zondag 27 juli 2014

Fooi!

Gisteravond was ik met een vriendin uit eten. Even gezellig bijkletsen.

Toen we gingen betalen wilden we een paar euro fooi geven, maar de medewerkster typte iets verkeerds in op het pin apparaat waardoor de fooi ineens €11,- was. Hoewel we lekker hadden gegeten en de bediening erg aardig was geweest, vonden we een fooi van €11,- wel erg veel. Uiteindelijk hebben we dus gewoon een paar euro fooi gegeven.

Dat zette me wel aan het denken, want we hadden goed gegeten en de avond was prima verlopen. Toch vindt ik fooi maar een raar iets. Als je het geeft weet ik nooit zo goed hoeveel ik dan moet geven en als ik het niet geef, heb ik toch een soort van schaamtegevoel, ook al was de bediening helemaal niet aardig o.i.d.

Ik hoor soms zelfs van mensen dat ze een taxichauffeur of de kapster ook een fooi geven, maar dat doe ik echt nooit, misschien omdat ik tegenwoordig nooit meer in een taxi zit… maar vroeger deed ik dat ook niet. De kapster wordt ook gewoon betaald voor haar werkzaamheden.

En zo zijn er meerdere beroepsgroepen die niet echt geweldig worden betaald, zij krijgen ook geen fooi. De horeca betaald tegenwoordig ook "gewoon normaal" dus waarom moet daar dan wel een fooi gegeven worden?!

Ik blijf het echt een raar iets vinden, waar volgens mij heel veel mensen ook niet weten wat ze ermee moeten. Ik weet dat het gemiddeld 10% van de rekening zou moeten zijn… maar dat vindt ik vaak wel erg veel. De restaurants in Nederland vind ik over het algemeen ook goed prijzig, terwijl ik ook echt geniet van een avondje uit eten.

Geef jij fooi als je uit eten gaat? Of misschien ook aan de kapster? En hoeveel geef je dan?

10 opmerkingen:

 1. Meestal geven we wel een kleine fooi. We ronden dan af naar een 5 of 10-tal. Maar nooit meer dan dat. Dus als de rekening 114 is krijgen ze helaas maar 1 euro fooi ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fooi geven we eigenlijk nooit, en aan de kapster al helemaal niet. Wij gaan naar iemand thuis die kapster is van beroep ze knipt ons gratis in ruil voor hulp bij technische problemen, met computers en dergelijke. Wat man lief met liefde doet, ja ik hou er van als dingen met de gesloten porto geruild worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vind fooien een beetje achterhaald iets en bovendien heb ik zelf maar een klein inkomen en als ik iets doe heb ik daar veel andere dingen moeten laten , dus dan extra geld geven houd voor mij in dat ik nog langer moet sparen voor ik weer eens iets extras kan doen , ik denk dat de meeste mensen meer verdienen dan ik dus waarom moet ik dan ook nog iets meer betalen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voorheen dacht ik ' ze krijgen toch salaris' ? Maar sinds mijn dochter een baantje in de horeca heeft, weet ik dat het om een salarisje gaat. En dan is fooi zeer welkom. Helaas gaat de fooi niet niet altijd naar de het onderbetaalde personeel maar verdwijnt vaak in de dikke winstpot van de restaurant eigenaar. Ik geef fooi wanneer ik weet dat de fooi wordt verdeeld, anders niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fooi geven doen we meestal niet...nergens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn ouders hadden vroeger zelf een restaurant. fooi ging netjes in de "fooienpot" en mijn moeder hield bij wie er die dag gewerkt had, en welk bedrag aan fooi van die dag was. zo hield ze voor iedereen bij wat ze aan fooi hadden opgebouwd. het totale bedrag werd dus verdeeld over alle medewerkers van die dag. een heel eerlijk systeem vind ik. ik heb gemerkt dat dat niet overal zo gaat idd.. helaas. wel geef ik standaard een klein beetje fooi. ik reken niet hoeveel, maar rond het bedrag af.. een simpel drankje op het terras gewoon afronden naar hele euro's naar boven, uit eten ietsje meer. maar beide doen we erg weinig omdat ik het sowieso erg duur vind met 2 volwassenen en 2 kinderen (die toch niet stil kunnen/willen zitten) .. ik heb meestal pakjs drinken en een flesje water en/of frisdrank mee.. ;) over fooien voor andere beroepen heb ik nooit nagedacht eigenlijk.. ben daar niet mee opgegroeid om daar ook fooi te geven.. vind ook alles al superduur... dus wel genoeg eigenlijk.. kapper doe ik ook maar 1 a 2x per jaar, vind het belachelijk.. bij de meesten rond de 25 euro voor een beetje puntjes knippen.. (nou ja bij mij iets meer dan puntjes..) in model knippen ok, daar moeten ze nog moeite voor doen, maar bij mij is het echt enkel een stuk eraf.. laat t mn man ook wel eens doen.. heb mn haar altijd in een knot, dus niemand die t ziet :S en een fooi geef ik dus zeker niet, ook al knipt ze vaak prima ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, ik vond de kapper ook duur maar als je de tijd rekent die nodig is voor het knippen gauw bijna een half uur en dit vergelijlt met uur tarief automonteur, timmerman dan zijn de kosten per uur gelijk waardig..groetjes martje

   Verwijderen
  2. tja ik krijg per uur maar 4,75 per kind waar ik op pas als gastouder... ;)
   en ik vind het niet te duur voor wat ze doen.. dat snap ik heus wel. maar ik vind het gewoon duur als in best een boel geld, dus ik ga echt niet elke 6 weken.. 1, hooguit 2x per jaar, is meer dn zat met lang haar..;)

   Verwijderen
 7. Niets zo simpel als een fooi in de horeca, mits verdiend: 10% van de rekening. Is gelijk aan onze omliggende buitenlanden. In amarika is de fooi het salaris van de bediening, ze vragen er dus ook echt om en laten je niet gaan als je niets geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dus 10% fooi zou ik volkomen notmaal moeten vinden? Nou dat vind ik dus niet en dat geef ik ook niet. Het liefst zou ik niks geven maar dat vind ik ook genant dus bij drankjes tot 2 euro als we met meer zijn en met een groepje eten tot 5 euro. Dat is meer dan genoeg. Vooral in goedlopende cafe's krijgt het personeel veel fooi.
  En in Amerika is de fooi niet het salaris maar is het salaris zo belachelijk laag dat ze het vaak van de fooien moeten hebben. Veel mensen in de onderlaag van de maatschappij moet soms 2 tot 3 baantjes hebben om een beetje rond te kunnen komen, echt bizar. Daar zou ik het dus wel doen omdat het daar echt toegevoegde waarde heeft. In Nederland niet echt en ik ktijg ook geen fooi als ik mijn wetk goed doe. ;)

  BeantwoordenVerwijderen