zondag 14 september 2014

Energie besparen

Vroeger, als we op vakantie gingen, trok ik de deur achter ons dicht en vond het verder wel prima. Inmiddels zijn we natuurlijk flink aan het besparen en opletten en hebben vooral op energiekosten heel veel bespaard.

Vorig weekend gingen we natuurlijk weg en als we nu op vakantie gaan, loop ik vlak voordat we weggaan nog een rondje door het huis. Alle stekkers eruit... Behalve die van de koelkast en de cv ketel (ik vraag me eigenlijk af of ik die laatste er ook niet uit kan trekken? Al is warm water soms wel nodig voor de kattenoppas)
Hierdoor voorkomen we flink wat sluipverbruik. De tijd van de magnetron, op de UPC box en ga zo maar door. Allemaal lampjes die anders blijven branden, en ik vind het niet erg voor energie te betalen, maar dit soort dingen vind ik nu gewoon zonde.

Ook als we thuis zijn besparen we op elektra en gas. Alleen lampen aan die nodig zijn en als het water voor de eieren kookt, dan gaat het gas uit. Gewoon 8 minuten wachten ze zijn hard gekookt, ideaal!

Zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer besparingen te vinden, binnenkort verloopt ons jaarcontract weer en hoewel we vaak een mooie vervolgaanbieding ontvangen, stappen we sinds een aantal jaar elk jaar over, ivm de welkomsbonus. Ik hoop ook nog wat geld terug te krijgen ivm de zachte winter, dat kan dan mooi weer op de spaarrekening :)

Zet jij alles uit als je op vakantie gaat?

7 opmerkingen:

 1. Meestal niet, maar ik zat even naar mijn standen/indicatie te kijken en zie dat ik eigenlijk mijn bedrag met een paar euro moet verhogen. Daar heb ik geen zin in, dus ik wil de komende tijd wel even wat meer op mijn verbruik letten en bijsturen. Omdat ik ook nog op vakantie ga, is dat bijvoorbeeld wel een mooi moment om dingen waarvan het niet handig is om ze elke keer uit te zetten, nu wel even definitief uit te zetten. Overigens durf ik dat bijvoorbeeld met de ketel niet aan, ik heb het dan meer even over computer/tv/modem-gerelateerde dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.S. de modem heb ik nog nooit uit gedaan, maar dat kan ik nu dus ook wel een keer proberen.

   Verwijderen
  2. Wij hebben een aantal maanden geleden de stekker van de digicorder voorzien van een los stopcontactblokje met aan- en uitschakelaar omdat ik al meermaals gehoord had dat de digicorder regelmatig aansloeg zelfs als die niet actief was? Het toestel voelde dan ook warm aan dus stond te verbruiken. Sinds we de digicorder maar aanschakelen op het moment dat we naar tv willen kijken en hem dan volledig uitschakelen als we stoppen met kijken, is ons verbruik toch wel wat naar omlaag. Normaal gezien gaat de tv hier aan rond 19 u en uit tegen 22.30 u dus de rest van de dag stond dat toestel regelmatig nutteloos elektriciteit te verbruiken. De digicorder is gehuurd en mag bij defect worden omgeruild. Het opstarten van de digicorder om digitale tv te kijken duurt amper 2 minuten en het wachten heb ik er zeker voor over als ik weet dat we elektriciteit besparen. liesbet

   Verwijderen
 2. ik denk dat ik er dan pijnlijk achter kom hoeveel stekkers we hebben.. als ik zo een rondje door het huis doe, in mijn hoofd.. jeetje wat veel.. nee we doen ze niet uit als we op vakantie gaan. voor 1 weekje denk ik niet dat het veel scheelt op een heel jaar..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke ketel heeft voor zover ik weet een pompschakeling die -ook al stook je niet - de pomp af en toe laat draaien.Van de CV-ketel moet je dus de stekker niet uittrekken, omdat de pomp dan volledig uitgeschakeld wordt en bij het weer in werking zetten vast kan lopen ( heb ik zelf een keer last van gehad).Een nieuwe pomp is dan meestal nodig en prijzig. Voor de rest trek ik zelf als we wat langer weggaan in principe alle stekkers van apparaten uit het stopcontact. Dus ook die van het modem en de decoder van de TV.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog niet gedaan, maar wel het idee om dat in de toekomst wel te gaan doen. Dit jaar hebben we anderhalve week sowieso helemaal geen stroom verbruikt omdat er ergens kortsluiting was waardoor de stroom er automatisch was afgesprongen. Dit bleek achteraf gezien al gebeurd te zijn op de dag dat we vertrokken. Gevolg: Alles dat in de diepvries lag was ernstig bedorven. Volgend jaar maak ik eerst alles op en dan trek ik daarna de stekker eruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen