dinsdag 29 juli 2014

Te extreem besparen?!

Besparen "omdat het moet" is minder leuk dan de versie "omdat we het wel leuk vinden" Wij zijn begonnen omdat het moest en inmiddels vinden we het leuk ;)

In al die tijd zijn er heel wat bespaarblogs, boeken en tips gelezen en uitgeprobeerd. Sommige dingen probeerden we uit en doen we nog steeds. Andere dingen probeerden we uit, maar vonden we helemaal niks…. sommige dingen gingen ons te ver, vonden we niet fris of gewoon teveel gedoe. Als echt iedere euro telt, kun je misschien niet anders, maar wij besparen nog steeds vooral op de dingen die we niet echt belangrijk vinden, die dingen kosten dan ook het minste moeite en gaan erg makkelijk.

Voor ons waren deze tips bijvoorbeeld te extreem;

* Besparen op douchebeurten; ik hou gewoon erg van douchen en ik vind het prettig om dat s'ochtends te doen. Daarnaast voel ik me dan frisser en kan ik mijn haar beter in model brengen als ik heb gedoucht (dat klinkt lekker verwend!) ;)

* Cadeautjes; Soms vind ik het lastig om iets leuks te bedenken en vind ik sommige cadeau's best wel duur, maar wij krijgen ook altijd mooie dingen cadeau, en hoewel het niet tegen elkaar weggestreept hoeft te worden, zou ik mij niet prettig voelen als wij met dan zouden aankomen met een prulletje van de Action oid.

* WC papier! Ik heb weleens bij extreme cheapskates gezien dat er een vrouw was die voor iedereen in het huishouden de velletjes wc papier telde… elke dag weer. Dat lijkt me echt verschrikkelijk, ik gebruik gewoon wat ik nodig heb. Je zou maar te kort komen op een dag ;) bah!

Ook uitwasbare zelfgemaakte wc-papier is niks voor ons.

* Wasbare luiers. Ik moet bekennen dat ik hier weleens naar gekeken heb, voordat onze kleine man geboren werd, maar ik vond de aanschafprijs nogal duur (dat is een stom excuus, aangezien we dat uiteindelijk inmiddels in meervoud aan luiers hebben uitgegeven) en ik vond het echt teveel werk. Inlegvellen, uitspoelen, uitwassen… nee sorry, aan mij niet besteed.

* gratis, gratis, gratis!!! Gratis dingen zijn natuurlijk wel leuk, maar ik ga niet s'ochtends vroeg met een leeg potje nachtcreme voor de deur van een drogist staan zodat ik een vol potje terugkrijg. En zo zijn er meer vreemde acties die ik niet zou doen (zo was er laatst bij een bakker voor iedereen een gratis ontbijtje als je in je pyjama kwam)
Als ik gebruik kan maken van gratis producten, dan wil ik ze natuurlijk ook graag hebben, maar aan dit soort acties doe ik dan niet mee.

* Sommige mensen slaan ook echt door in hun bespaarmodus. Ze worden krenterig, betalen nooit een drankje of nemen uit een openbaar gebouw wc papier mee, omdat ze dat wel handig vinden, dat is natuurlijk gewoon diefstal!

Wat gaat voor jou te ver?

13 opmerkingen:

 1. In de wintermaanden 's avonds bij enkel wat kaarslicht gaan zitten om elektriciteit te besparen. Zo vreselijk ongezellig vind ik dat zo'n bijna donker huis!

  Besparen op toetjes. Ik ben dol op toetjes. Pudding, vla...Mmmm heerlijk! Ik ga niet om te besparen elke avond aan een schaaltje magere yogurt zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is wel een stuk gezonder ;)

   Verwijderen
  2. Hahaha Ja dat zijn spruitjes ook, maar die blief ik toch echt niet.I k blijf lekker mijn puddinkjes en mijn vla eten. ;-)

   Verwijderen
 2. Ik kan me wel vinden in jouw 'don ts'. Op douchen wordt niet bespaard, de alleen let ik er wel op dat het nier te lang duurt. Inzepen doe ik met de kraan uit. Of het om zuinigheid is weet ik niet. Het zeept gewoon lekkerder. S winters wordt er minder en vaak geen zeep gebruikt ivm droge huid. Op cadeaus bespaar ik ook niet, wel op kaartjes. Ik koop geen dure merk kaarten meer. Het gaat om de boodschap. Uitwasbare luiers heb ik wel gebruikt. Veel gedoe maar hiermee ook veel bespaard. Whatsappen ipv bellen: ligt eraan wat de boodschap is. Soms krijg ik whatsappjes en denk dan; bel me even, wat een langdraderig gedoe. De persoon in kwestie is een krent en wil dat ik diegene bel. Bij deze persoon is het s winters 17 graden in huis. Ik ben dan blij dat ik weer in mijn warme auto kan stappen. Ik ken iemand die door met een duikbril op als eerste in een winkel te verschijnen een taart scoorde. Sorry. Verder gaat mij alles te ver wat ten koste van een ander gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou rekening met het milieu , overmatig douchen is echt een verspilling van water. ( en let op over 20 jaar is de water prijs een stuk hoger door al die mensen die denken dat schoondrink water onbeperkt is,... en nu vooral lekker goedkoop ) Je bent niet meteen een krent als het ergens 17 graden is in huis, .... misschien is het wel een doordachte keuze..... al eens over gepraat ?

  Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij mij is het ook 18 graden in huis swinters en ik voel mij hier lekker bij en al zet ik de verwarming meestal wel hoger als er visite komt vergeet ik het ook wel eens omdat ik het zelf een prima temperatuur vind, dus misschien gewoon eens aangeven.overmatig douchen doe ik ook niet en mijn douchewater gebruik ik om het toilet mee door te spoelen, niet alleen om te besparen maar ook voor het milieu en om zuinig om te springen met drinkwater, Ans

   Verwijderen
 4. Ik zal er eens over beginnen. Haha. 17 graden voelt wel heel ongezellig. Zelf zit de familie erbij met fleecevesten, een sjaal, dikke sokken en pantoffels. Wie weet draaien ze de cv uit als ze weten dat ik in aantocht ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 17 graden lijkt me inderdaad ook wel koud, alhoewel... bij 18 graden heb ik helemaal geen kou terwijl mijn huisgenoten zitten te bibberen. Sommige mensen hebben het blijkbaar sneller koud dan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Theezakjes te drogen hangen aan een waslijn en daarna nog een keer gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vochtig toiletpapier afschaffen: we hebben het 1 of 2 maanden zonder gedaan, maar daarna snel weer op de boodschappenlijst gezet omdat we het niet fris vonden.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Iets korter douchen of CV tikkie terug allemaal geen probleem, maar velletjes wc-papier aftellen, sorry dat gaat me dus echt (veel) te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de cv gaat pas hoger als ik het koud heb (of de kids) maar het huis koelt niet veel af swinters. maar 17/18 vind ik echt te koud. heb daar dan echt last van. dus daar lever ik niet op in, zolang het niet noodzakelijk is. ook genoeg kleding voor de kids (wel goedkoop) maar wel voldoende, zodat er gewoon gespeeld kan worden en t niet erg is als dingen vies worden of door gewoon spelen slijten/stuk gaan. uitjes besparen we nu ook niet meer op, omdat er wat spaargeld is ondertussen.. zelf een x theater en een x met dochter of beide kids samen.. of zaterdag zelfs naar het circus! (lang geleden! belachelijk duur.. maar dochter vraagt er al 2 jr om!) en vast genoeg dingen waar we bewust niet op besparen.. gelukkig ook genoeg dingen wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het grotendeels met jouw besparingsbeperking eens. Cadeautjes maak ik niet zelf want dan lijkt het nergens op ;).
  Douchen beperk ik wel, doe ik om de andere dag. Verder idd niets wat op diefstal neerkomt en ook niets waarbij anderen worden benadeeld.
  's Winters ben ik zelf tevreden met lage temperatuur en lekker fleecevest maar.....als ik visite krijg gaat de thermostaat hoger. Mijn gastvrijheid is groter dan mijn bespaardrift.

  BeantwoordenVerwijderen