woensdag 30 juli 2014

Tips om goedkoop en gezond te eten.

Om gezond te eten hoef je echt geen dikke portemonnee te hebben, je hebt geen zaad/bijenpollen of hennep nodig, als je gewoon gevarieerd eet, met voldoende groente en fruit heb je dat echt niet nodig, daarbij stuit het mij persoonlijk tegen de borst dat al die dingen uit een ver buitenland komen, waardoor de locale mensen sommige producten niet meer kunnen betalen, om maar niet te beginnen over het milieu….

Tips om goedkoop en gezond te eten;

1. Bukken in de supermarkt!
Schaf ten eerste de a-merken grotendeels af, er zijn massa's huismerken en zelfs c-merken die ook ontzettend goed zijn. Ik koop bijvoorbeeld de goedkoopste rijstwafels €0,19 per pak, een ideaal tussendoortje voor onze kleine man, hij vraagt nogal eens om koekjes, maar nu krijgt hij dan vaak een rijstwafel, veel gezonder!

2. Denk ook eens aan diepvries.
Ik koop veel groenten vers, maar ook veel groenten uit de diepvries. Deze groenten worden snel na de oogst ingevroren, zodat de voedingswaarden nog hartstikke goed zijn. Ik koop bijvoorbeeld 500 gram doperwten voor €0,70 (een paar maanden terug zelfs €0,65) Ik ben zelf minder fan van groenten uit een pot. Daar is vaak zout toegevoegd en sperziebonen uit een pot vind ik echt niet lekker.

3. Let op de aanbiedingen.
Dit lijkt een open deur, maar is gewoon heel logisch. Als de bloemkool in de aanbieding is, dan is de kans groot dat wij die week bloemkool eten. Ik let ook op de prijs per gewicht, het moet wel een goede aanbieding zijn, wil ik hem meenemen.

4. Kijk eens op de markt.
Sommige markten hebben een uitstekend aanbod groenten en fruit. Onze markt helaas iets minder, als ik iets koop (de prijzen zijn echt laag) moet dat heel snel opgegeten worden. Het is een kwestie van proberen, want soms zijn er echt goede producten voor weinig te vinden.

5. Eet wat minder vlees.
Vlees was vroeger een luxeproduct en eigenlijk vind ik dat nog steeds. Over het algemeen wordt er teveel vlees gegeten en dat is niet heel erg gezond. Wij eten gemiddeld 4 keer per week een vegetarische maaltijd, eigenlijk terwijl we dan niet eens merken. Bij aardappels, groenten, vlees is het lastig om het vlees weg te laten, maar bij deze gerechten kan het prima;
* Goed gevulde maaltijdsoep, boordevol groenten
* Tomaten pastasaus vol met groenten
* Wraps gevuld met een mengsel van groenten, en lekker veel bonen.
* Ovenschotels met aardappelpuree en groenten
* Salades, hiermee kun je zoveel variëren!

6. Drink geen frisdrank of vruchtensappen.
We weten allemaal dat frisdrank niet gezond is, en vruchtensappen maar gezond lijken. Sinds wij gezonder leven drinken we alleen op zondagochtend nog een glaasje sap, maar verder hebben we het afgeschaft, ongezond voor ons en ongezond voor de portemonnee. We drinken water (soms opgeleukt met citroen, limoen, munt) thee en koffie.

7. Pak je tussendoortjes aan.
Je hebt enorm veel tussendoortjes, kijk maar eens in de supermarkt… granenrepen, mueslirepen, liga's, koeken, cakejes, chips, zoutjes. Allemaal heel leuk, maar niet gezond. Vervang je tussendoortjes voor fruit en groenten. Een banaan of plakjes komkommer zijn echt goedkoper dan al die voorverpakte koeken.

8. Kies regelmatig voor de goedkopere groenten.
Variatie is natuurlijk belangrijk, maar wij eten bijvoorbeeld vaak winterpeen, goedkoop en lekker. Ook de diepvries doperwten en sperziebonen staan regelmatig op het menu.

9. Maak zelf!
Zelf dingen maken kost vaak wat tijd, maar het is zeker gezonder. Ik ben niet bang van alle e-nummers, maar ik vraag mijzelf wel vaak af waarom er zoveel dingen in een bepaald product moeten zitten. Zelf maken is leerzaam, leuk en gezond.

10. Let op je budget.
Ik hoor vaak dat gezond eten maar duur is, maar als je goed nadenkt weet je dat dat niet waar is. Kweek zelf wat groenten in je tuin, maar hou vooral je budget in de gaten. Eet de ene dag die duurdere wrap en dagen daarna een goedkope uiensoep of de broccoli uit de reclame, als je op je budget let, koop je bewuster in.

Heb jij nog tips om goedkoop en gezond te eten?

11 opmerkingen:

  1. Koken voor 2 dagen, dat kan heel goed met stamppot, nasi of macaroni, dat scheelt energie, maar ook tijd. En is vaak ook goedkoper.

    Ik lees je blog al een poosje en vind deze leuk om te volgen, je hebt leuke tips en ook de aanbiedingen die je doorgeeft. Heb ook gebruik gemaakt van de wijnvoordeel aanbieding. Groetjes Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doen wij inderdaad ook regelmatig, of in ieder geval de restjes in de vriezer voor een volgende keer.
      Leuk dat je mijn blog volgt, goed om te horen dat je hem leuk vind.

      Verwijderen
  2. bekende en goede tips. al verdien ik meer met werken dan met dingen zelf koken en door het werken er juist geen tijd voor.. ;) bewuste keuze dus om meer uit te geven aan niet zelf maken (man vind het ook niet lekker) en wel elke dag vlees (man dan, een echte vleeseter, hij wil geen soep zonder vlees of saus met veel groente, want daar houdt hij niet van... ) maar ben zeker wel met je eens dat het bespaart ;)

    gelukkig krijgt hij maandelijks een fruit en groentepakket van zn werk :) hierdoor besparen we toch nog en kan ik enorm genieten van veel groente en fruit, zelfs zoveel dat ik maandelijks veel weg kan geven omdat we het of niet lusten, of niet eten, of gewoon omdat het te veel is en echt niet opkomt voor het gaat rotten... :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben juist gaan consuminderen om een relaxed leven te kunnen lijden met minder werken en meer tijd voor slow cooking.
      ;)

      Verwijderen
    2. ik ben gastouder. ik werk dus vanuit mijn eigen huis, lees: ook sneller vies dus veel huishouden, maar ook thuis bij mn eigen kinderen en tegelijk nog kunnen sparen en leuke dingen kunnen doen. als ik stop met werken, zou ik enorm veel moeten gaan besparen en mogelijk moeten verhuizen naar een veel kleiner huis, willen we rond kunnen komen. we willen juist een huis gaan kopen en niet kleiner gaan wonen. om niet elke maand geld af te staan aan de woningbouw, maar zelf vermogen op te bouwen in een huis.
      ik heb zelf 2 kinderen van 2 en 4 jr, en 3 oppaskindjes die natuurlijk niet alle 3 5 dagen per week komen, alle 3 erg verdeelt (flexibele opvang) en dus een erg leuke baan!

      ben pas 30. man werkt al 50-60 u per week omdat zn baan dat bijna eist van hem.. (moet wel minder.. hij is in april bijna overspannen thuisgeweest heel de maand... ) dus ik wil zeker niet alle druk voor het inkomen bij hem leggen. ik breng nog niet de helft in, in vergelijking met zijn loon, maar ik ben blij dat hij die last niet alleen hoeft te dragen en dat ik hem thuis kan ontlasten door voor het huishouden te zorgen en de kinderen :) voor ons een erg fijne verdeling, maar stoppen met werken is niet helemaal een optie, zolang het niet noodzakelijk is ;)

      Verwijderen
    3. Ik snap het hoor ieder zijn eigen keuzes en levensinvulling. Ik ben 57 dus da's andere koek ;)

      Verwijderen
    4. dat sowieso :) maar vind het dan ook wel leuk om even wat meer achtergrond te vertellen :)

      Verwijderen
    5. Leuk om de achtergrond te lezen! Ik kies er (straks) juist voor om weer meer thuis te gaan werken zodat ik er meer voor onze kleine man ben, ook als hij straks naar school gaat. Toch blijf ik dus wel werken, en heb ik daardoor soms minder tijd om dingen zelf te maken, maar dan kies ik ook voor het gemak... Bij ons is het een beetje om en om, kiezen uit de dingen die voor jou goed te doen zijn. :)

      Verwijderen
  3. Ik kook sowieso zonder pakjes en zakjes; elke dag verse groenten etc. maar bij ons zit de besparing vooral op een weekplanning maken en één keer alle boodschappen doen en een lijstje maken voor de dingen die tussendoor (vers zoals groente / vlees) gehaald moeten worden en dan verder ook niets mee brengen uit de supermarkt wat niet op lijstje staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alle tips gebruik ik zelf ook al. Verder kook ik regelmatig wat teveel, wat ik invries in boterbakjes. Meestal eens per week eten we dan puur uit de vriezer (ook makkelijk als er eens een gezinslid niet thuis eet) Goedkoop, makkelijk en het scheelt ook weer gas e.d. Laatst heerlijke courgettesoep gemaakt en een aantal bakjes ingevroren. De groente was gekregen en de soep is heerlijk naast een halfvol boterbakje van wat anders...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. een moestuintje en restjes opmakendoor zelf nieuwe en soms verrassende recepten te bedenken.
    En ja, minder werken om meer tijd te hebben om meer zelf te doen :-)
    Groet, Sammie

    BeantwoordenVerwijderen