorbeeld altijd 450 gr sperziebonen voor zo'n €0.65

* Eet goedkope(re) maaltijden. Ik maak vaak eens per week een pan soep, gezond en makkelijk. Daarnaast maak ik zoveel mogelijk zonder de pakjes en de zakjes, veel goedkoper en lekkerder.

* We maken graag gebruik van geld terug acties. Hoewel ik vind dat er steeds minder acties zijn, neem ik het product wel mee als we dat toch gebruiken of zeker weten opeten. Geld terugvragen en een gratis product, erg fijn!

* Op is Op, geldt ook bij ons thuis ;) We zijn best eens snoepers en houden ook van hartige hapjes en chips, man eet bijvoorbeeld graag ongezouten nootjes. (erg gezond maar ook erg duur) Ik koop dan 1 verpakking en als het op is, dan is het op. Volgende keer neem ik ze met liefde weer mee.

* We gooien bijna nooit eten weg. Als we iets over hebben, gaat het in de vriezer voor een restjesdag of ik eet het de volgende dag als lunch. Zonde om iets weg te gooien waar je gewoon voor hebt betaald!

Hoe houdt jij je boodschappen betaalbaar?!

20 opmerkingen:

 1. Ons boodschappenbudget is ook 50 euro met twee volwassen en twee kinderen. Ik pin elke maand 250/300 euro. De extra 50 gebruik ik voor voorraad artikelen. Als het wc papier in de aanbieding is betaal ik die kosten daarvan. Wc papier, luiers, wasmiddel, vlees en koffie worden bij ons groot ingekocht. Met een aanbieding hamsteren wij of als mijn ouders of wijzelf een keer de grens overgaan worden daar de luiers en het toiletpapier gekocht. Schilt enorm veel geld.

  Ook hier eten wij veel groente uit de vries. Ook snij ik zelf mijn groente voor de nasi/bami of spaghetti. Dit vries ik in in porties van 500 gram. Zo kan ik op drukke dagen direct aan de slag, zonder nog heel veel groente te moeten snijden. Snij er nog een uitje bij en ben klaar. Mijn kinderen zijn helemaal gek op witte bonen in tomatensaus. Die koop ik dus ook geregeld in een pot. Kosten minder dan een euro.

  Het zit hem vaak in de extra's die je koopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap hoor maar bij ons lukt dat niet. Wij zijn met vier en naast man eet zoon ook heel graag vlees. Ik haal dat bij onze lokale slager en af en toe bij de super. Aan vlees en vleeswaren zijn we al rond de EUR 50 kwijt per week. We eten ook meestal A merken, huismerk als het lekker is en zijn nogal van de liflafjes. Dat kost geld. Omdat we allebei hobby hebben in koken en bakken mag dat ook van ons. Ik geeft meestal rond de EUR 150,00 uit per week en daar hoef ik weinig moeite voor te doen. Op woensdag is het hier markt en dan haal ik nootjes en brood. Op is op voor de nootjes.
  Man en ik hebben beiden een goede baan en daarom komen we niet in de problemen met ons uitgaven patroon. Sparen doen we elke maand.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het kunt (en wilt!) betalen, dan is dat prima, toch?
   Wij moeten momenteel wel opletten en daarom zou ik €150 per week echt te gek vinden! Vooral €50,- aan vlees... Is dat elke week? Dan eten jullie best wel veel vlees, maar nogmaals, ieder zijn keuze!

   Verwijderen
  2. valt best mee hoor komt uit op ongeveer EUR 7 per dag. Man en zoon (15) eten wel een stukje maar ik en dochter wat meer vis. (dat zit in die EUR 50). Het ligt meer aan de soort vlees. Omdat ik vrij duur vlees en vleeswaren koop loopt het snel op. Ook koop ik meestal in het weekend een stukje grilworst voor bij de fris (we drinken niet en roken ook niet).
   Wij hoeven gelukkig geen keuzes te maken maar mocht het nodig zijn dan kunnen we flink besparen.
   Ilse

   Verwijderen
 3. Ik vind het erg weinig en zou daarom graag eens een lijstje zien met wat er gekocht is voor 50 euro.
  Dan heb je een eerlijke vergelijking want op papier kan alles.
  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi lianne,
   Het kan op papier en in de praktijk! Ik heb even ons kasboekje erbij gepakt voor je;
   Week 41; vorige week;
   Weekboodschappen € 26,49
   Extra boodschappen (andere winkel) €13,70
   Totaal €40,19

   Week 40
   Weekboodschappen € 25,78
   Extra boodschappen € 17,19
   Totaal 42, 97

   Week 39
   Weekboodschappen €28,37
   Extra boodschappen 19,12
   Totaal 47,49

   Week 38
   Weekboodschappen €19,39
   Extra boodschappen € 3,70
   Markt, nootjes en fruit € 11,90
   Totaal 34,99

   Volg een aantal van de bovenstaande tips en het lukt je vast wel, succes!

   Verwijderen
  2. Bedankt, je kasboek zal ongetwijfeld kloppen. Maar dit bedoel ik niet. Wat is er precies aan voedsel gekocht en tegen welke prijs?
   Groetjes,
   Lianne

   Verwijderen
 4. Ik wil dan altijd graag weten met hoeveel jullie zijn! Dan kan ik het vergelijken met ons. Wij zijn met 7 thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn met 2 volwassenen en 1 kleine man (2,5 jaar) dus jullie geven vast meer uit ;)
   Onze uitgaven worden straks ook hoger als we er twee kinderen bij krijgen, dat kan natuurlijk niet anders.

   Verwijderen
 5. Wij zijn met z'n tweeen, maar ik geef toch per week zo'n 75 euro uit. Soms wat minder, maar toch... Nu volg ik al een paar jaar conusminderblogs en ik moet zeggen dat als ik de boodschappenlijstjes van sommige dames zie, dan haak ik toch echt af. Wij snoepen zelden en aan zoutjes doen wij ook niet, frisdrank lusten we niet en vanwege mijn gezondheid drinken we geen alcohol. Roken doen we al lang niet meer. Ik week mijn eigen bonen. Koop groente in de aanbieding en we eten misschien 3x per week vlees/vis of kip. Bak ook nog zelf brood. Dus waar gaat die 75 euro dan aan op? Bijvoorbeeld aan fruit. We eten 2 stuks per dag per persoon en ook al let ik scherp op de aanbiedingen gaat er toch wel ruim een tientje per week aan op. Verder probeer ik toch wel zoveel mogelijk biologisch te eten. Dat scheelt behoorlijk met zuivel, vlees, etc. Je bent zeker zo'n 40% meer kwijt. Sommige andere producten bezuinig ik ook niet op: koffie bijvoorbeeld en cruesli. O ja, we snoepen wel. Bij de koffie 's avonds eten we ieder 2 blokjes bittere chocolade. En die is ook niet goedkoop. Nu ik het zo op een rijtje zet eten we best wel luxe. Zou eerlijk gezegd ook niet minder willen. Als het echt moet, dan kan ik het wel. Maar het hoeft niet (gelukkig). Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij doen het tegenwoordig met ongeveer 60 euro per week. Maar daar betaal ik dan ook de lueirs van. Zitten die hier ook bij, of doe je dat uit een ander potje? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop de luiers meestal ook van dit budget, maar die koop ik vooral in als er een goede aanbieding is, dus dan wordt er flink wat geld aan uitgegeven. Onze kleine man is nu zindelijk aan het worden, dus we kopen steeds minder vaak luiers :)

   Verwijderen
 7. Ik doe met dertig euro per week, in mijn eentje. Op de aanbiedingen letten, en veel zelf maken. Brood bak ik van meel van de molen, groente en aardappels koop ik bij de boer, kaas en melk bij andere boer, eieren weer bij een andere boer. Veel van de markt. Eigenlijk kom ik amper in de supermarkt want zeep en shampoo en wasmiddel en tandpasta maak ik ook zelf.
  Als je man van nootjes houdt, houdt hij misschien ook van pompoenpitten, die je vlak voor opdienen even roostert. Dat is mijn lekkere snack voor savonds. Of geroosterde kikkererwten. De pompoenpitten sla ik in als ze in de aanbieding zijn, of ik haal ze uit de pompoenen die ik thuis eet. Voordeel van zaden en pitten is dat die veel minder kosten dan nootjes.
  Afgelopen periode heb ik hazelnoten geraapt en deels geroosterd en deels verwerkt tot hazelnootpasta. Veel lekkerder dan in de winkel :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip! We hadden een hele grote zonnebloem in de tuin en proberen hem nu te drogen zodat we zonnebloempitten hebben :) die vinden we allebei ook erg lekker! :)

   Verwijderen
 8. Heel herkenbaar! Zelfs het bedrag van € 50,=, die gebruik ik ook!
  Ik doe het op € 250,= per maand, dus heb dan altijd € 50 'over' voor langere maanden of voor leuke aanbiedingen.

  Ik ga zelf graag naar de markt, dat is echt goedkoper als de supermarkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn maar met zijn tweetjes en geven meer uit dan 50 euro per week. Dat komt omdat wij veel biologisch eten, vlees kopen wij bijvoorbeeld bij okvlees; dat is logischerwijs duurder dan plofkip...
  Ook wil ik lekker, goed en (voor ons) gezond eten, ik eet glutenvrij, dat scheelt ook. Een pak glutenvrije spaghetti kost al snel vier euro... En daarnaast zijn we gewoon smulpapen, een lekkere fles rode wijn met een goede boerenbelegen kaas smaakt ons echt beter dan water met analoogkaas... Dat daar een prijskaartje aanhangt, neem ik graag voor lief. Zo maakt ieder zijn/haar eigen keuzes, ook als het om consuminderen en besparen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben met mijn 2 kids zo rond de 60 euro per week nodig. De ene week wat meer, de ander wat minder. Ik heb nu 15 euro overgehouden van vorige week en daar heb ik zojuist een verjaardagskado voor mn zoon van gekocht!
  Ik let goed op de groenten en fruit wat in de aanbieding is, en daar pas ik dan mijn menu op aan! Voordeliger kan gewoon niet. Je kan wel bloemkool willen eten, maar als die 2,49 kost en de spitskool kost op dat moment 0,69 cent, dan weet je wel wat ik in mn kar leg! Het is een kwestie van goed rond kijken en aanbiedingen in de gaten houden. Ik pinde eerst 400 euro voor een maand, nu 350, waarvan ik er maar 300 van nodig ben. Die overige 50 gaat in apart potje voor als ik weer eens veel moet inslaan zoals vlees/wasmiddel enz.

  Gr.Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij zijn met zijn tweeën en ik pin elke week E 100 en daar doe ik alles van. De wekelijkse boodschappen, zakgeld voor ons beiden, de kapper, de pedicure, kadootjes etc.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij zijn met zijn tweeën en omdat wij inmiddels weer beide een baan hebben heb ik het boodschappenbudget weer wat verhoogd, wij zitten nu op ongeveer € 35,- tot € 40,- per week.

  Nog niet zo lang geleden moesten wij het met € 25,- per week doen, omdat wij toen beide werkloos waren. Daarom voelt het budget nu heel luxe.

  Wij eten grotendeels veganistisch en deels biologisch. Wij eten veel bonen, groente, fruit en (ongezouten) noten. Mijn budget is inclusief kattenvoer en schoonmaak/ verzorgingsproducten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij zitten op 100 euro, maar we zijn met zijn vijven. Waarvan twee pubers. en geloof me, die eten als dijkwerkers. Soms is het 75 euro.
  Hihihi doet het goed hoor! En er is geen betere raad als voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen