vrijdag 27 juni 2014

BBQ tips!

Nu het officieel zomer is en steeds zonniger wordt, staat de BBQ bij ons redelijk vaak aan, man is echt van het BBQ-en, en hij is er ook nog eens heel erg goed in, dus wij genieten graag van zijn kookkunsten ;)

Helaas wordt er vaak veel vlees gegeten, waardoor BBQ-en nou niet echt een budget/ bespaar maaltijd is… maar als je even verder denkt, dan kan dat natuurlijk wel!

* Wij nemen vaak een stuk minder vlees, vlees is duur en in grote hoeveelheden ook helemaal niet nodig.
* Leg meer groenten op de BBQ! Je kunt heel goed groenten grillen, en die krijgen dan juist die heerlijke grill smaak. Als de groenten niet direct op de BBQ kunnen, dan kun je ze in een pakketje klaarmaken.
* Serveer lekker veel verschillende salades bij de BBQ, door je eventuele moestuin, zijn de kosten hiervoor helemaal laag. En anders kun je met slim inkopen ook heerlijke salades serveren.
* Brood vult! En kies dan niet voor de gewone "witte" stokbroden, maar varieer. Denk bijvoorbeeld aan Turks brood, of bak zelf een brood!
* Sausjes kun je kant en klaar kopen, maar die blijven vaak over en staan dan weer weeeeeken in de koelkast, totdat je ze een keer weggooit. Wij maken nu de knoflooksaus bijvoorbeeld zelf en mayonaise en ketchup hebben we wel altijd in huis. Daarnaast kopen we dan nog 1 of 2 andere sausjes, die komen dan in een zomer wel op.
* Denk ook aan kruidenboter, die kun je ook heel makkelijk zelf maken! Helemaal als je weer gebruik kunt maken van je moestuin.
* Naast het brood kun je ook nog aardappeltjes uit de oven of gebakken aardappels serveren.
* Leg het vlees in rustige etappes op de BBQ, als iedereen genoeg heeft, dan kun je het vlees dat nog over is (en dan nog in de koelkast staat) gerust invriezen voor de volgende keer.
* Koop ook geen "kant en klaar" BBQ vlees, marineer en snijd zelf!
* BBQ is bij ons vaak een last minuten beslissing, aangezien het wel een beetje mooi weer moet zijn. Op die dagen zie je opeens de kolen dubbel zo duur worden, dus koop vooral je benodigdheden als ze echt in de reclame zijn en koop dan gelijk groot in voor het hele seizoen.
* Als je een nieuwe BBQ nodig hebt, kijk dan vooral aan het eind van de zomer, net als de kunstkerstbomen na de kerst, ze prijzen dan flink af.

Heb jij nog slimme tips? Ik wens iedereen een goede BBQ zomer toe ;)

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuk stukje heb je geplaatst. Met de sausjes heb je helemaal gelijk. We gooien er altijd wel wat weg ivm de houdbaarheidsdatum. En kolen vooraf kopen daar dacht ik al helemaal niet aan. je ziet het al ik ben een nieuweling die van plan is alle advies ter harte te nemen. Ik ga je daarom ook graag volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We BBQen maar weinig en ik heb er ook geen. Nu ik een tuin heb wel over gedacht een te kopen maar voor die 1-2x per jaar gebruik staat hij alleen maar in de weg denk ik. Kwam bij de kringloop gisteren 2 wegwerpdingen tegen voor samen 2,50, deze zomer kan ik dus voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tips voor de BBQ liefhebbers.
  Wij houden er zelf niet zo van. Wij 'genieten' regelmatig mee van de geur van de BBQ van de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OW bah, dat is niet fijn! Onze buren bbq-en ook nooit, dus we proberen het zo te regelen dat ze er zo min mogelijk last van hebben!

   Verwijderen
 4. Goede tips! BBQen doen wij ook heel graag. Niet veel vlees, wel veel groenten. Het lekkerste vinden wij courgette in plakjes, dakpansgewijs in een bakje (gemaakt van aluminium) met wat knoflook en een beetje geraspte oude kaas erover. We schenken veel water bij het eten met schijfjes citroen, limoen of frambozen er in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm die courgette lijkt me heerlijk, en dat water doe ik ook! Lekker verfrissend en weer eens een ander smaakje :)

   Verwijderen
 5. Goede tips! Wij slaan ook aan het begin van het seizoen een zak van 25 kilo kolen in, nou daar kun je goed mee vooruit! Ik gebruik het vuur van de BBQ ook voor andere dingen zoal appelmoes maken enzv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goed tip, wij laten de bbq altijd gewoon afkoelen.. Maar die warmte kunnen we idd nog gebruiken om andere dingen te koken, goed idee!

   Verwijderen
 6. Wij BBQén vaak in etappes:
  Een ronde vlees, dan weer een ronde salades en brood, weer een ronde vlees. Na de tweede ronde salades en brood zijn de meesten wel voldaan.
  Meestal komen er dan hooguit nog een paar stokjes op de BBQ en dan is iedereen ook wel zat. Omdat er wat tijd zit tussen de verschillende gangen is men eerder voldaan. Bovendien houden we de vleesconsumptie (en dus de kosten) behoorlijk in bedwang.
  Ik wens je nog een fijn en gezellig BBQ seizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog een besparing, maak zelf je mayonaise. Dat is echt niet moeilijk, en je kunt precies maken hoeveel je nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen