donderdag 6 februari 2014

Trek een warme trui aan!

Morgen (vrijdag 7 Februari) is het weer warme truiendag, een jaarlijks terugkerende dag om energie te besparen.

Als doorgewinterde consuminderaar zou je je afvragen waarom we mee moeten doen met warme truiendag, earth hour of al die andere dagen en uren… want waarschijnlijk letten wij allemaal op een eventuele energiebesparing en het milieu.

Toch vind ik het een goed initiatief. Het is de bedoeling om de verwarming een graadje lager te zetten, waardoor je 7% CO2 uitstoot bespaard. En als je je dan lekker warm aankleed, heb je daar helemaal geen last van.

Je kunt ook op vele andere manieren energie (en dus geld!) besparen;

* Laat apparaten niet op stand-by staan. Denk ook aan het klokje op je magnetron (nergens voor nodig) of klokjes op bijvoorbeeld je dvd speler.
* Koop een zuinig apparaat, dinsdag werd er in het tv programma Kassa groen een heel item aan gewijd.. soms lijkt een apparaat zuinig, maar zet een keurmerk je op het verkeerde been.
* in plaats van de verwarming lager te zetten, kun je hem ook eerder uitzetten s'avonds. Het duurt altijd even voordat de temperatuur daalt.
* Als je dingen wilt ontdooien, doe dit dan in de koelkast, hij hoeft dan minder hard te werken.
* Trek zoveel mogelijk stekkers eruit, om sluipverbruik te verminderen.
* Laat de stofzuiger eens staan, als je gladde vloeren hebt, kun je het vaak ook gewoon even opvegen. Iets meer werk, maar eigenlijk net zo makkelijk.
* een overduidelijke; Laat geen lampen branden of computers aanstaan in een kamer waar je niet bent.

Ik bedenk mij altijd dat wij ook alle stroom die we gebruiken moeten betalen, dus elke keer dat ik een tip opvolg, bespaar ik een beetje en vele kleintjes maken natuurlijk weer een grote! Daarom heb ik ervoor gekozen om vrijdag gewoon mee te doen met de warme truiendag, net zoals ik de hele winter thuis al in mijn fleecetrui woon ;-) de verwarming kan in ieder geval uitblijven.

Doe jij ook mee?! En heb je nog een energiebespaartip? Deel hem dan even, wellicht heb ik of hebben andere lezers er iets aan!

voor meer informatie kun je kijken op; www.warmetruiendag.nl

9 opmerkingen:

 1. Ik draag sinds een maand thermohemden. Manlief ook en hij werkt regelmatig thuis. Hierdoor staat de thermostaat anderhalve graad lager terwijl het heel comfortabel voelt.
  Ik heb de temperatuur vrij laag op de dag en laat de zon de kamer verwarmen. Dat kan deze tijd van het jaar al. Ik heb ramen op het zuidoosten.
  In de avond heb ik de temperatuur op 19 graden.
  Ik leg 's avonds de gordijnen op de vensterbank, anders verdwijnt er best veel warmte naar het raam.

  Ik doe de kamer ook regelmatig met een vloerwisser. Alleen tapijt wordt eens per week met de stofzuiger gedaan. Is het vaker nodig dan doe ik het met een handmatige tapijtroller (weet ff niet hoe zoiets heet).
  De keuken veeg ik aan met stoffer en blik en bijna dagelijks maak ik de plavuizen even schoon met het aanrechtdoekje van de vorige dag.

  Ik heb geen vaatwasser, droger, grote vriezer, senseo, cooker. Modem, tv, ontvanger zijn 's nachts allemaal uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In België is het pas op 14 februari 'Dikke Truiendag'. Ik vind dat een heel goed initiatief omdat de meeste scholen dan ook werken rond dit thema en kinderen bewust maken van de noodzaak om zuinig om te gaan met energie. Je kan niet vroeg genoeg beginnen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De kachel staat hier standaard op 16 , je went er echt aan. Heb het zelf niet koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hou de hele winter een warme truien dag, en natuurlijk thuis lekker warme sloffen aan, als je nek en voeten warm zijn heb je het veel minder snel koud, alle apparaten die ik niet de hele dag gebruik gaan na gebruik allemaal uit, koffiezetapparaat en Senseo gebruik ik niet ,douchewater vang ik op om het toilet mee door te spoelen en de verwarming gaat pas aan als ik het ondanks mijn warme trui en sloffen en mijn dekentje toch koud heb, en verder heb ik voor alle buitendeuren dikke gordijnen hangen en ook voor het open trapgat in de kamer, scheelt allemaal enorm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Warme truien dag is leuk, maar warme pantoffels helpen bij mij beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit nu nog in mijn hardloopkleding, maar doe straks een extra vest aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Warme pantoffels en eventueel een (col)sjaal om, beter dan een trui! De verwarming komt hier nooit boven de 17,5. M'n huis is achterlijk goed geïsoleerd (een beetje te goed) en met 17,5 graad voelt het als 22. Als ik 'm op 18 graden zet dan zeurt mn oudste zoontje dat het veeeeeel te warm is :) Mijn tip is om de verschillen niet te groot te laten zijn: 's nachts gaat ie op 15/16 graden. Dan hoeft ie minder hard te werken om het huis weer te verwarmen. Ook goed luchten is belangrijk. En ik heb zonnepanelen op m'n dak liggen, dat is natuurlijk helemaal ideaal. Ik betaal nog maar 69 euro per maand aan voorschot voor n eensgezinswoning op n hoek. En dat terwijl ik toch alle dagen thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen