maandag 11 augustus 2014

Oeps!

1 Augustus zijn we begonnen met ons nieuwe budget voor boodschappen, persoonlijke verzorging etc. Eigenlijk alles zonder de kosten voor huis en auto onderhoud en tanken.

Een budget is altijd een goed idee, het maakt je alert en het is een sport om te kijken waarmee je uitkomt. Kan het nog iets minder? Of heb je toch iets meer nodig? Allemaal dingen waar je dan langzaamaan achterkomt.

Hoewel het dus een goed idee was, was ik even vergeten dat we in die eerste week naar een pretpark gingen, waar we, hoewel het een goedkoop park was, toch wel weer meer uitgaven dan nodig was. Ook haalden we de laatste 2 weken, 2 keer eten buiten de deur, terwijl dat hier in huis eigenlijk een uitzondering is.

Dus de kater komt later. Voor de komende week hebben we nog zo'n €58,- van het budget over. (het budget geldt per week, dus volgende week wordt het weer aangevuld) En dit is best een uitdaging met boodschappen, luiers en een verjaardag waar we heen gaan.

Op zulke momenten vraag ik mij af waarom ik ook alweer zo nodig een buffer wilde vaststellen, aangezien we ook gewoon een mooie buffer op de spaarrekening hebben, maar dat is nou juist de reden! We willen die buffer niet gebruiken voor de dagelijkse boodschappen en waarom halen we nou eten buiten de deur als we gewoon een weekmenu hebben en het eten al in huis is?

Gewoon dom dus! Daarom wordt het de komende week even goed oppassen en dan zitten we volgende week vast weer op schema, en dan kunnen we elke week het overschot meenemen naar de volgende week, totdat we weer een dagje weggaan.

Hoewel ik dus soms baal en het soms fout gaat, is het de kunst om dan gewoon door te gaan, dan komt het uiteindelijk wel weer goed.

Heb jij soms periodes dat je budget helemaal de mist in gaat? En hoe los je dat op?

5 opmerkingen:

 1. Hier ook weer het huishoudbudget ingesteld en wel per vandaag, man weer aan het werk, kinderen nog 1 week vakantie. Tijd dus om alles weer een beetje normaal te laten worden. Mijn budget is €150 in de week, zelf vind ik he best veel maar soms moet ik nog echt opletten, ik heb 2 jongens van 16 en 11 jaar en die eten heel wat op. Ik betaal ook het zakgeld voor de kinderen hiervan 1x €7.50 en 1x €2.50 dus eigenlijk heb ik €140 te besteden in de week. Groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je je moet jezelf niet te hard vallen hoor, je ziet het op tijd in. Perfect wordt het nooit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb op het moment niet echt een budget, dus dan gaat het ook niet echt de mist in, maar in de tijden dat ik dat wel had, probeerde ik dan toch te kijken of ik het kon redden, ondanks wat ik over het hoofd gezien had. Meestal kwam ik er dan niet helemaal uit, maar wel heel erg in de buurt. Meer dan wanneer ik het gewoon had laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil noooooit meer een boodschappenbudget! Echt, ik werd er gillend gek van... Ik vind het belangrijk om goed, lekker en (gedeeltelijk) biologisch te eten. Ook vond ik het erg beperkend om geen voorraad (aanbieding, bonus e.d.) te kunnen kopen, omdat ik dan mijn weekbudget overschreed... Voor mij werkte het dus niet, hoewel ik zonder budget dus wel meer geld uitgeef....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb een maandbudget voor boodschappen en een x bedrag voor overige.. en heel erg, als we t er niet mee redden door extra uitgaven, dan komt er wat terug van de spaar. er staat ondertussen genoeg buffer op nl. en we hebben geen hypotheek om af te lossen, dus wil wel kunnen genieten. zo zijn we zaterdag naar de efteling geweest, 96 euro kaartjes, 10 euro parkeren, en avondeten daar gekocht (voor overdag broodjes mee, maar tot 23.30 gebleven...) dus een flinke kostenpost. ik heb geen aparte potjes, dus het komt van de enige spaarrekening die er is. (ok niet liegen, dekids hebben elk een eigen spaarrekening voor studeren of andere dingen later) dit zal niet in het maandbudget passen. we komen regelmatig niet uit, maar het inkomen is er naar (of beter gezegd, we letten enorm op de uitgaven waardoor er genoeg overblijft voor dit soort dingen)
  maar ik hanteer dus een apart boodschappen"budget" (meer een richtlijn dan echt een budget) en een apart bedrag voor overige..

  BeantwoordenVerwijderen