zondag 10 augustus 2014

Kosten van onze huisdieren

Wij hebben 2 huisgenootjes, 2 katten. Vroeger was ik bang voor katten, maar bij (toen nog) vriend thuis hadden ze een kat en die begon ik steeds leuker te vinden.

Om een lang verhaal kort te maken, hebben wij nu dus 2 katten, en ik geniet er enorm van. Er is altijd reuring in huis en altijd gezelschap, hoewel ze beiden vaak gewoon hun eigen gang gaan, komen ze ook vaak even knuffelen. :)

Wij hebben ervoor gekozen om "gewoon" voer voor ze te kopen, dit kopen we gewoon in de supermarkt en tot nu toe doen ze het beiden prima. Mocht het ooit nodig zijn, dan kunnen we ook duurder voer betalen, maar dat is nu niet aan de orde.

Even de kosten die we nu hebben op een rij;

* Blikvoer (elke ochtend en avond) een aantal blikjes van het huismerk van de supermarkt; €3,- per week.
* Brokjes (staan er altijd) van het eigen merk van de supermarkt €2,- per maand
* Kattenbakvulling, 1 grote zak per maand, dit kopen we groot in; €6,25 per maand
* Inentingen incl controle en wat andere dingen (anti vlo etc.); €95,- per jaar
* Snoepjes, kopen we af en toe €1,- per maand

Totaal per maand; € 30,-

Dat is dus prima te doen.
Speeltjes kopen we eigenlijk niet meer. We hebben er zoveel en vaak spelen ze toch liever met een lege wc-rol, elastiekje of een propje papier of aluminiumfolie.

Toen we ze net kregen hebben we natuurlijk krabpalen en kattenbakken aangeschaft, deze gebruiken we nu nog en die zijn nog goed.

Natuurlijk kan het gebeuren dat we extra naar de dierenarts moeten, als er 1 ziek wordt. Een paar maanden terug waren we toen zomaar €50,- kwijt. Dit betalen we van onze buffer of lopende rekening, tot nu toe is dit nog maar sporadisch voorgekomen (ze zijn beiden ook nog jong, dus daar zal het zeker ook mee te maken hebben.)

Wat geef jij elke maand uit aan je huisdier(en)??

En natuurlijk schreef ik dit stukje vandaag niet voor niks! Onze Pluis is jarig en 6 jaar geworden! :)

Lekker chillen in de box van kleine man toen die nog in de kamer stond...
Ze zit altijd in bad en is gek op water! 

Slapen kan ze ook heel goed ;) 


5 opmerkingen:

 1. Wij hebben één hondje (een Cavalier King Charles) en 5 krielkipjes. De aankoop van ons hondje was best wel duur omdat we er bewust voor gekozen hebben haar bij een betrouwbare fokker te kopen die enkel fokt met gezonde (gescreende) dieren (het ras kent jammer genoeg heel veel gezondheidsproblemen). Ik ben enorm blij met ons Fleurtje, ze is echt een deel van het gezin. Ik doe er alles aan om haar zo goed mogelijk te verzorgen. Hetzelfde geldt voor onze kipjes. Ook zij gaan naar de dierenarts als ze ziek zijn. Zo was ik laatst nog bijna 100 euro kwijt voor ons kipje Violetta, ze was doodziek. Maar dankzij veel zorgen en medicatie is ze er weer helemaal bovenop. Ik weet dat dit veel geld is, maar als je besluit om dieren te nemen moet je ook bereid zijn de kosten er voor te dragen vind ik.
  Fijn dat je hier een blog over schrijft. Het is goed om stil te staan bij de kosten van een huisdier, vooral voor je het aanschaft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ongeveer 70 p/m kwijt aan 1 grote hond en 1 kat thuis. Dit is incl. het tweejaarlijks trimmen van de hond. Best veel geld, maar ik hoef niet naar de sportschool, omdat ik veel wandel en ze zijn mijn hobby, mijn passie zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het niet eens uitrekenen want de laatste jaren alleen maar oude katten met dito gebreken. Ik spaar ervoor op een aparte rekening en dat is gelukkig nog steeds voldoende want de keren dat ik minimaal € 200 euro per keer ( vaak meer) soms een paar keer per jaar uitgaf zijn niet meer op de vingers van 1 handt te tellen. Ik vind echter als je ze neemt moet goed voor ze zorgen. Ik werk zelf vrijwillig in een asiel en heb toch al een paar keer een goed gesprek gehad met potentiele klanten die al moeite hadden de aanschafprijs van de kat in kwestie te betalen. Ik ga dan zeker de kosten van de dierenarts aankaarten. Ik ben helemaal niet zo voor verzekeren maar met jonge dieren en een krappe beurs is dat vaak een betere oplossing dan sparen. De vraag is echter of je er met een echt krappe beurs wel aan moet beginnen. Want wat als je moet kiezen tussen eten op je bord en de rekening van de dierenarts? Dat zijn dingen waar mensen vaak geen rekening mee houden of willen zien als ze voor een dier kiezen. Je bent er niet met voer en grit tenslotte. Als laatste, het is toch beter om ze voer zonder graan te geven want katten in de natuur eten dat tenslotte ook niet. Het natvoer van bv aldi en lidl is een goede optie want graanvrij. Zelfs bij de appie hebben ze goedkope kuipjes zonder graan. Echt wel het overwegen waard om dat dat ook de gezondheid van je dier spaart. Ook voornamelijk natvoer is beter omdat katten slechte drinkers zijn en je met droge brokken vol graan eerder dingen als suikerziekte en blaasgruis creert. Sorry voor het lange verhaal maar het gaat me nogal aan het hart zoals je merkt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nu nog één kat en weet niet precies wat ik daaraan uitgeef. Ze krijgt wat ze nodig heeft en ik kan het gelukkig betalen. Voer en kattenbakkorrels koop ik meestal in bulk, een keer of 2 per jaar. En de dierenarts is tot nu toe bij deze nog niet nodig geweest, maar ze is al 13, dus dat kan altijd gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze hond gaat één keer per maand naar de kapper en is sinds kort over op vers vlees ipv brok. Ik denk dat ik hiervoor ongeveer totaal 50 euro per maand kwijt ben en heb het even niet over 'medische' kosten want het is een trauma-hondje en heeft momenteel extra zorg nodig. Gelukkig hiervoor een extra potje!

  BeantwoordenVerwijderen