zaterdag 20 september 2014

Wietplantage

Nu denken jullie misschien; wat een goede tip om extra geld te verdienen… een wietplantage! haha

Maar nee hoor… het verhaal is iets anders. Gisteren waren we s'avonds nog even weg en toen we thuis kwamen zagen we dat er bij een woning in ons blok een politieauto stond en er druk werd gewerkt om het huis leeg te halen, een wietplantage!

Wij hebben dit huis gekocht, maar veel huizen zijn nog huurwoningen. Als er iemand verhuisd, wordt het huis verkocht. Ons huis is flink groot, 160 m2. Vooral de zolder is 1 grote ruimte met een plat dak, ik denk dat dat de belangrijkste reden is dat sommige woningen veranderen in wietplantages. Sinds we hier wonen (eind 2010) is dit al de 3e keer in de straat en de 2e keer in dezelfde woning!

Het huis staat wel in ons blok, maar wij wonen helemaal aan de andere kant van het blok, dus ik heb niet heel erg opgelet of ik er regelmatig mensen zag. Mijn directe buren zie en spreek ik wel regelmatig. Ik vind het juist belangrijk om te weten wie er naast ons woont! Vooral omdat zo'n plantage de kans op een woningbrand verhoogd, dat is gewoon enorm gevaarlijk als je daarnaast woont. En we wonen echt in een jonge buurt. Veel gezinnen en nieuwe woningen.

Nou, in ieder geval is het huis nu leeg, de lucht begint een beetje weg te trekken (wat een geur zeg!!!) en ik hoop dat de daders gepakt kunnen worden, maar dat is vaak nogal moeilijk volgens mij. Zo'n plantage levert zoveel geld op, dat ze het goed in de gaten houden, maar als zo'n plantage eenmaal is opgerold, dan komen ze vaak niet eens meer bij de woning kijken.

Heb jij weleens meegemaakt dat er zo dichtbij een wietplantage was?

8 opmerkingen:

 1. Alleen dat de politie kwam kijken naar de paar plantjes die iemand een paar huizen verder voor eigen gebruik had staan. Daar had iemand 'wietplantage' van gemaakt maar dat viel dus nogal mee ;)
  Snap echt niet dat ze zo'n heisa maken van een paar plantjes. Plantjes! Terwijl er moordenaars en kinderverkrachters nog vrij rondlopen. (hoewel het niet leuk is als de kwekers in of bij je huis zitten om redenen die jij ook noemt, en wiet ook echt niet onschuldig is, maar in mijn ogen wel minder schadelijk dan het overal verkrijgbare alcohol).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mijn ouders in de straat brak brand uit door een wietplantage. De oude dame die naast dit pan woonde kreeg zoveel rook binnen dat ze uiteindelijk is overleden. Ik snap dus wel dat de politie geen risico neemt. Verder lijken een paar plantjes voor eigen gebruik me geen probleem.
   Ilse

   Verwijderen
 2. Ja. En ik had het niet in de gaten. Het huis werd tijdelijk verhuurd aan een man man grote verhalen en duistere daden. Hij woonde samen met een oost europse, die zo wij vermoedden, hele dagen voor een webcam zat. We dachten dat dat de enige duistere praktijk was. Op een dag kwam er een vrachtautotje. Er stapten bijzondere types uit met opvallende fluoriserende overalls. De huurder had blijkbaar een tip gekregen dat hij door de politie in de gaten gehouden werd, want er werden allemaal vuilniszakken uit het huis in de auto gebracht. Ik had nog steeds niets door. Bleek achteraf dat 2/3 van het huis vol wietplanten te hebben gestaan. De energie was ilegaal afgetapt en de verhuurder bleef achter zonder huurinkomsten en een compleet vernield huis. Nog jaren zagen we mensen langskomen die ook opgelicht waren. De man bleef jaren spoorloos. Wat een leven. Ik heb er van geleerd. Anderen hoop ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook. In een keurige wijk met twee onder een kap woningen en daar tegenover een allerleukst hofje. Ja hoor. In het hofje. Jaren geleden. Man alleen, bovenverdieping vol. Nu vrouw en (verwende)kinderen. Ik kijk ze toch een beetje scheef aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, nog nooit gehad! Ik zou er ook niet blij van worden, hoewel ik liever een wietplantage heb dan een kinderverkrachter, kan ik sowieso niet erg warm lopen voor criminele activiteiten in m'n achtertuin. Overigens denk ik dat het me hier helemaal niet op zou vallen, maar als het huis van de buren in vlammen op ging, dan is de kans niet zo heel groot dat mijn huis mee zou gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons in het mini dorpje tot 2 keer toe in verschillende huizen. Bij de ene keer was het bij ons in de straat en ik moest die dag werken. Mijn man was vrij toevallig die dag en heeft allemaal foto's gemaakt zodat ik ook nog even de sensatie kon bekijken. Er gebeurt echt nooit wat hier dus dan is het gelijk straat vol mensen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik nog in mijn vorige woning woonde (sociale huur) was het schering en inslag. Inclusief vaker politie met getrokken wapens, politiehonden en meer van dat soort bezigheden. Ach, ik heb geleerd dat de grootste criminelen op het handel-vlak, zeg maar, echte lieve mensen kunnen zijn voor hun buurvrouw en haar kindjes. Ik was in het begin niet bekend met dit soort praktijken en ze hebben me wat op weg geholpen. Niet dat ik ook in de handel ging, wel dat ik minder angstig ben voor de "foute mensen". Mooie tijd gehad en oh zo dankbaar dat ik nét dat stukje meer heb willen en kunnen bereiken waardoor ik nu net iets minder mee krijg van dit soort praktijken. Maar het verdwijnt er niet door natuurlijk. En voor de mensen die daar nog wonen is het wel akelig, niet te weten wat je buurman doet en laat, wat van invloed kan zijn op jouw woonomgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In de buurt is er nog nooit een wietplantage ontdekt. Wel ben ik zelf een keer op een vroege ochtend 'verrast' door 4 politieagenten die een huiszoeking kwamen doen, op verdenking van een wietplantage in mijn huis of bijgebouwen. Ze hebben natuurlijk niets gevonden :-) Wel ben ik er een week niet goed van geweest en excuses....ho maar. Hoogstwaarschijnlijke reden van de verdenking waren de plantjes die destijds naast mijn huis (aan de straatkant) groeiden. Dat waren zgn. kruisplantjes en die verspreiden in het najaar en de winter, wanneer ze een beetje rotten, schijnbaar een typische wietlucht. Ik wist niet hoe wiet rook dus had ook geen idee. Blijkbaar heeft een voorbijganger (of iemand van de buren?) deze lucht wel herkend - WAT ZEGT DAT OVER HEN :-) - en heeft de politie getipt. De plantjes waren er zo uit. Er zijn op meer plaatsen in Nederland dergelijke controles geweest waarbij achteraf bleek dat de lucht van die plantjes afkwam. Dus voor mij nooit geen kruisplantjes meer... En nog een geluk dat ik thuis was (moest later naar m'n werk vanwege fysioafspraak), anders hadden ze de deur misschien wel geforceerd.
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen