donderdag 25 september 2014

Hoe vaak "ongezonder" eten?


Goedkoop eten wordt vaak als ongezond bestempeld. Als je verteld dat je voor een klein bedrag boodschappen doet wordt er vaak niet geloofd dat je gezond eet. Dat is jammer, want er zijn zoveel heerlijke recepten die niet duur zijn! 

Wij eten gemiddeld 6 keer per week thuis. 1 dag in de week eet man op zijn werk en dan eet ik met onze kleine man bij mijn ouders. We hebben vaak 1 vaste soepdag in de week, niet duur, gezond en makkelijk te maken. 

Verder kook ik vaak voor 2 dagen. Als ik lasagne maak, dan maak ik een grote ovenschaal vol waar we 2 dagen van eten. Ook weinig vlees en een moestuin helpt hier om het boodschappenbudget vol te houden. 

Nou zijn er natuurlijk goedkope gerechten die niet heel erg gezond zijn; zoals pannenkoeken of wentelteefjes. Beiden momenteel erg favoriet en zo'n gerecht eten we nu gemiddeld 1 keer in de 2 weken, ik vind dat dat best kan omdat we verder gezond eten. 

Ik kan me van vroeger herinneren dat veel kinderen uit mijn klas een vaste patatdag hadden. Mijn ouders deden dit niet zodat patat eten echt bijzonder en een feest was. Ik denk dat dit ook het beste is en probeer dat zelf ook zo te doen. 

Wij eten dus over het algemeen gezond, met voldoende groenten en fruit en eens in de 2 weken een keertje ongezond(er)

Hoe vaak eet jij een ongezonde maaltijd? Heb je vaste dagen? (zoals een patatdag of afhaaldag?) 

10 opmerkingen:

  1. Wij hebben inderdaad een vaste patatdag en dat is nu op vrijdag. Want zoon heeft zwemles tot 5 uur en om nu 2x in de week macaroni te eten, maak je mij niet blij mee. Want macaroni eten we op woensdag want dan heeft zoonlief ook sport tot 5 uur.
    Voor de zomer was onze patatdag op donderdag, ik heb dan de hele dag gewerkt en manlief geen zin om te koken.
    Vroeger hadden we thuis bij mijn ouders ook een patatdag, meestal op zaterdag en soms op vrijdag. Maar we deden dit toen niet elke week, want best wel prijzig als je het haalt.
    Wij hebben geen frituurpan, heel bewust en die hadden we vroeger ook niet.
    En voor de rest van de week eten we aardappels met groente of een rijstgerecht. Ik vind het altijd wel weer een heel uitzoekerij wat nu weer te eten met zoonlief die vreselijk zit te mieren over zijn eten, behalve als we patat eten :-)
    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij eten elke zondag friet en vinden het nog altijd een tractatie. We kopen een zak verse, voorgebakken friet bij Lidl (nog geen euro) . Deze is voorgebakken in zonnebloemolie, raapolie en palmolie waarvan alleen de palmolie veel verzadigd vet bevat.
    Zelf bakken we het dan af in gezond vloeibaar frituurvet.
    We eten er altijd sla, tomaten en gekookt ei bij, dus al bij al helemaal niet zo ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het Wilma. Ik eet nooit ongezond want ik bestempel het niet meer als zodanig, maar zoals jij als een traktatie!
      Nooit vaste snack-patatpastadag gehad. Ik eet low-carb en doe veel met eieren. Geen broodbeleg nodig ook want geen brood, dat is ook een stuk goedkoper heb ik gemerkt.

      Verwijderen
  3. Pannekoeken maak ik nu vaak voor de kindjes bij het ontbijt. Met veel ei, dus wat mij betreft niet ongezonder dan brood... Friet moet hier in de oven en ik heb mijn friteuse weggegeven. Friet uit de oven is... mwah. Niet lekker. Eten we in Nederland wel weer. Frituursnacks heb ik hier ook nog niet gezien. Als we nu 'ongezond' eten, is dat worstjes met wat rauwe groenten en mayo en ketchup ofzo. Niet vreselijk ongezond. Mis het ook niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb niet echt vaste dagen, dus het ligt er maar net aan hoe het uitkomt, maar over het algemeen eet ik maar weinig ongezond. De laatste tijd dan, dat is ook wel anders geweest ;-) En wat ongezond is, verschilt ook nogal natuurlijk. De één vindt pasta ongezond, de ander alles wat geen groenten zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook geen vaste dag. Net zoals het uitkomt. Dan is het patat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik maakte met de kinderen samen een weekmenu. In het weekmenu zat één P-dag. P staat voor pizza,patat of pannenkoeken. Ook hadden we een soepdag waar ik restjes in verwerkte, en smaandags en was er altijd spinazie met een eitje omdat we dan snel en makkelijk moesten eten vanwege gym en clubs.Eens per week was er ook nasi/bami/spaghetti. Alles zonder potjes en pakjes.
    De kinderen mochten meedenken wat we gingen eten. Dat moesten wel gezonde maaltijden zijn,anders viel de P-dag af. Geen spruiten dan ook geen pizza dus. Spruiten en andere groenten zijn om je lijf te laten groeien dus die waren nodig en als ze het minder lekker vonden dan mochten ze wel een aardappel meer om de smaak wat te verdoezelen. We hadden nooit gezeur om eten omdat ze zelf mee konden denken. Dat heb ik wel eens anders gezien bij vriendjes...

    Groet,Greet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kook nagenoeg elke maaltijd zelf. Het is echt een uitzondering en een uitje als we 'uit eten gaan'.
    Wel hebben we eens in de anderhalve tot twee weken patat of pannenkoeken op het menu staan.
    Omdat nagenoeg alle maaltijden verder gezond en verantwoord zijn vind ik dat echt wel kunnen.

    Pannenkoekjes voor het ontbijt, zoals Valhalla net schreef, lijkt me ook een voedzaam alternatief voor Zoonlief. Krijgt hij in ieder geval flink wat melk en ei binnen: een goede start van de dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik hanteer de 80/20 regel oftewel 80% (liefst meer) gezond en dan mag je die andere procenten best een keer iets minder gezond. Hier dus ook een vaste frietjesdag in de week die door iedereen nog altijd erg gewaardeerd wordt. De rest van de week kook ik met verse groenten, zonder pakjes en zakjes etc. Pannenkoeken staan hier ook op het menukaartje; niet van die kant-en-klare maar ik maak zelf een mix van boekweit- en speltmeel. Met gebakken appels, met spek of een boerenpannenkoek. Volgens mij helemaal zo ongezond nog niet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wij eten vaak op vrijdag iets makkelijker, omdat dochter dan bij oma logeert.. soep met brood, wraps, shoarma etc en dan vaak in het weekend een x frietjes/pannekoek of pizza oid. friet maak ik zelf dus moet daar tijd voor hebben. morgen zijn we beide pas laat thuis, man moet werken en ik mag bij scouting van dochter meedoen tot 17u dus geen zin om te koken daarna (en ook gewoon te laat.. zoontje is rond half 7 vaak wel moe.. ;)) dus wordt het pizza van de supermarkt. maar meestal dus 1 dag makkelijk en 1 dag ongezond, rest van week kook ik redelijk gezond

    BeantwoordenVerwijderen