dinsdag 12 augustus 2014

Saaaaaaaai!

Afgelopen week kreeg ik een opmerkelijke vraag; is jullie leven nu niet saai?!
Hmm, bij sommige vragen sta je soms met je mond vol tanden.

Steeds meer mensen in mijn omgeving weten dat ik een blog schrijf, en weten het adres. Hoewel ik soms best wel persoonlijke dingen schrijf, mag iedereen het lezen, ik heb niks te verbergen en mocht je ergens van schrikken, dan ligt dat niet aan mij. Leven en laten leven, toch?!

En zo ben ik inmiddels wel wat vragen gewend, maar over deze vraag moest ik toch even nadenken. Grappig om te merken dat besparen, bezuinigen, consuminderen, of hoe je het ook noemt nog steeds als "saai" of "zielig" wordt gezien! Want geloof me, dat is het echt niet!

Natuurlijk is het vervelend als je aan de grond zit, schulden hebt, een weekbudget krijgt te horen en een lange tijd niet veel hebt om uit te geven, maar hoe fijn is het dan om er keihard aan te werken, om te zorgen dat je van dat kleine budget elke week iets overhoudt en daardoor je kinderen een dagje mee uit kunt nemen….

En hoe fijn is het om, als je schulden dan zijn afbetaald, een spaarrekening te openen en je buffer beetje bij beetje te zien groeien, zodat je nooit meer in die situatie terecht komt.

En hoe fijn is het om helemaal niet te "moeten" besparen, maar je dit gewoon leuk vind omdat je hierdoor minder kunt werken, eerder met pensioen kunt, extra kunt genieten van je kinderen die al zo snel opgroeien of gewoon te zeggen, ik doe niet meer mee, niet meer mee met de ratrace, niet meer rennen om je kinderen op tijd van het kinderdagverblijf te halen, waar ze alweeeeer op je aan het wachten zijn omdat je trein vertraging had, niet meer van alles snel snel met pakjes en zakjes hoeven koken, maar gewoon heerlijke verse maaltijden bereiden, die gezond en lekker zijn.

En vooral ruimte in je huis en in je hoofd creëren.

Ik vind mijn leven op dit moment allerminst saai, het speuren naar aanbiedingen en goedkopere producten in de supermarkt is meer een avontuur, waarbij je veel moet bukken en zoeken ;) Dus…. mijn leven is eigenlijk 1 groot avontuur in de supermarkt, de speeltuin, op het strand, gewoon in de achtertuin of bij familie en vrienden, maar saai? Nee zo zou ik het niet willen noemen!

Loop jij weleens tegen een "bespaar" vooroordeel aan? En wat zeg jij dan? Ik ben heel benieuwd naar de reacties vandaag :)

9 opmerkingen:

 1. Hélemaal gelijk heb je!
  Sommige mensen vragen me sinds ik thuis ben voor de kids (wat mogelijk is door zuinig te leven): "Nu verveel je je wel zeker, zo thuis?" Neen hoor, echt niet, geen moment!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik het heb over zuinig boodschappen doen/ besparen heb denken mensen dat we dan wel weinig inkomen zullen hebben. Dit heb ik zelf ook lang gedacht, totdat tot mij doordrong dat de kinderen geen aanvullende studiebeurs zullen krijgen omdat wij teveel verdienen.... Het ligt bij ons dus niet aan de inkomsten.
  Gelukkig op tijd bedacht dat het anders kan :-) Ik heb maar nooit uitgezocht hoeveel geld het gescheeld zou hebben als we dit jaren eerder hadden bedacht omdat we het verleden toch niet kunnen veranderen.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn leven is ook absoluut niet saai. Het geeft ons juist rust om geld achter de hand te hebben. Toevallig had ik het gisteren met een collega er over. Zij heeft een zeer goede baan en haar man ook. Het ging om geld achter de hand hebben om eventueel salaris op te vangen indien een bedrijf failliet gaat. Ik zeg je hebt daar toch wel een buffer voor achter de hand? Nee hoor zegt ze zoveel spaargeld hebben wij niet. Gelukkig hangen haar ouders goed in de was dus daarop kan ze terugvallen, maar als je dat dus niet hebt ben je mooi de sjaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een veelzeggende vraag eigenlijk! Het zegt heel veel over hoe de vragensteller in het leven staat. Dat vind ik wel interessant.

  Mijn leven vinden mensen misschien saai omdat ik niet overal bij zit. Over sparen hoor ik niet vaak iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb mijn blog juist heel anoniem, waardoor ik in het 'echt' niet echt veel reacties krijg. Maar ik merk bijvoorbeeld wel dat als ik het over boodschappen heb, er meteen gedacht wordt dat ik mezelf aan het uithongeren ben of niets 'mag', terwijl ik juist de laatste tijd erg goed let op de kwaliteit van wat in m'n mond gaat. Dat dat betekent dat ik probeer o.a. minder te snoepen en daardoor ook minder aan snoep uitgeef, is niet zielig. Tenminste, niet in mijn wereld. Maar wat je zegt: leven en laten leven. Wat andere mensen doen en denken moeten ze lekker zelf weten, net zoals ik dat bijvoorbeeld voor mezelf moet doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar ;) hier ook gewoon thuis werken als gastouder en lekker genieten met mn eigen kids. voelt soms als saai en thuis opgesloten (al ga ik veel naar speeltuintjes en de kinderboerderij met mooi weer, als t uitkojmt met alle slaapjes en flessen). Maar krijg niet zozeer van anderen de vraag, meer van mezelf.. is dit wat ik wil.. zoveel thuis en zoveel rust eigenlijk (en tegelijk wel veel drukte om me heen van mn eigen en oppaskids hoor) Maar ja ik geniet er zeker van :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, ik heb echt een verschrikkelijk saai leven! ;-) Regelmatig vraag ik me af of het alsjeblieft ietsjepietsje saaier mag en kan... Een leuk, actief, vol en rijk leven leven heeft ook in mijn optiek niets te maken met geld... Maar ja, ik ben dan ook consuminderaar... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tijdens onze vakantie kochten we 's morgens harde broodjes. De prijs was variërend € 0,59 tot € 1,29 per broodje. Als ik thuis broodjes afbak kosten ze 10 cent per stuk. Ik heb de broodjes met extra veel smaak opgegeten want de zuinigheid komt toch wel boven drijven....... zoveel geld voor een hard broodje :-( Overigens was er geen mogelijkheid om zelf af te bakken er was geen oven in het huisje. En een heel brood kopen was ook al zo duur (€ 2,30) Ach ja, Oost West.... thuis weer op onze eigen 'bespaarstand' en dat is zooooo zaaaai

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje nou ... wij zijn ook van die hele saaie mensen vrees ik. Ik werk, volg een studie en doe vrijwilligerswerk, heb mijn hobbies en nog tienduizend andere dingen ... maar inderdaad aan het sociale leven met veel etentjes, vakanties, borrels aan de (sport)bar of terras ... daar zie je me niet. Saai hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen