dinsdag 5 augustus 2014

Tips om je financiën op orde te krijgen

Soms is er een periode in je leven waar je even met andere dingen bezig bent dan je financiën. Helaas kan het dan allemaal snel in de soep lopen, je raakt het overzicht kwijt, of geeft ongemerkt teveel uit, dan kun je gemakkelijk in de schulden belanden. Als je financiën een puinhoop zijn, dan is het zaak om alles zo snel mogelijk weer overzichtelijk en begrijpelijk te hebben.

1. Vraag hulp!
Als je zelf echt niet meer weet welke brieven/ facturen en rekeningen zijn binnengekomen, dan kan het verstandig zijn om hulp van buitenaf te vragen. Iemand die de tijd en het geduld heeft om samen met jou alles na te lopen. Dat kan iemand via de gemeente zijn, maar ook bijvoorbeeld een familielid.

2. Overzicht.
Bij je financiën is ten alle tijde overzicht het aller belangrijkste. Je moet zelf weten wat er inkomt en wat eruit gaat. Als je het overzicht helemaal kwijt bent, dan moet je dit terug krijgen. Schrijf alle inkomsten op en schrijf alle uitgaven op, houd ook precies bij wat je uitgeeft aan boodschappen, broodje op het station of cadeautjes. Bekijk ook goed de kosten die je niet elke maand hoeft te betalen, zo krijg je een compleet overzicht.

3. Regelingen.
Als je schulden of achterstanden hebt opgelopen, blijf dan communiceren. Bedrijven willen graag een regeling met je treffen, als dat betekend dat zij dan hun geld krijgen waar ze recht op hebben. Spreek dus met elke schuldeiser een regeling af en houd je daaraan!

Je kunt ook kijken over welke schuld je het meeste rente betaald en deze schuld dan eerst of meer aflossen, dat scheelt je geld!

4. Overzicht terug.
Langzaamaan zullen je schulden steeds kleiner worden, je kruipt weer voorzichtig uit het dal! Realiseer je dat je er nog niet bent, en dat het soms best lang kan duren, maar je moet nou eenmaal betalen. Kruip niet in de slachtofferrol, maar zet je schouders eronder en zet door, alleen dan kun je er zo snel mogelijk uitkomen.

5. Klaar!
Je schulden en/of achterstanden zijn allemaal afbetaald. Kijk terug op die vervelende tijd en bedenk wat je ervan geleerd hebt. Beloon jezelf voor het mooie resultaat, dat hoeft niet perse iets te zijn dat geld kost! Nu is het taak om je financiën op de rit te houden en het belangrijkste is dan weer; overzicht! Blijf alles opschrijven, kijk regelmatig je rekeningen na en als je een grote aankoop wilt doen, spaar daar dan voor. Zorg ook altijd voor een (kleine) buffer om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine op te vangen. Zo kun je stapje voor stapje doorleven naar een mooie, goede financiële toekomst!

Heb jij nog tips? Vul ze vooral aan!

2 opmerkingen:

  1. Het overzicht is denk ik inderdaad het belangrijkst en dan dat steeds in de gaten houden. En je realiseren dat je soms niet alles nodig hebt wat je denkt nodig te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen