donderdag 26 juni 2014

Goedkoop eten ongezond?!

Ik ben al een paar maanden bezig met mijn voeding. Ik wilde eerst vooral gezonder eten en dat lukt over het algemeen nu prima. Daarnaast probeerde ik goed op gewicht te blijven, want, met een druk leven en zonder zittend beroep, viel ik vaak best wel snel af.
Nu ik momenteel thuis zit, beweeg ik ook minder, dus dat probleem is voor nu opgelost ;)
(iets met elk nadeel….)

Als je gezonder wilt eten, kun je op internet eindeloos veel informatie vinden. Wel brood/ geen brood, superfoods, zaden, noten, salades, paleo, raw etc.

Ik ben zelf van mening dat ik gewoon "normaal" moet eten, dus mijzelf niks ontzeggen, maar wel zoveel mogelijk voor de gezonde dingen kiezen. Ook geen etenswaren of productgroepen uitsluiten, maar gewoon met mate eten.

Dit werkt voor mij heel erg goed, ik heb geen super dure zaadjes nodig, die ook nog eens de hele wereld over gevlogen zijn…. wat dat betreft ben ik van mening dat gezond eten niet duur hoeft te zijn.

Als je meedoet met alle hypes, dan wordt het al snel een dure grap, maar ik eet zelf gewoon veel meer groenten en fruit en dan voornamelijk in het seizoen, waardoor je voor een habbekrats klaar bent.

In ons weekmenu komen ook regelmatig de pannenkoeken of wentelteefjes voorbij, niet echt gezond, maar wel goedkoop. De dag daarna eten we dan weer een goedkope zelfgemaakt goedgevulde soep.

In mijn optiek zijn dit een beetje de gezonde en goedkope maaltijden;

* Soep, zoals al gezegd ;) Zelfgemaakt en vol met groenten (bijv. uien)
* Aardappels met groenten en een klein (!!) stukje vlees
* Pasta met een goedgevulde pasta saus, zelfgemaakt
* Salades, nu voornamelijk uit eigen tuin

En met deze dingen kun je eindelooooos variëren, dus wordt het ook nooit saai ;)

Vind jij gezond eten duurder? En wat valt voor jou onder de noemer "goedkoop eten"??


8 opmerkingen:

 1. fruit van het zomerseizoen is herlijk , maar behoorlijk duur !
  kleine bakjes , grote prijzen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gezonde van het eten zit hem volgens mij vooral in het zelfmaken. De zelfgemaakte pastasaus, de zelfgemaakte pizza, de zelfgemaakte soep, het zelfgemaakte brood, ze zijn goedkoper, gezonder en lekkerder dan de kant en klaar verpakkingen uit de winkel.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, gezond eten is niet perse duurder maar het kost vaak meer tijd. Zelf vla maken, brood en koek(jes) bakken is best tijdrovend maar niet duurder en zonder allerlei toevoegingen veel lekkerder en gezonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een berichtje naar mijn hart..

  Al die gekke diëten en dure zaadjes en besjes, ik heb er he-le-maal niets mee...! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aan de avondmaaltijd bested ik meestal zo rond de3,50 Euro. Gezonde maaltijden voor 3 personen, waarvan 1 vegetariër. Bewust kopen en eten hoeft niet duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met allerlei allergieën in ons gezin sta ik vaker in de natuurwinkel dan in de supermarkt... en ja het is wel duurder ondanks dat ik veel dingen zelf probeer te maken. Maar het maakt ons gezin gezonder en dat heb ik er dan graag voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het idee dat het goedkoper is, maar het ligt er wel aan wat je eet natuurlijk. En waar je het koopt. Ik heb bijvoorbeeld nu toevallig wel een doosje Chia-zaad voor door de yoghurt, maar heb dat ergens voor een euro op de kop getikt. Ik heb sowieso het idee dat als je 'goed' eet (dus gezonde dingen van goede kwaliteit), dat je minder nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf verbouwen (indien mogelijk) vers kopen, vers koken. De schijf van 5 en eten met mate dat hou je het langste vol. Overigens zet ik steeds in mijn blog wat we eten met daarbij de kosten, je kunt het heel duur maken en heel goedkoop (en toch gezond). In ieder geval hebben we in Nederland keuze genoeg aan groenten, vlees, zuivel en brood.

  BeantwoordenVerwijderen