woensdag 8 oktober 2014

5 bespaar tips uit de oude doos….

Bedankt voor alle lieve reacties gisteren! Ik trek mij bijna nooit echt iets aan van een vervelende anonieme reactie, maar nu was het even anders. Ik geef hierbij de horrormonen de schuld ;)

Als je al langer consuminderd of bezuinigd ken je de vele tips inmiddels wel. Toch zijn er nog heel veel mensen die op zoek gaan naar (nieuwe) tips. We kunnen er natuurlijk boeken vol over schrijven, maar vandaag zet ik er 5 voor je op een rij ;)

1. Bespaar op je vaste lasten.
Ik ben ervan overtuigd dat je hiermee de beste besparing doet. Kijk al je vaste lasten stuk voor stuk na en bezuinig waar je kunt. Wij houden een soort schema bij, ongeveer om de maand bekijken we 1 soort vaste last. Denk aan autoverzekeringen, woning verzekeringen, televisie telefonie en internet, zorgverzekering, mobiele abonnementen etc.
Je kunt ook nog denken aan je abonnementen op tijdschriften of televisiegids. Een belletje met de vraag of ze geen beter abonnement kunnen bieden omdat je het te duur vind worden, levert vaak al wat euro's op!

2. Hou een kasboek bij.
Om te kunnen besparen is overzicht essentieel. Je moet weten wat er inkomt en wat er uitgaat. Je variabele lasten zijn hierbij ook heel belangrijk. In tv programma's zoals "een dubbeltje op z'n kant" zie je dat niemand het overzicht heeft en er honderden euro's per maand gepind worden voor de boodschappen en allerlei frutsels. Schrijf in je kasboek elke uitgave (hoe klein ook) op en kijk welke uitgaven niet echt nodig waren.

3. Bespaar op je gas en electra.
Denk hierbij aan kleine besparingen. Doe geen licht aan in kamers waar je niet bent en stook niet het hele huis warm als je alleen in de woonkamer bent. Stop je was niet in de droger, maar hang je was op en douche iets korter. Daarnaast kun je tijdens het koken op het gasverbruik letten (als je op gas kookt natuurlijk) Als het water kookt en je wilt bijvoorbeeld eieren koken, dan zet je het gas uit en na 8 minuten heb je echt hardgekookte eitjes (ik geloofde het eerst ook niet, maar het werkt gewoon echt!)

Daarnaast stappen wij inmiddels elk jaar over naar een andere leverancier. Je krijgt na het volgemaakte jaar een mooie welkomsbonus. Let hierbij natuurlijk wel op alle tarieven!

4. Kijk altijd naar goedkopere mogelijkheden.
Je kunt op bijna alles besparen. Kijk of je een goedkopere kapper kunt vinden en probeer die een keer uit. Kijk voordat je een aankoop wilt doen of het artikel online niet toevallig goedkoper te krijgen is en koop vooral in de sale of nog beter; tweedehands is echt niks mis mee! Voor het milieu is het ook nog eens beter om dingen te hergebruiken.
Daarnaast kun je zelf ook je oude spullen verkopen. Op sites zoals Marktplaats of Koopplein kun je overbodige spullen verkopen en heb je zo een extraatje verdiend.

5. Bedenk wat je echt nodig hebt.
Waar wordt jij gelukkig van? Elke maand een nieuwe garderobe?! Of een dagje weg met je familie? Spaar voor de dingen die jij belangrijk vind. Besparen en consuminderen hoeft niet saai of raar te zijn, integendeel! Door keuzes te maken hou je geld over voor de dingen die je zelf echt belangrijk vind in het leven en waar jij gelukkig van wordt. Of dat nou een etentje met je partner of een vakantie naar Australië is. Ga je eigen weg en kijk vooral niet naar wat de buurman allemaal heeft, ook hij maakt keuzes!

Zo zijn er natuurlijk duizenden tips te verzinnen, maar met deze tips ben je al goed op weg. Waar heb jij als laatst op bespaard?!

Samen besparen volgen op facebook? Leuk! klik hier

5 opmerkingen:

 1. Wij besparen op de boodschappen. Ik heb ons maandbudget gedeeld door 31 (deze maand dan), trek daar 2 euro per dag vanaf voor de luiers, en dat is dan wat ik elke dag mag uitgeven aan boodschappen voor die dag. Werkt eigenlijk perfect!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is goed dat je de gouwe ouwe er weer een p zet hoor, vooral ook voor nieuwe lezers en consuminderaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, hoi, even over punt 3 van je lijstje. Behalve lichten uitdoen, is het ook heel simpel om het overige sluipverbruik aan electra te elimineren. In ons geval hebben we een jaar geleden o.a.:
  - een aan/uit schakelaartje geplaatst tussen de stopcontacten en respectievelijk de wasmachine, de televisie, en de magnetron;
  - de stekker uit het stopcontact getrokken van de wasmachine en de verstelbare lattenbodems van onze bedden;
  Kleine moeite maar het scheelt toch. Uit de losse pols gwchat denk ik zo'n 50 KWh. Is natuurlijk niet zoveel (6 euro/jaar) maar ach alle beetjes helpen. Succes en vooral veel plezier met het bloggen. Ik heb je in ieder geval aan m'n rijtje toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het verkopen van spullen op Marktplaats levert in veel gemeenten problemen op voor mensen met een uitkering. Je moet het melden. Het wordt gezien als winst en wordt gekort op je uitkering. Heel raar, want als ik een koopje koop op Marktplaats mag dat wel.

  Gas, ik gebruik steeds vaker de hooikist. Hier een gewone oude wollen deken trouwens, niets hips, maar werkt wel.
  De cv op zomerstand/ecostand en goed inregelen scheelt ook heel veel. En natuurlijk, kort douchen of om en om een wasdag aan de wastafel.
  Stroom, naast stekkers eruit en gebruik van timers, doe ik ook regelmatig via de meterkast de stroom eraf. Zo weet ik zeker dat er niets verbruikt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze week hebben we het lidmaatschap van de ANWB
  naar beneden gedaan dat scheelt ons per jaar 68 euro
  Ben ik trots op.

  BeantwoordenVerwijderen