zaterdag 2 augustus 2014

Oud brood

Oud brood is niet lekker, ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn! Persoonlijk vind ik verspilling ook niet fijn, daarom probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen dat we oud brood hebben liggen. Dit doe ik vooral door het gekochte brood snel in te vriezen en elke dag de benodigde sneetjes er per keer uit te halen. Op het aanrecht is het brood in 5 minuten ontdooit, dus dat is geen drama.

Wat bij ons wel gebeurd is dat de kapjes vaak in de vriezer achterblijven, dus eens in de zoveel tijd heb ik dan alsnog een heleboel oud brood. Wat te doen? Ik heb wat tips!

1. Laat het brood drogen, dit kan gewoon op de vensterbank in de zon of, als je iets minder tijd hebt, in de oven. Als het brood echt keihard is en goed uitgedroogd dan kun je het in de keukenmachine fijnmalen tot paneermeel, heerlijk in de gehaktballen.

2. Wentelteefjes! Wie mijn weekmenu's weleens leest, weet dat wij regelmatig wentelteefjes eten, daar heb je juist oud brood voor nodig. Het brood even laten volzuigen met een mengsel van melk, ei, (vanille)suiker en kaneel en even bakken in de pan, echt heerlijk!

3. Broodpudding. Vroeger maakte mijn moeder heel vaak broodpudding, ik kan me dat nog goed herinneren. Met smaken als kaneel en vanille. Die smaken doen me tegenwoordig ook heel erg aan vroeger denken. Wij smulden als kinderen van de broodpudding en mijn moeder was blij dat ze geen brood hoefde weg te gooien…. zelf heb ik het eigenlijk maar zelden gemaakt, dus ik heb helaas geen recept bij de hand, maar via google vind je de heerlijkste dingen.

4. Croutons! Wij eten niet heel vaak een salade als avondmaaltijd, maar tussen de middag en in de zomer staan ze weleens op tafel. Bijna het allerlekkerste zijn natuurlijk de croutons, ik maak ze van oud brood met olie, wat kruiden uit de tuin en veeeel knoflook.  (vind man iets minder leuk, maar als hij ze ook eet is dat probleem ook gelijk opgelost.) ;)

5. Bruschetta, een Italiaans gerecht (of eigenlijk hapje) dat vaak voor de avond maaltijd gegeten wordt, bijvoorbeeld bij de borrel. Dit kun je vooral maken van oud stokbrood (maar een oude boterham kan net zo lekker zijn) , even laten drogen in de oven en beleggen naar keuze. Denk aan tomaten, mozzarella en basilicum of roomkaas met olijven.

Zo zie je maar dat oud brood echt niet weggegooid hoeft te worden. Met wat creativiteit maak je de heerlijkste dingen. Wat doe jij met oud brood?

6 opmerkingen:

 1. Ik eet de kapjes op. Heerlijk met een lik appelstroop. Daarnaast hebben we een hond, die iedere dag een sneetje (of kapje) brood krijgt. Hier dus geen "probleem" van oud brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ouder brood rooster ik ook graag, dan is het wel weer lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben een raar mens dat weet ik, maar ik vind oud brood lekkerder dan vers brood haha en kapjes vind ik ook erg lekker.
  Dus bij ons gaat er geen brood verloren ;-)
  Daarbij gaat er iedere dag 2 sneeen brood bij doggie door het eten en de vogeltjes vinden het ook wel erg lekker..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke tips! Ik eet eigenlijk bijna geen brood meer, dus zit ook niet echt met het oud-brood-probleem. Maar toen we nog wel veel brood aten, maakte ik er ook o.a. paneermeel van of roosterde ik het als het niet echt vers meer was. Overigens ben ik opgevoed met gewoon alles opeten, dus het duurt wel even voor ik brood écht niet meer te kanen vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik rooster het, of maak er inderdaad Brood pap van lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen